Powered By Blogger

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΠΕΡΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΙΔΕΕΣ.

ΠΕΡΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΙΔΕΕΣ.

ΠΕΡΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 

<<H OIKONOMIA KAI H ANAΠΤΥΞΗ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΕΦΤΑ.ΠΡΩΤΙΣΤΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΔΕΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΘΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ.!!!>>

Απαντηση στους διαφορους οικονομολογους,δεξιοθεν και αριστεροθεν.Aπο το βιβλιο <<Η Ελλας ως κρατος δικαιου>> του Γερασιμου Κακλαμανη.Αποσπασμα.Αναδημοσιευση απο το blog santa maura


<<Ολοι οι αδεκαροι και πειναλεοι μιλανε συνεχεια περι "οικονομιας" αυτο βεβαια απο μια αποψη ειναι φυσικο ,αφου πεινανε ,λεφτα ονειρευονται , δηλαδη σκεφτονται με την κοιλια οπως κι εμεις .
Μηπως ομως τελικως η οικονομια δεν λυνει ποτε και πουθενα κανενα προβλημα;
Ειναι αραγε η οικονομια επιστημη; Τι παει να πη οικονομια;
Η οικονομια ειναι η απλουστερη των επιστημων και θελει να πη οτι οποιος δουλευει πρεπει να τρωη .
Η "διακυμανση των τιμων" ειναι που κανει την οικονομια περιπλοκη αριθμομαγειρικη επιστημη . Αυτο ομως δεν ειναι θεμα οικονομικο .
Η οικονομια στηριζεται στο αυτονοητον γεγονος , οτι πρεπει να υπαρχουν λεφτα .
Πως ομως βγαινουν τα λεφτα; H οικονομια δεν ειναι σε θεση να προσδιοριση .
Και τουτο ειναι φυσικο , η εξευρεση χρηματων , που ειναι εργο της πολιτικης , ειναι αλλο πραγμα απο την διαχειρηση τους , που ειναι εργο της οικονομιας .
Ποια ειναι η δικη μας πολιτικη που θα μας προμηθευση το χρημα;
Δεδομενου οτι το "χρημα" ειναι πνευματικης σημασιας φαινομενο (παρηχθη δια των ιδεων που μετεμορφωσαν τις κοινωνιες και εθεσαν συνεκτικο τους δεσμο την πνευματικη εννοια της εργασιας) επεται οτι αν δεν εχεις τις αντιστοιχες ιδεες, δεν μπορεις να εχης και το χρημα.
Δηλαδη εν ολιγοις , η πτωχεια κοινωνικων ιδεων ειναι και οικονομικη φτωχεια.
Οντως οι κοινωνιες που δεν εχουν σημερα χρηματα ειναι ακριβως αυτες που δεν εχουν τις αντιστοιχες ιδεες για παραγωγη.
Δεν λεμε οπωσδηποτε βιομηχανικη παραγωγη διοτι ως παγκοσμιο φαινομενο η παραγωγη δεν περιοριζεται μονο στις μηχανες .
Η παραγωγη απο μαγειρευμενες μπαμιες -αλλα καλομαγειρευμενες και υγιεινες - ειναι εξ ισου παραγωγικον γεγονος οσο και ενα αεροπλανο .
Ουτε και ειναι αλλωστε τυχαιον,οτι το καλομαγειρευμενο φαι ειναι αναποσπαστο στοιχειο της εννοιας του αεροπλανου , οτι μαλιστα ειναι και προυποθετικον της ολης εννοιας , το αντιλαμβανομεθα απο το γεγονος οτι οι αεροπορικες εταιρειες αυτο διαφημιζουν και οχι τα φτερα η τις τουρμπινες ...

Αντιθετα οι υποαναπτυκτοι και οι ενδεεις στις ιδεες , επιμενουν παντα στις "επενδυσεις" και ετσι μενουν παντα φτωχοι , οπως εμειναμε κι εμεις απο εποχης πρωτου συνταγματος Επιδαυρου και εντευθεν επειδη μειναμε αποκλειστικως στις "επενδυσεις"
Αλλα για να ερθουν οι "επενδυσεις" πρεπει να βρουν να επενδυθουν σε ιδεες .
"Επενδυσεις" σκετες , δηλαδη ως μεταφερομενο χρημα , εχομε που καλουμε απο το 21 κι δω συνεχεια , αλλα ουδεποτε ηρθαν .

Το ιδιο και με την " αναπτυξη" τι αναπτυξη;
Ο Α.Παπανδρεου εκαμε αναπτυξη . 2,8% αυξηθηκε το ακαθαριστο εθνικο εισοδημα μονο το 1988 και 3,7 % . Περιττον να τα αρνουμεθα , γιατι υπαρχουν σε κειμενα διεθνους εγκυροτητας (βλ.π.χ. στην γνωστη σειρα "L' etat du monde '89-90" σελ.476)
Και τι λοιπον εκαμε η "αναπτυξη" ; Kαι τι εκαμε η "προοδος των κοινωνικων κατακτησεων" που επετευχθη μ' αυτην την αναπτυξη και που οντως υπηρξε;
Αυτο που εχομε ως δεδομενο ειναι μια γενικη καθιζηση των παντων -κοινωνικη ,μορφωτικη , πολιτιστικη κ.λ.π. - που οδηγησε στην πληρη υποβαθμιση της κοινωνικης ζωης .
Καμια σημασια γι΄αυτο δεν εχουν τα σκανδαλα , γιατι σκανδαλα παντα και στο παρελθον υπηρξαν , το μεγαλυτερο δε και σκανδαλωδεστερον οτι δεν υπηρξε μεταπολεμικα καμμια αναπτυξη (ενας αναπτυσσομενος δεν διωχνει τους εργατες που του χρειαζονται...)
Εχομε λοιπον την "αναπτυξη " και ταυτοχρονα εχομε και την αναπτυξη της υπαναπτυξης !! Tι την επικαλουμαστε συνεπως διαρκως;
Υποθετομε λοιπον οτι τα συνθηματα μας σωθηκανε . Η οικονομια ειναι προβλημα ιδεων και οχι χρηματων . Κι αυτες πρεπει να βρουμε .
Απλην αποδειξη του γεγονοτος οτι η οικονομια δεν ειναι θεμα χρηματων αποτελει η διαπιστωση , οτι σε κοινωνιες που βρηκαν αλλους τροπους παραγωγης χρηματος απ' τους σημερινους , η οικονομια ως κλαδος της πνευματικης δραστηριοτητας του ανθρωπου ειναι αγνωστη .
Η οικονομια , οπως η κοινωνιολογια και η ψυχολογια - "κλαδοι" επισης αγνωστοι στο παρελθον - ειναι τροποι μελετης κοινωνικων καταστασεων που προυποθετουν συγκεκριμενα δεδομενα .
Σε κοινωνιες που αυτα δεν υπαρχουν , η οικονομια αποτελει πανακεια των μονιμως αλυτων προβληματων τους .
Για την περι οικονομιας ιδεα στον τοπο μας , χαρακτηριστικο ειναι ενα γεγονος οχι πολυ παλιο , οταν η Νομικη Σχολη Αθηνων χωρισθηκε σε νομικο και οικονομικο τμημα , γυρω στις αρχες της δεκαετιας του '60 , πολλοι φοιτηται αφηναν το νομικο και μετεγραφονταν στο οικονομικο για να γινουν πλουσιοι στο μελλον...!!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου