Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΚΑΠΩΣ ΈΤΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ.ΜΕΤΑΞΥ 14 ΜΕ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821.

ΚΑΠΩΣ ΈΤΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ.ΜΕΤΑΞΥ 14 ΜΕ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821.

Δεκεμβρίος 1820.Ο στρατιωτικός διοικητής της Πελοποννήσου Χουρσίτ Μεχμέτ Πασας λαμβάνει από τον Σουλτάνο Μαχμούτ τον Β την ΜΟΙΡΑΙΑ εντολή.Να φύγει από τόν Μωριά με 70.000 στρατό και να πάει να τσακίσει τον Αλή Πασά στην Ηπειρο πού είχε αυτονομηθεί από τήν Υψηλή Πύλη.
Καί τώρα η ευκαιρία στό πιάτο για τους υποψήφιους εξεγερμένους.
Ο Μωριάς σχεδόν γυμνός από αξιόμαχα τουρκικά στρατεύματα.
6 Ιανουαρίου 1821.Ο Κολοκοτρώνης περνάει από Ζάκυνθο στον Μωριά.

Μεταξύ 14-25 Μαρτίου σε διαφορετικά σημεία στο Μωριά,λαμβάνουν χώρα επιθέσεις ένόπλων κατά Τούρκων η συνεργατών τους,είτε με καρτέρια και ενέδρες είτε με αιφνιδιαστικές επιθέσεις ατάκτων ομάδων. Στην περιοχή των Καλαβρύτων, την περίοδο αυτή έλαβαν χώρα σημαντικά επαναστατικά γεγονότα, τα οποία αποτέλεσαν το σπινθήρα για την έναρξη της Επανάστασης. Πρώτος ο Νικόλαος Χριστοδούλου ή Σολιώτης, αγνοώντας τις ατέρμονες συνελεύσεις των προεστών στην Αγία Λαύρα, μαζί με τον Αναγνώστη Κορδή και άλλους κλέφτες, στις 14 Μαρτίου 1821 έστησαν ενέδρα και χτύπησαν στην τοποθεσία «Πόρτες» κοντά στο χωριό Αγρίδι τρεις γυφτοχαρατζήδες και τρεις ταχυδρόμους που μετέφεραν επιστολές του Καϊμακάμη της Τριπολιτσάς Μεχμέτ Σαλίχ στον Χουρσίτ πασά στα Ιωάννινα, κατόπιν παροτρύνσεως του Σωτήρη Χαραλάμπη. Ακολούθησε στις 16 Μαρτίου 1821 η επίθεση του Χονδρογιάννη στην τοποθεσία «Χελωνοσπηλιά» της Λυκούριας, εναντίον του φοροεισπράκτορα Λαλαίου Τουρκαλβανού Σεϊδή, που μετέφερε μαζί με τον καταγόμενο από τη Βυτίνα «Σαράφη» Νικόλαο Ταμπακόπουλο, χρεόγραφα από την Κερπινή Καλαβρύτων στην Τριπολιτσά. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας σημειώθηκε επίθεση εναντίον ανθρώπων του Τούρκου διοικητή (Βοεβόδα) των Καλαβρύτων Ιμπραήμ πασά Αρναούτογλου, που ανήσυχος εξαιτίας των γεγονότων που προηγήθηκαν ξεκίνησε με ολόκληρη τη φρουρά του για την Τριπολιτσά. Ο Αρναούτογλου, όταν πληροφορήθηκε όσα συνέβησαν, έντρομος έσπευσε να κλειστεί μαζί με τους υπόλοιπους Τούρκους στους τρεις οχυρούς πύργους των Καλαβρύτων. Στις 21 Μαρτίου 1821, 650 ένοπλοι αγωνιστές με αρχηγούς τον Σωτήρη Χαραλάμπη, τον Α. Φωτήλα, τον Σωτήρη Θεοχαρόπουλο, τον Ιωάννη Παπαδόπουλο, τον Νικόλαο Σολιώτη και τους Πετιμεζαίους επιτέθηκαν εναντίον των Τούρκων που είχαν καταφύγει στους πύργους και τους ανάγκασαν να παραδοθούν. Αυτή ήταν η πρώτη πολεμική επιτυχία της επανάστασης. Παράλληλα, ξεσηκώθηκε η Πάτρα από τους Φιλικούς Παναγιώτη Καρατζά, Βαγγέλη Λειβαδά και Ν. Γερακάρη αναγκάζοντας τους Οθωμανούς να κλειστούν στο φρούριό της.
Ακολουθεί πιά η οργανωμένη επίθεση και κατάληψη της Καλαμάτας τήν 23 Μαρτίου του 1821.Σε κάθε περίπτωση στις 25 Μαρτίου ανήμερα δεν υπάρχει κανένα καταγεγραμμένο γεγονός.Η μέρα αυτή επιλέχτηκε συμβολικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου