Powered By Blogger

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ 1944

 ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ 1944...ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Μ.ΑΣΙΑ ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ.


Κατά την διάρκεια της Μάχης της Αθήνας γνωστή ως "Δεκεμβριανά"
(4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΕ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1944) 1656 κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς και 6.500 σπίτια και κτίρια υπέστησαν από ελαφρές μέχρι σοβαρές ζημιές.
ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΟΥΤΕ ΣΕ ΙΣΧΥΡΟ ΣΕΙΣΜΟ.

Τα περισσότερα κτίρια καταστράφηκαν από αγγλικά τανκς όλμους Αγγλικών πυροβόλων και αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Αγγλικής ΡΑΦ.
Λιγότερα κυρίως στο Μεταξουργείο,Μοναστηράκι,Ψυρρή, από υπονόμευση με εκρηκτικά από τον ΕΛΑΣ.

Ο πολύς κόσμος θεωρεί ως Δεκεμβριανά κάποιες αψιμαχίες που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας και στο στρατόπεδο Χωροφυλακής Μακρυγιάννη.
Λάθος.
Οι μάχες διεξήχθησαν με σφοδρότητα σε όλο το τότε οικιστικό λεκανοπέδιο.
Από Τζιτζιφιές-Αμφιθέα-Ν.Σμύρνη-Καλλιθέα--Ν.Κόσμο-Βύρωνα-Καισαριανή-Παγκράτι-Ιλίσια-Γουδή-Ζωγράφου-Αμπελόκηποι-Κολωνάκι-Λ.Αλεξάνδρας-Πατησίων-3ης Σεπτεμβρίου-Ομόνοια-Πειραιώς,Γκάζι-Νέα Σφαγεία(Ταύρος)-Μοσχάτο-Πετράλωνα-Πειραιάς,Κοκκινιά,Αιγάλεω-Περιστέρι-Ν.Ιωνία και όλο το κέντρο που περικλείεται από Ακαδημίας-Πλατεία Συντάγματος-Αμαλίας-Πλάκα-Θησείο-Μοναστηράκι κλπ.

Στις 12 Δεκεμβρίου Ο ΕΛΑΣ έφτασε 2 οικοδομικά τετράγωνα πριν το ξενοδοχείο Μ.Βρετανία και ο Σκόμπυ αρχικά αποφάσισε να συμπτύξει τις λιγοστές Αγγλικές δυνάμεις στην παραλιακή(Τζιτζιφιές-Καλαμάκι) περιμένοντας ενισχύσεις.
ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΕΝΤΟΝΑ Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ διοικητής τότε της Γ ορεινής ταξιαρχίας καθώς αν χάνονταν το κέντρο και το κατελάμβανε ο ΕΛΑΣ αυτό θα είχε ολέθριες συνέπειες.

Από τις 16 Δεκεμβρίου μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου μέσω 2.500 πτήσεων μεταγωγικών αεροπλάνων στο Χασάνι(μετέπειτα Ελληνικό) και με πλοία στην Ελευσίνα ήρθαν περίπου επί πλέον 70.000 Βρετανοί στρατιώτες και πολλά άρματα Σέρμαν καθώς και άλλες 12 μοιρες αεροπλάνων,από το Μέτωπο της Βόρειας Ιταλίας,όπου οι Άγγλοι πολεμούσαν τους Γερμανούς.

Αυτή η απόφαση του Τσώρτσιλ, προκάλεσε έκπληξη ακόμα και στους Αμερικάνους οι οποίοι έβλεπαν υψηλό ρίσκο στην αποδυνάμωση του Μετώπου στην βόρεια Ιταλία.
ΟΜΩΣ Ο ΤΣΩΡΤΣΙΛ ΕΙΧΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΥΝΤΡΙΨΕΙ ΤΟ ΕΑΜ.
Και το πέτυχε.

Με τέτοια και τόση Βρετανική υπεροπλία ο ΕΛΑΣ,δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα ειδικά όταν το 80% των δυνάμεων του βρισκόταν από την αρχή εκτός Αθήνας.
έτσι περίπου 75.000 Βρετανοί και 15.000 κυβερνητικά στρατεύματα(Γ Ορεινή Ταξιαρχία-2.000 χωροφύλακες-Τάγματα ασφαλείας και οργάνωση Χ) σύνολο περίπου 90.000 αντιμετώπισαν στην τελευταία φάση της μάχης της Αθήνας περίπου 16.000 Ελασίτες.

Τον Μάρτιο του 1941 ο Τσώρτσιλ έφερε στην Ελλάδα 50.000 Βρετανούς να αντιμετωπίσουν 30 σιδηρόφρακτες Γερμανικές Μεραρχίες που θα ξεχύνονταν από την Βουλγαρία στην Ελλάδα(300.000 Γερμανούς της Βέρμαχτ και των SS,και 1000 αεροπλάνα της Γερμανικής Λουφτβάφε.
Τον Δεκέμβριο του 44 έφερε 75.000 Βρετανούς δεκάδες τανκς Σέρμαν και δεκάδες βομβαρδιστικά της RAF,να αντιμετωπίσει 18.000 Ελασίτες με οπλισμό πολύ κατώτερο χωρίς αεροπλάνα τανκς και ούτε ένα αντιαρματικό.

Στην δεύτερη και καθοριστική φάση της μάχης της Αθήνας από τις 27 Δεκεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου,οι ανατολικές προσφυγικές συνοικίες της Αθήνας(Καισαριανή,Βύρωνας) αλλά και το Περιστέρι και η Νέα Ιωνία υπέστησαν σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς από την Αγγλική RAF με πάνω από 500 θύματα άμαχους και γυναικόπαιδα και καταστροφές σε εκατοντάδες σπίτια και παράγκες.

ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ Ο ΕΛΑΣ ΘΑ ΕΙΧΕ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΟΝΟ ΩΡΕΣ!

ΥΓ1.
Κατά την πρώτη επίθεση του ΕΛΑΣ στο στρατόπεδο Μακρυγιάννη στις 6 Δεκεμβρίου πολύ πρωί, κατά το μεσημέρι οι έγκλειστοι Χωροφύλακες ήταν έτοιμοι να παραδοθούν.
ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΤΙΓΜΗ Ο ΕΥΦΥΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ με μια κίνηση αντιπερισπασμού επετέθη με την Γ Ορεινή Ταξιαρχία κατά της Καισαριανής αναγκάζοντας το 2ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ να σπεύσει προς υποστήριξη της Καισαριανής και να αποδυναμωθεί πλήρως η επίθεση του ΕΛΑΣ στο στρατόπεδο Μακρυγιάννη.
Έτσι η πρώτη απόπειρα κατάληψης του στρατοπέδου απέτυχαν.
Στην δεύτερη απόπειρα του ΕΛΑΣ στις 9 Δεκεμβρίου οι έγκλειστοι Χωροφύλακες ήρθαν πάλι σε απελπιστικό σημείο όταν σώθηκαν τα πυρομαχικά τους και ο ΕΛΑΣ ανατίναξε την μάντρα για να μπει μέσα.
Την κρίσιμη στιγμή εμφανίστηκαν αγγλικά τανκς και επιτέθηκαν στον ΕΛΑΣ, σώζοντας τους πολιορκούμενους χωροφύλακες από την βέβαιη αιχμαλωσία.

ΥΓ2
Για πρώτη φορά από την ίδρυση του Νεοελληνικού κράτους το 1830, η Αθήνα έζησε στο εσωτερικό της πραγματικό πόλεμο τον Δεκέμβριο του 1944.

ΥΓ3.
Η συμμετοχή των προσφύγων της Τουρκίας από τις προσφυγικές συνοικίες της Αθήνας στον ΕΛΑΣ κατά τα Δεκεμβριανά ήταν συντριπτική.
Οι πρόσφυγες άρχισαν να πηγαίνουν στο ΚΚΕ ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 αφού υπέστησαν την αναλγησία και την περιθωριοποίηση του επίσημου κράτους και τον φθόνο των Παλαιοελλαδιτών.
Στην διάρκεια της κατοχής η συμμετοχή των προσφύγων στο ΕΑΜ ήταν επίσης πολύ μεγάλη.
Οι πρόσφυγες ανήκαν στο Βενιζελικό στρατόπεδο και στις εκλογές του 1928 έδωσαν στον Βενιζέλο "σοβιετικά" ποσοστά της τάξεως του 97% στις προσφυγικές συνοικίες
Μετά τις συμφωνίες Βενιζέλου-Κεμάλ άρχισαν να αποστασιοποιούνται από το Βενιζελικό στρατόπεδο.
Το 1936 στο ΚΚΕ: 9 από τα 15 μέλη της τότε κεντρικής επιτροπής ήταν πρόσφυγες από την Τουρκία.
5 από τα 6 μέλη του πολιτικού γραφείου ήταν πρόσφυγες
Ο γραμματέας του ΚΚΕ ήταν πρόσφυγας.
Η ηλικία των μελών της εθνικής πολιτοφυλακής του ΕΑΜ που έδρασε από τον Ιούνιο του 1944 μέχρι αρχές Ιανουαρίου 1945,(μετεξέλιξη της ΟΠΛΑ)ήταν κατά 60% από 19 έως 35 ετών και κατά 60% πρόσφυγες.

ΥΓ4.
11 χρόνια μετά τα Δεκεμβριανά, το 1955, δεξιοί πολίτες που είχαν ταχθεί με τους Άγγλους τον Δεκέμβριο του 1944 και αριστεροί που πολέμησαν τους Άγγλους,από κοινού διαδήλωσαν σε μαζικές συγκεντρώσεις στην Αθήνα κατά της πολιτικής των Άγγλων και των Αμερικανών στην Κύπρο ύστερα από την απόρριψη της προσφυγής που υπέβαλλε η κυβέρνηση Παπάγου στον ΟΗΕ για το Κυπριακό ενώ ο αμφιλεγόμενος Γρίβας,αρχηγός της διαβόητης οργάνωσης Χ στην κατοχή και τα Δεκεμβριανά, είχε γίνει περίπου Εθνικός ήρωας.
Η στάση της ΕΔΑ σε αυτό το θέμα ήταν ένα από τα αίτια που την οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση των ποσοστών της που την έκανε αξιωματική αντιπολίτευση το 1958.

ΥΓ5.
30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1944 ,ΤΟ 1974 για πρώτη φορά με την Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή αποκαταστάθηκε πλήρως η δημοκρατία σε τούτο τον πολύπαθο τόπο καταργήθηκαν όλοι οι έκτακτοι νόμοι και ο αναχρονιστικός θεσμός της Βασιλείας καταργήθηκε με το πιο ΑΔΙΑΒΛΗΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ που έγινε ποτέ.
Το 1982 η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου αναγνώρισε την εθνική αντίσταση (κατά την κατοχική περίοδο)και του ΕΑΜ(1941-1944).
Επέτρεψε την επιστροφή όλων των πολιτικών προσφύγων,ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ,που είχαν διαφύγει στις ανατολικές χώρες.
Καθιέρωσε την 25η Νοεμβρίου ημέρα ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου ως ημέρα εορτασμού της ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ,ενώ άλλαξε την ημερομηνία εορτασμού των ενόπλων δυνάμεων από τις 29 Αυγούστου στις 21 Νοεμβρίου.
ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΧΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΠΛΗΡΩΣ.
ΥΓ6
30 χρόνια μετά το 1944,το 1974,το ελληνικό αστικό πολιτικό σύστημα συνειδητοποιεί με ΕΠΩΔΥΝΟ τρόπο,πως το αφήγημα που είχε διαμορφωθεί από την δεκαετία του 1930 περί του "ΑΝΤΕΘΝΙΚΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ" κατέρρευσε με πάταγο καθώς στην θέση του υψώθηκε Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ που φέρει το όνομα ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟΣ-ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΣΜΟΣ.

ΥΓ7
ΤΟ 1984 δύο ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ από τα αντίπαλα στρατόπεδα του Δεκεμβρίου 1944 και του εμφυλίου πολέμου 1946-1949 συναντώνται στην Ιταλία με πρωτοβουλία της Ιταλικής RAI και δίνουν τα χέρια συμφιλίωσης.
Ο στρατηγός Τσακαλώτος και ο Μάρκος Βαφειάδης.
Τα λόγια του εμβληματικού στρατηγού Τσακαλώτου σε εκείνη την συνάντηση είναι ένα ηχηρό μάθημα και χαστούκι σε όσους ανεγκέφαλους ακόμα και σήμερα,δεκαετίες μετά προσπαθούν να αναβιώσουν το κλίμα διχασμού εκείνης της περιόδου.
"ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙΝΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΖΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ.Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΩΜΕΝΟΥ ΑΝΤΑΡΤΗ ΕΠΟΝΕΣΕ ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΩΜΕΝΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ"
Ο Τσακαλώτος στις εκλογές του 1985 προέβη σε δημόσια δήλωση υποστήριξης στο ΠΑΣΟΚ και δήλωσε μάλιστα πως θεωρεί τον Ανδρέα Παπανδρέου αδερφό του.
Ο Μάρκος Βαφειάδη εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και εξελέγη βουλευτής.
Μπόρεσε να επαναπατρισθεί το 1983 με νόμο του ΠΑΣΟΚ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 3
1.ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ 1984 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ.

2.Δεκέμβριος του 1944 προκύρηξη στρατιωτών της Γ ορεινής ταξιαρχίας που ρίχνεται κατά χιλιάδες από αγγλικά αεροπλάνα στην Αθήνα τις συνοικίες και τον Πειραιά, προς τους Αντάρτες του ΕΛΑΣ.

3.Η πλατεία συντάγματος Νοέμβριος 1944 λίγο πριν την καταιγίδα.Το ΚΚΕ γιορτάζει τα 26 χρόνια(1918-1944) στο βάθος η οδός Φιλελλήνων και αριστερά στην οδό Όθωνος τα γραφεία που στέγαζαν τότε το ΚΚΕ.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου