Powered By Blogger

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Το σακάκι πού βελάζει.Ενα θεατρικό έργο και η ελληνική δημόσια διοίκηση.

ΤΟ ΣΑΚΑΚΙ ΠΟΥ ΒΕΛΑΖΕΙ...Και η Ελληνική δημόσια διοίκηση .
Ο Βούλγαρος συγγραφέας Στάνισλαβ Στρατίεβ,μέσα απο το καταπληκτικό θεατρικό έργο του περιγράφει ΑΝΑΓΛΥΦΑ την Γραφειοκρατία στο δημόσιο αλλά και την κατάσταση  που επικρατούσε συνολικά στην δημόσια διοίκηση στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού και πραγματικά θυμίζει την σημερινή νοοτροπία στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση.
Οι σκηνές του έργου περιγράφουν με στοχευμένη συμβολική ανάλυση την βαθύτερη αντίληψη που διαχέεται σε όλα τα επίπεδα της γραφειοκρατίας...
Ξαναβλέποντας αυτό το παλιό θεατρικό έργο που είχα πρωτοδεί απο την θεατρική ομάδα <<αμφιθέατρο>> του Σ.Ευαγγελάτου πριν απο 25 και πλέον χρόνια, θυμήθηκα αυτόν τον ήρωα του έργου που αγόρασε ενα ΣΑΚΑΚΙ με μεγάλο τρίχωμα και αποφάσισε να το κουρέψει.
Αλλά επειδή στο κρατικό κουρείο που προσέφυγε,<<δέν ήταν αρμόδιοι να κουρέψουν σακάκια!!!>>,με την προτροπή ενός φίλου πήγε σε έναν κτηνοτρόφο που κούρευε πρόβατα ,προκειμένου να του κουρέψει το σακάκι.!!
Επειδή όμως, και ο κτηνοτρόφος <<δεν ήταν αρμόδιος>>,του είπε να πέσει κάτω ο ίδιος,φορώντας το σακάκι και να βελάζει,προκειμένου να του κουρέψει το σακάκι. Δεν έπρεπε να καταλάβει ο προιστάμενος-επιστάτης του κρατικού κτηνοτροφείου που ήταν πιό πέρα και ασχολείτο με την καταγραφή των αιγοπροβάτων της χώρας,οτι κουρευει σακάκι και όχι πρόβατο.
Ετσι ο προιστάμενος επιστάτης θα πειθόταν ότι πράγματι ο κτηνοτρόφος,κούρεψε ένα πρόβατο και όχι το σακάκι του ανθρώπου που το φορούσε!!!!!
Κατόπιν ο κάτοχος του <<κουρεμένου σακακιού>>,πήγε στον επιστάτη και υπέβαλε δήλωση κουρέματος του <<προβάτου-σακακιού>> δηλώνοντας ότι έχει <<ένα πρόβατο από χόμπυ πού τό έχει στόν λουτροκαμπινέ>> δήλωση πού ο επιστάτης απεδέχθη(!!!),και συμπλήρωσε στο έντυπο καταγραφής και κουρέματος τού προβάτου-σακακιού!!!!!
Αλλωστε αυτές ήταν και οι τυπικές ερωτήσεις της <<σοβιετικής>> υπεύθυνης δήλωσης,δηλαδή:

-Γιατί έχεις πρόβατο;
-Aπο χόμπυ.
-Που το έχεις και βόσκει;
-Στον καμπινέ!!
  Αυτά δήλωσε ο ήρωας στο θεατρικό έργο και ο προιστάμενος του κράτους τα απεδέχθη!!
Οταν όμως μετά καιρό ήρθε στον ιδιοκτήτη του σακακιού απο το Δημόσιο, ένα έντυπο με το οποίο καλείτο να πληρώσει φόρο για το δηλωθέν κατεχόμενο <<πρόβατο-σακάκι>>,τότε άρχισε η περιπέτεια του Ιδιοκτήτη του <<σακακιού-προβάτου>>,στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, προσπαθώντας να αποδείξει πώς δεν είχε πρόβατο,αλλά ένα σακάκι,και πώς το σακάκι δεν είναι πρόβατο,σε αντίθεση με τους εκπροσώπους της Δημόσιας Γραφειοκρατίας .

-Πριν εξετάσουμε το αίτημά σου θα μας φέρεις μια σκοτωμένη αλεπού!!!Είναι κρατικός νόμος,πριν ένας πολίτης εξυπηρετηθεί από το κράτος να σκοτώσει οπωσδήποτε μία αλεπού.
-Μα εγώ δεν μπορώ να σκοτώσω,δεν έχω όπλο.
-Σύντροφε η χώρα έχει γεμίσει αλεπούδες,χρέος όλων μας είναι να σκοτώσουμε και από μία αλεπού!!
-Μα δεν έχω όπλο.
-Σύντροφε χωρίς την σκοτωμένη αλεπού δεν μπορεί να εξετασθεί το αίτημά σου,θα μας φέρεις μία σκοτωμένη αλεπού.
-Μα δέν μπορώ!
-Εστω θα μας φέρεις ένα πιστοποιητικό ότι σκότωσες μία αλεπού.

Αφού φεύγει από την δημόσια υπηρέσια,βρίσκει έναν φίλο του. Ο φίλος του τού λέει..
-Ξέρω έναν,που αν του δώσεις κάτι,ένα μπαξίσι,δίνει ψεύτικο πιστοποιητικό..άλλωστε κανείς δεν σκοτώνει αλεπούδες..έχει γεμίσει η χώρα απο αλεπούδες αλλά και από πιστοποιητικά..!!!.χωρίς να έχει σκοτώσει κάνεις καμμία αλεπού!!!
(δεν ξέρω αν ο συνειρμός σας οδηγεί κάπου!!!.)

Σε μία από τις πολλές σκηνές ο ιδιοκτήτης του σακακιού προβάτου,ανεβαίνοντας όροφο-όροφο την γραφειοκρατία,φτάνει σε ένα αραχνιασμένο σκοτεινό και βρώμικο γραφείο,καί βρίσκει έναν υπάλληλο όπου μέσα στο γραφείο του,ακούγονταν εμβατήρια!!!Πολυ δυνατά.

-Δεν σας ενοχλεί αυτός ο θόρυβος
-Οχι τον έχω συνηθίσει 30 χρόνια.
-Δεν σταματάει απο πουθενά.Δεν υπάρχει κάποιος διακόπτης;;
-Oχι.Είναι συνδεδεμένος με την κεντρική θέρμανση(!!!),από τότε που έγινε το κτήριο,παίζει συνέχεια νύχτα μέρα χωρίς διακοπή 40 χρονια!!!
Κάποια στιγμή ο ιδιοκτήτης του σακακιού βλέπει έναν διακόπτη,τον κατεβάζει και η μουσική από τα εμβατήρια σταματά!!!

-Μα καλά αυτόν το διακόπτη δεν τον έχετε δεί ποτέ.Ορίστε η ενοχλητική μουσική σταμάτησε!!
Και ο υπάλληλος έκπληκτος λέει:
-Σταμάτησε;;Ενας συνάδελφός μου,που βγήκε σε σύνταξη πριν 15 χρόνια μού είχε πεί ότι δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει!!!
Αλλά το πιό εκπληκτικό είναι ότι μόλις ο ιδιοκτήτης του σακακιού αποχώρησε από το γραφείο,ο υπάλληλος σήκωσε ξανά τον διακόπτη και τα εμβατήρια άρχισαν πάλι!!!!
Ετσι είχε συνηθίσει πλέον!!!!
Και κανείς,καί τίποτα,δεν μπορούσε να του αλλάξει αυτήν την νοοτροπία.

Αλλη χαρακτηριστική σκηνη,όπου ένας άλλος ανώτερος υπάλληλος ο οποίος,μετά απο πολλές περιπέτειες καί σκηνές,του θεατρικού έργου,έδειχνε πως άρχισε να καταλαβαίνει το δίκιο του ιδιώτη που είχε τό <<σακάκι-πρόβατο>>.

-Σας καταλαβαίνω,σας κατανοώ,ξέρω ότι έχετε ένα σακάκι που το περάσαμε για πρόβατο,κάναμε λάθος,μπορώ να σας βοηθήσω αλλά πρέπει να αγοράσετε ένα πρόβατο πρώτα!!!!!!!!
-Μα γιατί, αφού λέτε ότι κατανοείτε το λάθος.
-Το κατανοώ, αλλά σας είπα γιά νά λυθεί το θέμα με την υπόθεση του φόρου που πρέπει να πληρώσετε,γιά ένα πρόβατο που δέν έχετε,πρέπει να αγοράσετε ένα πρόβατο,να μου το φέρετε εδώ,να σας βγάλω ένα πιστοποιητικό ότι πάσχει από ανίατη επιδημία,να το σφάξετε και ύστερα να βγάλουμε ένα χαρτί,ότι το πρόβατο ψόφησε ώστε να μην πληρώσετε φόρο!!!

Ακόμα εκπληκτική η σκηνή με τους ψυχιάτρους.
Που βλέπουν τον ήρωα του έργου να χαιδεύει το <<σακάκι-πρόβατο>>,απλωμένο σε μία καρέκλα.
Και αποφαίνονται πως είναι τρελός.
Αλλά όταν ο ήρωας του έργου,τούς δείχνει <<το κρατικό πιστοποιητικό>>,πως το <<σακάκι>>,είναι πρόβατο,οι κρατικοί ψυχίατροι,αμφιβάλλουν για την διάγνωσή τους...Και διαπιστώνουν..
<<Αφού εχει κρατικό πιστοποιητικό,άρα δεν είναι σακάκι,ειναι πρόβατο>>!!!!!


Δείτε εδώ

Στανισλάβ Στρατίεβ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου