Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014

Απο τον αριστερό Βασίλη Ραφαηλίδη,απόσπασμα:

Απο τον αριστερό Βασίλη Ραφαηλίδη,απόσπασμα:
Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στο Καποδιστριακό.
"Ομως το μεγάλο πάθος του Καποδίστρια ήταν η παιδεία.
Ιδρυσε αμέσως 55 σχολεία στην Πελοπόννησο,44 στα νησιά,και 4 πειρατικά,σε μέρη της Στερεάς,που δεν είχαν ακόμα εγκαταλείψει οι Τούρκοι.Επι Ελληνικού πληθυσμού 500.000 κατοίκων της Ελεύθερης επί των ημερών του Ελλάδας,14.000 Ελληνόπουλα,φοιτούσαν σε σχολεία.
Το ποσοστό ε'ιναι εκπληκτικό για τα τότε δεδομένα.Ο Καποδίστριας φιλοδοξούσε να κάνει την τότε όμορφη Αίγινα,κάτι σαν νησί της Παιδείας.
Εδωσε λοιπόν την εντολή στον Κερκυραίο συμπατριώτη του,και λόγιο Ανδρέα Μουστοξύδη,που ήταν τρόπο τινά,ο άτυπος Υπουργός παιδείας,να οργανώσει στην Αίγινα,ενα σχολείο-ορφανοτροφείο,για τα ορφανά του πολέμου,που σε ελάχιστο χρόνο,έγινε ένα απολύτως υποδειγματικό εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Μάζεψε εκεί τους επιφανέστερους δασκάλους του γένους,και από την Ελλάδα και από τον Ελληνισμό της τότε διασποράς και τους άφησε να παραθερίζουν συζητώντας αδιάκοπα για το μέλλον της Ελληνικής παιδείας.
Θα ήθελα πολύ να έβλεπα τον Καποδίστρια,να παρακολουθεί σήμερα μάθημα σε κανένα σημερινό ελληνικό πανεπιστήμιο.
Φτου σας μασκαράδες θάκαμνε και θα πήγαινε στην Αίγινα για να στοχαστεί επί της ματαιότητας των εγκοσμίων-κυρίως των Ελληνικών εγκοσμίων,που για να είναι μάταια,αρκεί να είναι ελληνικά".
Απόσπασμα απο το βιβλίο "Κωμικοτραγική Ιστορία του Νεοελληνικού κράτους" Αφιερωμένο από έναν αριστερό προς σημερινούς αριστερούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου