Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015

Θυμάσαι Μήτσο;

ΘΥΜΑΣΑΙ ΜΗΤΣΟ;

Υπήρχε μία κορυφαία στιγμή στην Νεοελληνική Ιστορία.Ηταν τον Δεκέμβρη του 1944.Η 26η Δεκεμβρίου του 1944.Τότε που μία άλλη αδιάλλακτη ηγεσία της Αριστεράς που είχε την πολιτική ηγεμονία του ΕΑΜ(που άν γίνονταν ελεύθερες εκλογές το 1944 θα λάμβανε τουλάχιστον 60% πήγε σε ρήξη όταν θα μπορούσε να κάνει έναν ΕΠΩΔΥΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ και να αποφύγει η Χώρα μία ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ περιπέτεια που τα απόνερα της βλέπουμε και στις μέρες μας.Και μπορεί αυτό να το συγκρίνει κανείς με μία άλλη ηγεσία της αριστεράς,σήμερα που σε αντίθεση με την τότε,έκανε χθές έναν επώδυνο συμβιβασμό που είναι βέβαιο πως θα καταγράψει ΘΕΤΙΚΑ η ιστορία στο μέλλον.

Ο Λεωνίδας Κύρκος αναφέρει στο βιβλίο του μετά από χρόνια απο εκείνη την μέρα της 26ης Δεκεμβρίου του 1944 στην κηδεία του Μήτσου Παρτσαλίδη τον ηγέτη της Ελληνικής δεξιάς Παναγιώτη Κανελλόπουλο 
«Πολλά χρόνια αργότερα, στη Μητρόπολη Αθηνών γινόταν η κηδεία του Μήτσου Παρτσαλίδη. Γύρω από το φέρετρό του, όλοι σχεδόν οι εκπρόσωποι του εργατικού και αντιστασιακού κινήματος. Οι ομιλητές αποχαιρετούσαν τον τιμημένο νεκρό. Κάποια στιγμή ένας ψίθυρος διέκοψε τα δάκρυα και τους λυγμούς του κόσμου. Ο Κανελλόπουλος!

Ψηλός, σφιγμένος στο μπλε κουστούμι του και τη μαύρη γραβάτα, ιδιαίτερα συγκινημένος, είπε στον τελετάρχη: "Θα ήθελα κι εγώ να αποχαιρετήσω τον συμπολεμιστή μου, γενικό γραμματέα του ΕΑΜ". Υστερα, μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο, είπε δυο λόγια συνταρακτικά.

"Ηταν κάποια στιγμή, εκείνες τις μέρες του Δεκέμβρη -θυμάσαι, Μήτσο;- που εσύ κι εγώ κρατούσαμε τις τύχες της Ελλάδας στα χέρια μας. Βρεθήκαμε όμως και οι δύο μπλεγμένοι στα δίχτυα του κομματικού φανατισμού και δεν καταφέραμε να βγούμε απ' αυτόν. Μήτσο! Κι εσύ κι εγώ φανήκαμε κατώτεροι της Ιστορίας!".

Με τη δήλωσή του αυτή ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος κατέστη ο πρώτος και ο μόνος, ώς τώρα, ηγέτης του αστικού κόσμου που είχε το θάρρος και την εντιμότητα να κάνει την αυτοκριτική του».

Και ο Βασίλης Ραφαληλίδης στο Βιβλίο του "Κωμικοτραγική Ιστορία του Νεολληνικού κράτους" περιγράφει με εκπληκτική γλαφυρότητα την μέρα εκείνη της 26ης Δεκεμβρίου του 1944 με τίτλο:
TΡΕΙΣ ΠΕΡΔΙΚΟΥΛΕΣ ΚΑΙ Ο ΓΕΡΟΛΥΚΟΣ.
ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ:
<<Την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων 26 Δεκεμβρίου του 1944,στο υπουργείο εξωτερικών,προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στον Τσώρτσιλ γιά άλλη μία επίδειξη θάρρους αλλά και καλής θέλησης,και όχι στο οχυρό της <<Μεγάλης Βρετανίας>> συγκαλείται διάσκεψη στην οποία παίρνουν μέρος εκτός από τον Τσώρτσιλ αυτοπροσώπως και όλη την συνοδεία του,ο Αμερικάνος Πρεσβευτής,ο Γάλλος πρεσβευτής,ο επικεφαλής της ρώσικης στρατιωτικής αποστολής αντισυνταγματάρχης Γκριγκόρι Ποπώφ,ο αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός,ο πρόεδρος της κυβερνήσεως Γ.Παπανδρέου,ο Σοφούλης,ο Πλαστήρας,ο Καφαντάρης,ο Μάξιμος,ο Κανελλόπουλος,ο Ράλλης,ο Στεφανόπουλος,ο Γονατάς,ο Αλεξανδρής,ο Θεοτόκης και ο Τσαλδάρης.
Οι τρείς αντιπρόσωποι του Ε.Α.Μ,Σιάντος,Παρτσαλίδης και Μάντακας,μπαίνουν στην αίθουσα καθυστερημένοι,όπως οι σνόμπ στίς δεξιώσεις,όταν θέλουν να δείξουν στον οικοδεσπότη πώς τού κάνουν μεγάλο χατήρι που ήρθαν.Είναι το πρώτο τους λάθος.Ο Τσώρτσιλ ήδη ξέρει πως θα θελήσουν να το παίξουν ισχυροί που υπαγορεύουν όρους,και αυτό ακριβώς θέλει.Θέλει να δείξει πως η διάσκεψη απέτυχε εξ αιτίας της αδιαλλαξίας του Ε.Α.Μ,και να εμφανιστεί ώς ο μόνος ειρηνοποιός. 
Μετά τα προκαταρτικά,ο Τσώρτσιλ αποχωρεί και αφήνει τους Ελληνες να τα βρούν μόνοι τους(!!!).Ο Τσώρτσιλ δεν θέλει να επέμβει(!!!).Και τότε γίνεται η μεγάλη πλάκα με τα περίφημα <<έξι σημεία του Ε.Α.Μ>>
Σημείο πρώτο:Το Ε.Α.Μ θα συμμετέχει στην κυβέρνηση με ποσοστό 40-50%.
Σημείο δεύτερο:Θα πάρει τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και τα υφυπουργεία Στρατιωτικών και Εσωτερικών.
Σημείο τρίτο:Η Χωροφυλακή θα διαλυθεί.
Σημείο τέταρτο:Θα διαλυθούν επίσης η Ορεινή Ταξιαρχία,ο ιερός λόχος και η άρτι συσταθείσα Εθνοφυλακή.
Σημείο πέμπτο:Για το πολιτειακό(γιά τον Βασιλιά δηλαδή),θα γίνει δημοψήφισμα την πρώτη Κυριακή του Φλεβάρη.
Σημείο έκτο και μωρία εσχάτη:Εκλογές για συντακτική εθνοσυνέλευση θα γίνουν τον Απρίλη.
Αυτά τα ολίγα υπό μορφή τελεσιγράφου και ενώπιον αναίσχυντων αστών πολιτικών με τεράστια πείρα στις ίντριγκες και τίς βρωμιές.Η Ηγεσία του Ε.Α.Μ,στερείται παντελώς πολιτικής πείρας.Εγώ πιστεύω πώς στερούνται και μυαλού.Προκαλούν άστοχα τούς πάντες και κυρίως τον γερόλυκο τον Τσώρτσιλ.
ΤΟ ΚΩΜΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ.
Μόλις οι εκπρόσωποι του Ε.Α.Μ τελειώνουν την τελετουργική εκφώνηση του από τα έξι σημεία τελεσιγράφου τους,σηκώνεται πρώτος ο Πλαστήρας και τούς πατάει ένα χεσίδι,μα τι χεσίδι!Το παίζει μέλλων πρωθυπουργός,ελληνολεβέντης και καραμπουζουκλής.Η χωριατιά του Πλαστήρα ήρθε να συναντήσει την βλακεία των ηγετών του Ε.Α.Μ,να την πάρει από το χέρι και να βγούνε μαζί εκτός αιθούσης.Μία πολύ Ελληνική ατμόσφαιρα!
Και από την άλλη μία Αγγλική ατμόσφαιρα,όταν ο Τσώρτσιλ,την ίδια κιόλας μέρα,καλεί το σμάρι των δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο που βρίσκονται στην Αθήνα για την περίσταση,και τούς λέει,το...και το..με λίγα λόγια ότι οι τρείς ηγέτες Εαμίτες είναι μαλάκες.Τούς διαβάζει στην συνέχεια και τα έξι σημεία καί όλος ο κόσμος σκάει στα γέλια.Μετά καλεί τον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό και τού λέει πως αποφάσισε να σχηματίσουν οι Ελληνες κυβέρνηση χωρίς το Ε.Α.Μ,διότι λέει,ότι οι άνθρωποι που λένε τέτοιες κοτσάνες αποκλείεται να είναι σε θέση να κυβερνήσουν.Και θα είχε δίκιο,άν η αποφασή του να αποκλείσει τους ΕΑΜιτες στηριζόταν όντως στην διαπίστωση πώς οι ΕΑΜίτες δεν είναι σε θέση να κυβερνήσουν.Ομως είναι και παραείναι,και στο βουνό το έδειξαν με τον λαμπρότερο τρόπο.Απλώς εκμεταλλεύεται την αδιαλλάξια τους,και την έλλειψη πολιτικής πείρας για να γελοιοποιήσει το Ε.Α.Μ,που έκανε ότι μπορούσε για να προμηθεύσει στον Τσώρτσιλ επιχειρήματα.
Την 28η Δεκεμβρίου 1944 ο Τσώρτσιλ παίρνει το αεροπλάνο για το Λονδίνο και μας αποχαιρετά διά παντός,βέβαιος όντας πώς άλλη μία φορά κέρδισε με νόκ άουτ.Εκεί που όλοι περίμεναν έναν διπλωματικό θρίαμβο του Ε.Α.Μ,που πράγματι διαπραγματευόταν από θέση ισχύος,βλέπουν έκπληκτοι τον Τσώρτσιλ να θριαμβεύει,όταν όλα πήγαιναν στραβά για αυτόν στην Αθήνα και ο ΕΛΑΣ κυριαρχούσε.Δεν ξέρεις αν πρέπει να γελάσεις η να κλάψεις.Πάντως,υπάρχουν και χειρότερα.
Λοιπόν,καθίστε καλά,πάρτε κανένα ηρεμιστικό εσείς οι αριστεροί και ακούστε το μεγάλο νέο:Δύο μέρες μετά την αναχώρηση του Τσώρτσιλ,οι Ρώσοι καλούν τον Ελληνα πρεσβευτή στην Μόσχα και του ανακοινώνουν πώς διορίζουν Σοβιετικό πρεσβευτή στην κυβέρνηση των Αθηνών!!Την κυβέρνηση από την οποία μόλις είχαν αποκλειστεί οι ΕΑΜίτες,ύστερα από την εξαπλή γκάφα των <<έξι σημείων>>.Σαφέστερο μήνυμα των συντρόφων Ρώσων πρός τους συντρόφους Ελληνες γιά το  ότι τους έχουν γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους,δεν θα μπορούσε να υπάρξει.Παρά ταύτα,πάντα μακάριοι,οι Ελληνες κομμουνιστές και πάντα βέβαιοι πώς ο Στάλιν δεν κάνει ποτέ λάθος,ερμηνεύουν αυτήν την συμπεριφορά των Ρώσων σαν κόλπο σπουδαίο και μεγάλο του πατερούλη πού όπου νάναι,μόλις τελειώσει ο πόλεμος που συνεχίζεται και του δημιουργεί σκοτούρες,θα φανερώσει τον κρυμμένο άσσο,και όλα θα πάνε καλύτερα στον καλύτερο των κομμουνιστικών κόσμων,τον Ελληνικό!!
Το συνηθίζουν οι Ελληνες αριστεροί.Πρώτα γεμίζουν την καρδάρα με κάθε επιμέλεια και ύστερα δίνουν μία και χύνουν το γάλα>>
Απόσπασμα από το βιβλίο του Β.Ραφαηλίδη <<Κωμικοτραγική Ιστορία του Νεοελληνικού κράτους>>.

Χθες έγινε μία ανατροπή.Ο νέος ηγέτης της αριστεράς η ηγετική ομάδα που τον περιβάλλει και η κυβέρνηση του δεν έχυσε το γάλα με την καρδάρα.Εκανε έναν επώδυνο συμβιβασμό και έβαλε σοβαρές παρακαταθήκες τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.Διότι το στίγμα της προσπάθειας του Αλέξη Τσίπρα μπήκε στην Ευρώπη και είναι σίγουρο πως θα δημιουργήσει προοπτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου