Powered By Blogger

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 1791

30 Σεπτεμβρίου 1791.(Η φωτογραφία ντοκουμέντο είναι το πρόγραμμα της πρώτης εκείνης παρουσίασης με ημερομηνία 30 Σεπτ.1791.
Σαν σήμερα ο συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, παρουσιάζει για πρώτη φορά στον κόσμο την όπερα Μαγικός Αυλός (γερμ. Die Zauberflöte), στο θέατρο του Βάιντεν (Theater auf der Weiden), στη Βιέννη, όπου σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Μία γερμανική όπερα σε δύο πράξεις σε λιμπρέτο του στενού του φίλου Εμάνουελ Σικανέντερ. Μάλιστα ο Σικανέντερ ήταν τότε στο ρόλο του Παπαγκένο. Χαρακτηρίζεται ως η τελευταία όπερα του Μότσαρτ ο οποίος πέθανε δύο μήνες αργότερα στις 5 Δεκεμβρίου 1791 σε ηλικία μόλις 35 ετών.
Η φωτογραφία ντοκουμέντο από εκείνη την πρώτη στην Ιστορία παρουσίαση της όπερας "Μαγικος Αυλός'' της 30ης Σεπτεμβρίου του 1791 είναι το πρόγραμμα της όπερας, όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα ονόματα εκείνων των ΠΡΩΤΩΝ ανθρώπων που συμμετείχαν με τους γνωστούς ρόλους στην όπερα υπό το φως χιλιάδων κεριών μέσα στο θέατρο (μίας και τότε δεν υπήρχε ηλεκτρισμός). Σε αυτό το ίδιο φώς των κεριών όμως γράφτηκαν κορυφαία πνευματικά και μουσικά έργα που έμειναν μέχρι σήμερα και είναι σίγουρο πως θα μείνουν αναλλοίωτα εις τους αιώνες και όσο υπάρχουν άνθρωποι.
Το έργο σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία και ακολούθησαν συνολικά είκοσι παραστάσεις στη διάρκεια ενός μήνα. Ακολούθησαν πολλές παραστάσεις σε πολλές μεγάλεις πόλεις της Ευρώπης. Μετά το θάνατο του Μότσαρτ εκτελέστηκε επίσης στην Πράγα (1792), στη Λειψία, στο Μόναχο και στη Δρέσδη (1793), στο Βερολίνο (1794), καθώς και σε άλλες γερμανικές πόλεις, το 1797 στην Αγία Πετρούπολη ενώ αργότερα παίχθηκε επίσης στο Παρίσι (1801) και στο Λονδίνο (1811).Από τότε μέχρι και σήμερα ο Μαγικός Αυλός έχει παιχτεί σε εκατοντάδες γνωστά επώνυμα θέατρα σε όλες τις χώρες του κόσμου συνεχώς εδώ και 223 χρόνια και συνεχίζει να παίζεται κάθε χρόνο σε μεγάλες πόλεις όλου του πλανήτη σε όλες τις Ηπείρους.



 Diana Damrau - Queen of the Night - Mozart The Magic Flutehttps://www.youtube.com/watch?v=pZcaf9GfyWs


Magic Flute overture- Mozart - Muti - Wiener philharmonikerhttps://www.youtube.com/watch?v=s2Gedb05J5M

Papageno's last scene and duet - Simon Keenlysidehttps://www.youtube.com/watch?v=flVBOlBg_tg

Ein Mädchen oder Weibchen - Simon Keenlysidehttps://www.youtube.com/watch?v=TD5J9Alt188

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου