Powered By Blogger

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Η κατάσταση είναι χειρότερη από το 2010

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, οι ελλείψεις στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και η επιδίωξη της κυβέρνησης Σαμαρά να βάλει τέλος στα μνημόνια είναι στο επίκεντρο της σημερινή επισκόπησης τύπου.

http://www.dw.de/%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-2010/a-17961201



«Η κατάσταση είναι χειρότερη από το 2010» επιγράφει το ρεπορτάζ της για την ελληνική οικονομία η αυστριακή εφημερίδα Kurier, η οποία επικαλούμενη έλληνες οικονομολόγους αναφέρει ότι «τα μέτρα λιτότητας εξόντωσαν την ιδιωτική οικονομία».
«Στην Ελλάδα η κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει ακόμη να υλοποιήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα να βγει από την οικονομική κρίση», παρατηρεί η εφημερίδα της Βιέννης, επικαλούμενη τον οικονομολόγο Μιχαήλ Μητσόπουλο, ο οποίος υποστηρίζει ότι με την πολιτική της λιτότητας των τελευταίων ετών, το μόνο που επετεύχθη είναι η εξόντωση της ιδιωτικής οικονομίας.
«Ανώμαλες καταστάσεις απαιτούν ανώμαλες λύσεις»
Όπως αναφέρει ο κ. Μητσόπουλος στο ρεπορτάζ: «Μετά το ξέσπασμα της κρίσης, ο ελληνικός πολιτικός κόσμος προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις να αποφύγει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις». Υποστηρίζεται επίσης ότι ούτε η τρόικα κατάφερε να ασκήσει αποτελεσματικά πιέσεις προς την Αθήνα προκειμένου η τελευταία να εφαρμόσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. «Η αντίσταση της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις ήταν μεγαλύτερη από ό,τι στην επιβολή νέων φόρων», αναφέρει το δημοσίευμα, με τον οικονομολόγο Μητσόπουλο να υποστηρίζει πως όταν οι έλληνες πολιτικοί έρχονταν αντιμέτωποι με το ερώτημα «μεταρρυθμίσεις ή φόροι», εκείνοι απαντούσαν: «θα φορολογήσουμε τα πάντα».
Τέλος, ο έλληνας οικονομολόγος εμφανίζεται να αντιμετωπίζει με απαισιοδοξία το μέλλον. «Οι ζημιές που υπέστη η οικονομία δεν είναι δυνατόν να επιδιορθωθούν. Για να αλλάξει κάτι πραγματικά απαιτούνται δραστικές αλλαγές. Ωστόσο για αυτό δεν είναι ούτε η ΕΕ ούτε οι Ελλάδα διατεθειμένες. Ανώμαλες καταστάσεις απαιτούν ανώμαλες λύσεις», καταλήγει το δημοσίευμα.
«Η Ελλάδα υστερεί έναντι των στόχων»
«Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει να βάλει τέλος στην εποπτεία της τρόικας. Η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος υστερεί των στόχων και των συμφωνιών», παρατηρεί ηNeue Zürcher Zeitung, επισημαίνοντας ότι «μετά από δύο ήρεμα χρόνια, πυκνώνουν και πάλι τα σύννεφα στις σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους και τους δανειστές της»
Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα, «η σπουδή του Σαμαρά να βάλει τέλος στο πρόγραμμα σταθεροποίησης και να ξεφύγει από τον έλεγχο της τρόικας έχει πολιτικά κίνητρα». Στο ρεπορτάζ αναφέρονται ως λόγοι η επιδίωξη του πρωθυπουργού να διασφαλίσει την υποστήριξη 180 βουλευτών προκειμένου να εκλεγεί από την παρούσα βουλή πρόεδρος της δημοκρατίας. «Εάν δεν τα καταφέρει, θα υπάρξουν αυτόματα νέες εκλογές, τις οποίες σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις θα κέρδιζε η ριζοσπαστικά αριστερή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ». Όπως αναφέρεται, οι σύμβουλοι του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι για να αποσπάσει η κυβέρνηση την στήριξη άλλων 25 βουλευτών που μαζί με τους 155 του κυβερνητικού συνασπισμού θα εκλέξουν πρόεδρο δημοκρατίας, «θα πρέπει να αποδείξει αξιόπιστα ότι τερματίζεται ο έλεγχος της τρόικας και η πολιτική της λιτότητας».
Οι επιθεωρητές δεν θα αποδεσμεύσουν την επόμενη δόση εάν...
Σύμφωνα με την Neue Zürcher Zeitung, το εγχείρημα αυτό εγκυμονεί κινδύνους, καθώς για το 2015, η Ελλάδα έχει χρηματοδοτικές ανάγκες της τάξεως των 12 δις. ευρώ, «οι οποίες σύμφωνα με το σχέδιο του Σαμαρά θα πρέπει να καλυφθούν από τις κεφαλαιαγορές». Οι κεφαλαιαγορές έδειξαν το καλοκαίρι διατεθειμένες να δώσουν νέα δάνεια στην Ελλάδα υπό τον όρο της επιτυχούς εφαρμογής του σταθεροποιητικού προγράμματος. Ωστόσο, υπενθυμίζει η εφημερίδα, οι συμφωνηθείσες με την τρόικα μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το εργασιακό κρίθηκαν ως δύσκολα υλοποιήσιμες από πολιτικής απόψεως και μετατέθηκαν χρονικά. «Οι επιθεωρητές της τρόικας, που θα φτάσουν την Τρίτη στην Ελλάδα, δεν πρόκειται να χαρακτηρίσουν ολοκληρωμένο τον έλεγχο εάν δεν έχουν τηρηθεί τα συμφωνηθέντα και δεν θα αποδεσμεύσουν την επόμενη δανειακή δόση», επισημαίνει η Neue Zürcher Zeitung.
Σταμάτης Ασημένιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου