Powered By Blogger

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΙΝ 100 ΧΡΟΝΙΑ.

Στίς αρχές του 20ου αιώνα είναι πλέον καταφάνερο,πώς τίποτα δεν μπορεί να σώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία από την πλήρη κατάρρευση.Μέσα στην Τουρκία το κίνημα των Νεότουρκων ετοιμάζεται να περισώσει ότι είναι δυνατόν να περισωθεί στην καρδιά της Οθωμανικής αυτοκτατορίας,ενώ στην περιφέρεια τα πάντα τρίζουν από την επερχόμενη κατάρρευση.
Μέσα σε αυτό το κλίμα την 24η Φεβρουάριου του 1912 Βούλγαροι και Σέρβοι,συνάπτουν συμμαχία,ώστε να μην τσακωθούν στην μοιρασιά των εδαφών της Μακεδονίας που ετοιμάζονται να κάνουν μόνοι τους και ερήμην της Ελλάδας,που τότε τα σύνορά της έφταναν στά Βόρεια της Θεσσαλίας.Και αμέσως μετά Βούλγαροι και Σέρβοι προχωρούν σε μυστική συνθήκη την 29η Απριλίου προκειμένου να επιτεθούν μαζί στούς Τούρκους.
Ο Βενιζέλος όμως κατορθώνει να πληροφορηθεί τίς προθέσεις τους και εύκολα καταλαβαίνει τι δυσμενές αποτέλεσμα θα έχει αυτό για την Ελλάδα.Σημαίνει πώς όταν οι Τούρκοι εγκαταλείψουν τα εδάφη της Μακεδονίας,θα τα μοιραστούν Σέρβοι και Βούλγαροι,αφήνοντας την Ελλάδα με αυτά τα λίγα που έχει.Ζητάει να μπεί και αυτός λοιπόν στην στρατιωτική συνθήκη και συμμαχία για να έχει μοιράδι και η Ελλάδα,αλλά οι όροι που βάζει απορρίπτονται.
Και τότε αυτός ο μεγάλος εφυής και τεχνίτης της διεθνούς διπλωματίας,πολιτικός ηγέτης,κάνει μία εντελώς ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ κίνηση,που εκτός από πολιτική διορατικότητα,θέλει και πάρα πολύ θάρρος και ρίσκο.Ζητάει και μπαίνει στην συμμαχία ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ!!!
Δηλαδή λέει στούς Βούλγαρους και τους Σέρβους,ότι απλά θέλει να τούς βοηθήσει,στόν πόλεμο που ετοιμάζουν κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας,χωρίς να ζητάει εδαφικά ανταλλάγματα!!!!
Ο Βενιζέλος σκέφτεται μεγαλοφυώς.Πρός το παρόν προέχει να μην μείνει η Ελλάδα έξω από το πανηγύρι-και μετά βλέποντας και κάνοντας.
Εκπληκτοι οι Βαλκάνιοι σύμμαχοι,δέχονται τον Βενιζέλο ώς σύμμαχο.Και τέτοιο καλύτερο σύμμαχο δεν θα μπορούσαν να βρούν,που να μήν ζητάει τίποτα !!!
Τούς προσφέρει και 120.000 μάχιμους στρατιώτες και ένα αξιόμαχο στόλο που ο ίδιος έχει δημιουργήσει,χωρίς να ζητάει κανένα αντάλλαγμα.Είναι εκπληκτικό!Μάλιστα γιά να πείσει τούς δύσπιστους Βούλγαρους για το αξιόμαχο των Ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων,που δεν τίς έχουν καθόλου σε εκτίμηση οι άλλοι Βαλκάνιοι,καλεί την άνοιξη του 1912 Βούλγαρους αξιωματικούς να παρακολουθήσουν στρατιωτικά γυμνάσια στην Θήβα.Και οι Βούλγαροι αποφαίνονται ,πώς ναί,<<Οι Ελληνες είναι καλούτσικοι>>,που μόνο μετά την επανάσταση του 1909,αρχίζουν να γίνονται αξιόμαχοι.
Ομως ο πραγματικός λόγος που οι Βαλκάνιοι σύμμαχοι δέχονται την βοήθεια των Ελλήνων είναι ο αξιόμαχος Ελληνικός στόλος καί όχι τα καλά μάτια των Ελλήνων.Βούλγαροι καί Σέρβοι δεν έχουν στόλο της προκοπής και τα παράλια της Τουρκίας πρέπει να αποκοπούν για να γίνει αποτελεσματικός ο πόλεμος στην Βαλκανική στεριά.
Και έτσι ενθαρρυμένοι από τούς Ελληνες (και το τυράκι στην φάκα που τούς έβαλε ο Βενιζέλος),Βούλγαροι και Σέρβοι κινούν γιά την Πόλη και βάζουν μία σειρά από όρους στον Σουλτάνο γιά το μέλλον γενέσθαι στα Βαλκάνια.Ο Σουλτάνος και η πύλη όχι μόνο απορρίπτει τούς όρους,αλλά κηρρύσει από πάνω και τον πόλεμο κατά των Βουλγάρων και Σέρβων την 4η Οκτωβρίου του 1912.Και τότε συμβαίνει το αναπάντεχο.Την επόμενη μέρα 5η Οκτωβρίου του 1912,η Ελλάδα,που ήταν στην γωνία και δεν φαινόταν,κηρρύσει τον πόλεμο κατά της Τουρκίας και μπαίνει καπάκι!!!
Γιατί επιβάλλει στούς Τούρκους έναν πόλεμο,ενώ οι Βούλγαροι και Σέρβοι δέχονται από τούς Τούρκους ένα πόλεμο.Οι πρώτοι βαλκανικοί πόλεμοι δέν είναι ακριβώς πόλεμοι αλλά ένας αγώνας ταχύτητας.Σέρβοι,Ελληνες και Βούλγαροι τρέχουν να προλάβουν να πάρουν ο καθένας ότι μπορεί από τα εδάφη που εγκαταλείπει ο ελεεινός καί τρισάθλιος στρατός μίας γριάς αυτοκρατορίας που δέν λέει να καταλάβει,πώς όχι μόνο πόλεμο δέν μπορεί να κάνει,αλλά ούτε και το χαμομήλι της να πιεί>>
Απόσπασμα από το βιβλίο του Βασίλη Ραφαηλίδη:<<Kωμικοτραγική Ιστορία του Νεοελληνικού κράτους>>
Ο Βενιζέλος κάνει μία κίνηση καί μπαίνει επικεφαλής τού πολέμου.Η διπλωματική σοφία και η τακτική στην διεθνή σκακιέρα,αυτού του ανθρώπου,καθώς και η διαπραγματευτική του ικανότητα,έχει μείνει στην Ιστορία.
21 μέρες μετά,η Θεσσαλονική είναι σε Ελληνικά χέρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου