Powered By Blogger

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΞΥΠΝΕΣ ΙΔΕΕΣ.ΕΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΥΠΝΕΣ ΙΔΕΕΣ;;

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΘΕΜΑ ΙΔΕΩΝ.

Διαβαζω αναρτησεις ειδικων οικονομικων  links περι οικονομιας. Οικονομικοι οροι ,αναλυσεις οπως collaterals-rollover, κ.λ.π.
Για να πω την αληθεια,τωρα αρχιζω και τα μαθαινω...γηρασκω αει διδασκομενος...

Δεν ξερω γιατι με τοσες αναλυσεις σε EΠΩΝΥΜΑ site,δεν μπορει να βρεθει λυση, παντως θυμαμαι κατι που μου ελεγε παλια ο αγραμματος παππους μου ,οταν ημουν μικρος. Μου ελεγε την απλη κουβεντα, ΟΙ ΕΞΥΠΝΕΣ ΙΔΕΕΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!!

Σημερα 45 χρονια απο τοτε, που ο παππους μου, ελεγε αυτες τις κουβεντες ηθελα να σας θυμησω καποια γεγονοτα που ολοι σας γνωριζετε.

Το 1888 ο ιδρυτής της Dunlop, ο John Boyd Dunlop,1840-1921, παρακολουθούσε το μικρό γιό του να
οδηγεί το τρίκυκλό του με λάστιχα από συμπαγές καουτσούκ πάνω σε δρόμο με χαλίκια.
Παρατήρησε ότι ο γιός του δεν πήγαινε πολύ γρήγορα ούτε αισθανόταν πολύ άνετα. Προσπαθώντας να κάνει την οδήγηση πιο άνετη και πιο ελεγχόμενη για το μικρό γιό του, ο Dunlop πήρε το τρίκυκλο, περιτύλιξε τους τροχούς με λεπτά φύλλα καουτσούκ, τα κόλλησε μεταξύ τους και τα φούσκωσε με μια τρόμπα  μπάλας ποδοσφαίρου. Με αυτό τον τρόπο κατασκεύασε το πρώτο σύστημα  ελαστικού στρώματος με πεπιεσμένο αέρα, στην ιστορία, και έθεσε τα θεμέλια για το πρώτο ελαστικό πεπιεσμένου αέρος.....
Μέσα σε είκοσι χρόνια, η εταιρεια Dunlop έκανε το συμπαγές λάστιχο να μοιάζει απαρχαιωμένο και καθιερώθηκε ως η πρώτη παγκόσμια πολυεθνική εταιρεία. Κατασκεύαζε και πωλούσε παγκοσμίως.


Κάποτε όλα ήταν πολύ πιο φυσικά. Στη Νότια Αμερική τα δέντρα μεγάλωναν αργά
και οι κάτοικοι του Αμαζονίου έπαιρναν από το κά ου τσου, που στη γλώσσα τους σημαίνει ,το δέντρο που κλαίει,ένα κρεμώδες υγρό και έφτιαχναν λάστιχα, αδιάβροχα ρούχα, μπάλες για παιχνίδι................

Το 1909 ο Γερμανός χημικός Φρίντριχ Χόφμαν καταφέρνει να φτιάξει συνθετικό καουτσούκ.
Ο χημικός δούλευε για την πολύ γνωστή αργότερα εταιρεία Bayer.Η εφεύρεσή του ήταν ανεκτίμητη.

Δεν ήταν όμως περίεργο που εφευρέθηκε στη Γερμανία. Η γερμανική έρευνα στη χημεία
ήταν πολύ προχωρημένη ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα, λέει  και πάλι ο Ρόμπερτ Σούστερ.........
Σήμερα η τεχνολογία του συνθετικού καουτσούκ έχει εξελιχθεί τόσο πολύ που υπάρχουν 100 διαφορετικά είδη και κάθε χρόνο δηλώνονται επιπλέον 20 με 30 πατέντες που έχουν να κάνουν με το περιζήτητο αυτό υλικό.

ΤΟ FACE-BOOK στο οποιο συμμετεχουμε ολοι, ηταν στην αρχη μια απλη  ιδεα, και σημερα μια παγκοσμια επιχειρηση στην οποια εχουν επενδυθει δεκαδες δις δολλαρια!!

Νομιζω πως ο Ντανλοπ, ο Χοφμαν, ο ιδρυτης του fb, και εκατονταδες αλλοι, δεν εχουν καμμια διαφορα στο DNA, απο οτι οι Ελληνες. Η διαφορα ειναι οτι εζησαν και ζουν σε κρατη, οπου η ερευνα εχει ΠΑΡΑΔΟΣΗ, οπου υπαρχει αναπαραγωγη ιδεων, οπου το περιβαλλον ειναι τελειως διαφορετικο,οπου τα κρατη αυτα στηριζονται στην ΑΞΙΑ,και οχι το ΜΗΔΕΝ .Οπως ο καθηγητης κ.Νανοπουλος,διαπρεπει στο εξωτερικο,οπως και καθε Ελληνας,την στιγμη που οι εδω καθηγητες,εχουν γινει κομματικοι κοτσαμπασηδες,σε Α.Ε.Ι που εχουν απαξιωθει,και Πρυτανεις αυτογελοιοποιουνται!!

Η οικονομια ειναι μια επιστημη,οπως η κοινωνιολογια,η ψυχολογια,αυτο που κανει την διαφορα,ειναι η πολιτικη εμπνευση στην οικονομια ,και πολιτικη σημαινει παραγωγη ιδεων,και πλαισιο-κλιμα στο οποιο θα υπαρχει ΕΡΕΥΝΑ και αναζητηση ΙΔΕΩΝ, στις οποιες ξενοι και εγχωριοι επενδυτες θα βαλουν λεφτα.Αν η ιδεα ειναι πρωτοποριακη και εξυπνη,ολοι θα τρεξουν να ριξουν χρημα.Η παραγωγη απο εκει και περα ειναι θεμα χρονου.

Θυμαμαι τωρα και μια σοφη παροιμια των προγονων μας.ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ!
Σε εναν τοπο ομως, οπως η χωρα αυτη ,οπου υπαρχει ΦΤΩΧΕΙΑ ιδεων,δεν θα ηταν ποτε δυνατον να ερθει κανενας ξενος επενδυτης να ριξει λεφτα.Που να τα ριξει;;

Μπορουμε εδω να παραξουμε καμμια σοβαρη ιδεα περα απο αερα κοπανιστο και φουμαρα για μεταξωτες κορδελλες,στα οποια αναλωνονται τα κομματα,τα συνδικατα,και ολη η πολιτικη εξουσια;;

Τρελος ειναι ο καθε επενδυτης να ερθει εδω, οπου επικρατει η απολυτη φτωχεια σε ιδεες,οπου βασιλευει η κακομοιρια και η πολιτικαντικη μιζερια.Οπου τα παντα εξαντλουνται στην πελατειακη σχεση απο την πολιτικη ,την παιδεια ,την υγεια,Τα πανεπιστημια. τους Δημους, τις περιφερειες, οπου ολα ελεγχονται απο την κομματοκρατια. Οπου η εννοια συλλογικο συμφερον ειναι ΛΕΞΗ ΑΓΝΩΣΤΗ, οπου η Εθνικη συνειδηση των Νεοελληνων,-δεν μιλαω για Εθνικισμους- ειναι ανυπαρκτη,μιας και ολα ξεκινησαν τοσο στραβα το 1823.

Ποιος ξενος επενδυτης εχασε τα μυαλα του να ερθει εδω,οπου ολη η κοινωνια ειναι διαπαιδαγωγημενη στα χναρια του πολιτικου κοτσαμπασισμου,οπου το κλιμα για την οποια πρωτοβουλια και ιδεα,ειναι περα για περα εχθρικο;;

Ολοι οι πολιτικοι,ολα τα κομματα,οι φορεις,οι επαγγελματικοι συλλογοι,ομιλουν συνεχως και αδειαλειπτως για αναπτυξη και επενδυσεις,αναμασουν την καραμελα 187 χρονια τωρα,λενε για νεα παραγωγικα μοντελα,αλλα ΟΥΣΙΑ ΜΗΔΕΝ. Ειναι δυνατον σε βραχια να φυτρωσουν ανθη και δεντρα οπωροφορα;;

Απο το πρωτο συνταγμα της Επιδαυρου τους καλουμε να ερθουν και αυτοι ερχονται απλα ως τουριστες,και εμεις καυχομαστε για την BIOMHXANIA του τουρισμου.Αν ειναι δυνατον εχουμε ονομασει τον τουρισμο βαρεια βιομηχανια,και αυτο μου θυμιζει το ρητο ο πεινασμενος καρβελια στα ονειρα του βλεπει.H μονη βαρεια βιομηχανια που εχουμε εδω,ειναι Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΝΟΜΙΑΣ!!


Παραθετω το παρακατω αποσπασμα:


..........Η οικονομια στηριζεται στο αυτονοητον γεγονος , οτι πρεπει να υπαρχουν λεφτα .
Πως ομως βγαινουν τα λεφτα; H οικονομια δεν ειναι σε θεση να προσδιοριση .
Και τουτο ειναι φυσικο , η εξευρεση χρηματων , που ειναι εργο της πολιτικης ,ειναι αλλο πραγμα απο την διαχειρηση τους , που ειναι εργο της οικονομιας .

Ποια ειναι η δικη μας πολιτικη που θα μας προμηθευση το χρημα;
Δεδομενου οτι το χρημα ειναι πνευματικης σημασιας φαινομενο .παρηχθη δια των ιδεων που μετεμορφωσαν τις κοινωνιες και εθεσαν συνεκτικο τους δεσμο την πνευματικη εννοια της εργασιας, επεται οτι αν δεν εχεις τις αντιστοιχες ιδεες, δεν μπορεις να εχης και το χρημα.
Δηλαδη εν ολιγοις , η πτωχεια κοινωνικων ιδεων ειναι και οικονομικη φτωχεια.
Οντως οι κοινωνιες που δεν εχουν σημερα χρηματα ειναι ακριβως αυτες που δεν εχουν τις αντιστοιχες ιδεες για παραγωγη.
Δεν λεμε οπωσδηποτε βιομηχανικη παραγωγη διοτι ως παγκοσμιο φαινομενο η παραγωγη δεν περιοριζεται μονο στις μηχανες .
Η παραγωγη απο μαγειρευμενες μπαμιες ,αλλα καλομαγειρευμενες και υγιεινες , ειναι εξ ισου παραγωγικον γεγονος οσο και ενα αεροπλανο .
Ουτε και ειναι αλλωστε τυχαιον , οτι το καλομαγειρευμενο φαι ειναι αναποσπαστο στοιχειο της εννοιας του αεροπλανου , οτι μαλιστα ειναι και προυποθετικον της ολης εννοιας , το αντιλαμβανομεθα απο το γεγονος οτι οι αεροπορικες εταιρειες αυτο διαφημιζουν και οχι τα φτερα η τις τουρμπινες ...

Αντιθετα οι υποαναπτυκτοι και οι ενδεεις στις ιδεες , επιμενουν παντα στις επενδυσεις  και ετσι μενουν παντα φτωχοι , οπως εμειναμε κι εμεις απο εποχης πρωτου συνταγματος Επιδαυρου και εντευθεν επειδη μειναμε αποκλειστικως στις...επενδυσεις.
Αλλα για να ερθουν οι επενδυσεις  πρεπει να βρουν να επενδυθουν σε ιδεες .
Επενδυσεις  σκετες , δηλαδη ως μεταφερομενο χρημα , εχομε που καλουμε απο το 21 κι δω συνεχεια , αλλα ουδεποτε ηρθαν .

Το ιδιο και με την  αναπτυξη, τι αναπτυξη;
Ο Α.Παπανδρεου εκαμε αναπτυξη . 2,8% αυξηθηκε το ακαθαριστο εθνικο εισοδημα μονο το 1988 και 3,7 % . Περιττον να τα αρνουμεθα , γιατι υπαρχουν σε κειμενα διεθνους εγκυροτητας ,βλεπε π.χ. στην γνωστη σειρα  L' etat du monde 89-90 σελ.476.
Και τι λοιπον εκαμε η  λεγομενη αναπτυξη ; Kαι τι εκαμε η λεγομενη προοδος των κοινωνικων κατακτησεων, που επετευχθη μ' αυτην την αναπτυξη και που οντως υπηρξε;
Αυτο που εχομε ως δεδομενο ειναι μια γενικη καθιζηση των παντων ,κοινωνικη ,μορφωτικη , πολιτιστικη κ.λ.π. ,που οδηγησε στην πληρη υποβαθμιση της κοινωνικης ζωης .
Καμια σημασια γι΄αυτο δεν εχουν τα σκανδαλα , γιατι σκανδαλα παντα και στο παρελθον υπηρξαν , το μεγαλυτερο δε και σκανδαλωδεστερον οτι δεν υπηρξε μεταπολεμικα καμμια αναπτυξη.καθως  ενας αναπτυσσομενος δεν διωχνει τους εργατες που του χρειαζονται...
Εχομε λοιπον την δηθεν αναπτυξη  και ταυτοχρονα εχομε και την αναπτυξη της υπαναπτυξης !! Tι την επικαλουμαστε συνεπως διαρκως;
Υποθετομε λοιπον οτι τα συνθηματα μας σωθηκανε . Η οικονομια ειναι προβλημα ιδεων και οχι χρηματων . Κι αυτες πρεπει να βρουμε .
Απλην αποδειξη του γεγονοτος οτι η οικονομια δεν ειναι θεμα χρηματων αποτελει η διαπιστωση , οτι σε κοινωνιες που βρηκαν αλλους τροπους παραγωγης χρηματος απ' τους σημερινους , η οικονομια ως κλαδος της πνευματικης δραστηριοτητας του ανθρωπου ειναι αγνωστη .
Η οικονομια , οπως η κοινωνιολογια και η ψυχολογια ,κλαδοι επισης αγνωστοι στο παρελθον , ειναι τροποι μελετης κοινωνικων καταστασεων που προυποθετουν συγκεκριμενα δεδομενα .
Σε κοινωνιες που αυτα δεν υπαρχουν , η οικονομια αποτελει πανακεια των μονιμως αλυτων προβληματων τους .
Για την περι οικονομιας ιδεα στον τοπο μας , χαρακτηριστικο ειναι ενα γεγονος οχι πολυ παλιο , οταν η Νομικη Σχολη Αθηνων χωρισθηκε σε νομικο και οικονομικο τμημα , γυρω στις αρχες της δεκαετιας του '60 , πολλοι φοιτηται αφηναν το νομικο και μετεγραφονταν στο οικονομικο για να γινουν πλουσιοι στο μελλον...!!

Γερασιμος Κακλαμανης ενα μικρο αποσπασμα απο το βιβλιο του Η ΕΛΛΑΣ ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ εκδοσεις 21ου 1989.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου