Powered By Blogger

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ 1944

 ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ 1944...ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Μ.ΑΣΙΑ ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ.


Κατά την διάρκεια της Μάχης της Αθήνας γνωστή ως "Δεκεμβριανά"
(4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΕ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1944) 1656 κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς και 6.500 σπίτια και κτίρια υπέστησαν από ελαφρές μέχρι σοβαρές ζημιές.
ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΟΥΤΕ ΣΕ ΙΣΧΥΡΟ ΣΕΙΣΜΟ.

Τα περισσότερα κτίρια καταστράφηκαν από αγγλικά τανκς όλμους Αγγλικών πυροβόλων και αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Αγγλικής ΡΑΦ.
Λιγότερα κυρίως στο Μεταξουργείο,Μοναστηράκι,Ψυρρή, από υπονόμευση με εκρηκτικά από τον ΕΛΑΣ.

Ο πολύς κόσμος θεωρεί ως Δεκεμβριανά κάποιες αψιμαχίες που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας και στο στρατόπεδο Χωροφυλακής Μακρυγιάννη.
Λάθος.
Οι μάχες διεξήχθησαν με σφοδρότητα σε όλο το τότε οικιστικό λεκανοπέδιο.
Από Τζιτζιφιές-Αμφιθέα-Ν.Σμύρνη-Καλλιθέα--Ν.Κόσμο-Βύρωνα-Καισαριανή-Παγκράτι-Ιλίσια-Γουδή-Ζωγράφου-Αμπελόκηποι-Κολωνάκι-Λ.Αλεξάνδρας-Πατησίων-3ης Σεπτεμβρίου-Ομόνοια-Πειραιώς,Γκάζι-Νέα Σφαγεία(Ταύρος)-Μοσχάτο-Πετράλωνα-Πειραιάς,Κοκκινιά,Αιγάλεω-Περιστέρι-Ν.Ιωνία και όλο το κέντρο που περικλείεται από Ακαδημίας-Πλατεία Συντάγματος-Αμαλίας-Πλάκα-Θησείο-Μοναστηράκι κλπ.

Στις 12 Δεκεμβρίου Ο ΕΛΑΣ έφτασε 2 οικοδομικά τετράγωνα πριν το ξενοδοχείο Μ.Βρετανία και ο Σκόμπυ αρχικά αποφάσισε να συμπτύξει τις λιγοστές Αγγλικές δυνάμεις στην παραλιακή(Τζιτζιφιές-Καλαμάκι) περιμένοντας ενισχύσεις.
ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΕΝΤΟΝΑ Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ διοικητής τότε της Γ ορεινής ταξιαρχίας καθώς αν χάνονταν το κέντρο και το κατελάμβανε ο ΕΛΑΣ αυτό θα είχε ολέθριες συνέπειες.

Από τις 16 Δεκεμβρίου μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου μέσω 2.500 πτήσεων μεταγωγικών αεροπλάνων στο Χασάνι(μετέπειτα Ελληνικό) και με πλοία στην Ελευσίνα ήρθαν περίπου επί πλέον 70.000 Βρετανοί στρατιώτες και πολλά άρματα Σέρμαν καθώς και άλλες 12 μοιρες αεροπλάνων,από το Μέτωπο της Βόρειας Ιταλίας,όπου οι Άγγλοι πολεμούσαν τους Γερμανούς.

Αυτή η απόφαση του Τσώρτσιλ, προκάλεσε έκπληξη ακόμα και στους Αμερικάνους οι οποίοι έβλεπαν υψηλό ρίσκο στην αποδυνάμωση του Μετώπου στην βόρεια Ιταλία.
ΟΜΩΣ Ο ΤΣΩΡΤΣΙΛ ΕΙΧΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΥΝΤΡΙΨΕΙ ΤΟ ΕΑΜ.
Και το πέτυχε.

Με τέτοια και τόση Βρετανική υπεροπλία ο ΕΛΑΣ,δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα ειδικά όταν το 80% των δυνάμεων του βρισκόταν από την αρχή εκτός Αθήνας.
έτσι περίπου 75.000 Βρετανοί και 15.000 κυβερνητικά στρατεύματα(Γ Ορεινή Ταξιαρχία-2.000 χωροφύλακες-Τάγματα ασφαλείας και οργάνωση Χ) σύνολο περίπου 90.000 αντιμετώπισαν στην τελευταία φάση της μάχης της Αθήνας περίπου 16.000 Ελασίτες.

Τον Μάρτιο του 1941 ο Τσώρτσιλ έφερε στην Ελλάδα 50.000 Βρετανούς να αντιμετωπίσουν 30 σιδηρόφρακτες Γερμανικές Μεραρχίες που θα ξεχύνονταν από την Βουλγαρία στην Ελλάδα(300.000 Γερμανούς της Βέρμαχτ και των SS,και 1000 αεροπλάνα της Γερμανικής Λουφτβάφε.
Τον Δεκέμβριο του 44 έφερε 75.000 Βρετανούς δεκάδες τανκς Σέρμαν και δεκάδες βομβαρδιστικά της RAF,να αντιμετωπίσει 18.000 Ελασίτες με οπλισμό πολύ κατώτερο χωρίς αεροπλάνα τανκς και ούτε ένα αντιαρματικό.

Στην δεύτερη και καθοριστική φάση της μάχης της Αθήνας από τις 27 Δεκεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου,οι ανατολικές προσφυγικές συνοικίες της Αθήνας(Καισαριανή,Βύρωνας) αλλά και το Περιστέρι και η Νέα Ιωνία υπέστησαν σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς από την Αγγλική RAF με πάνω από 500 θύματα άμαχους και γυναικόπαιδα και καταστροφές σε εκατοντάδες σπίτια και παράγκες.

ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ Ο ΕΛΑΣ ΘΑ ΕΙΧΕ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΟΝΟ ΩΡΕΣ!

ΥΓ1.
Κατά την πρώτη επίθεση του ΕΛΑΣ στο στρατόπεδο Μακρυγιάννη στις 6 Δεκεμβρίου πολύ πρωί, κατά το μεσημέρι οι έγκλειστοι Χωροφύλακες ήταν έτοιμοι να παραδοθούν.
ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΤΙΓΜΗ Ο ΕΥΦΥΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ με μια κίνηση αντιπερισπασμού επετέθη με την Γ Ορεινή Ταξιαρχία κατά της Καισαριανής αναγκάζοντας το 2ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ να σπεύσει προς υποστήριξη της Καισαριανής και να αποδυναμωθεί πλήρως η επίθεση του ΕΛΑΣ στο στρατόπεδο Μακρυγιάννη.
Έτσι η πρώτη απόπειρα κατάληψης του στρατοπέδου απέτυχαν.
Στην δεύτερη απόπειρα του ΕΛΑΣ στις 9 Δεκεμβρίου οι έγκλειστοι Χωροφύλακες ήρθαν πάλι σε απελπιστικό σημείο όταν σώθηκαν τα πυρομαχικά τους και ο ΕΛΑΣ ανατίναξε την μάντρα για να μπει μέσα.
Την κρίσιμη στιγμή εμφανίστηκαν αγγλικά τανκς και επιτέθηκαν στον ΕΛΑΣ, σώζοντας τους πολιορκούμενους χωροφύλακες από την βέβαιη αιχμαλωσία.

ΥΓ2
Για πρώτη φορά από την ίδρυση του Νεοελληνικού κράτους το 1830, η Αθήνα έζησε στο εσωτερικό της πραγματικό πόλεμο τον Δεκέμβριο του 1944.

ΥΓ3.
Η συμμετοχή των προσφύγων της Τουρκίας από τις προσφυγικές συνοικίες της Αθήνας στον ΕΛΑΣ κατά τα Δεκεμβριανά ήταν συντριπτική.
Οι πρόσφυγες άρχισαν να πηγαίνουν στο ΚΚΕ ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 αφού υπέστησαν την αναλγησία και την περιθωριοποίηση του επίσημου κράτους και τον φθόνο των Παλαιοελλαδιτών.
Στην διάρκεια της κατοχής η συμμετοχή των προσφύγων στο ΕΑΜ ήταν επίσης πολύ μεγάλη.
Οι πρόσφυγες ανήκαν στο Βενιζελικό στρατόπεδο και στις εκλογές του 1928 έδωσαν στον Βενιζέλο "σοβιετικά" ποσοστά της τάξεως του 97% στις προσφυγικές συνοικίες
Μετά τις συμφωνίες Βενιζέλου-Κεμάλ άρχισαν να αποστασιοποιούνται από το Βενιζελικό στρατόπεδο.
Το 1936 στο ΚΚΕ: 9 από τα 15 μέλη της τότε κεντρικής επιτροπής ήταν πρόσφυγες από την Τουρκία.
5 από τα 6 μέλη του πολιτικού γραφείου ήταν πρόσφυγες
Ο γραμματέας του ΚΚΕ ήταν πρόσφυγας.
Η ηλικία των μελών της εθνικής πολιτοφυλακής του ΕΑΜ που έδρασε από τον Ιούνιο του 1944 μέχρι αρχές Ιανουαρίου 1945,(μετεξέλιξη της ΟΠΛΑ)ήταν κατά 60% από 19 έως 35 ετών και κατά 60% πρόσφυγες.

ΥΓ4.
11 χρόνια μετά τα Δεκεμβριανά, το 1955, δεξιοί πολίτες που είχαν ταχθεί με τους Άγγλους τον Δεκέμβριο του 1944 και αριστεροί που πολέμησαν τους Άγγλους,από κοινού διαδήλωσαν σε μαζικές συγκεντρώσεις στην Αθήνα κατά της πολιτικής των Άγγλων και των Αμερικανών στην Κύπρο ύστερα από την απόρριψη της προσφυγής που υπέβαλλε η κυβέρνηση Παπάγου στον ΟΗΕ για το Κυπριακό ενώ ο αμφιλεγόμενος Γρίβας,αρχηγός της διαβόητης οργάνωσης Χ στην κατοχή και τα Δεκεμβριανά, είχε γίνει περίπου Εθνικός ήρωας.
Η στάση της ΕΔΑ σε αυτό το θέμα ήταν ένα από τα αίτια που την οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση των ποσοστών της που την έκανε αξιωματική αντιπολίτευση το 1958.

ΥΓ5.
30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1944 ,ΤΟ 1974 για πρώτη φορά με την Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή αποκαταστάθηκε πλήρως η δημοκρατία σε τούτο τον πολύπαθο τόπο καταργήθηκαν όλοι οι έκτακτοι νόμοι και ο αναχρονιστικός θεσμός της Βασιλείας καταργήθηκε με το πιο ΑΔΙΑΒΛΗΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ που έγινε ποτέ.
Το 1982 η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου αναγνώρισε την εθνική αντίσταση (κατά την κατοχική περίοδο)και του ΕΑΜ(1941-1944).
Επέτρεψε την επιστροφή όλων των πολιτικών προσφύγων,ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ,που είχαν διαφύγει στις ανατολικές χώρες.
Καθιέρωσε την 25η Νοεμβρίου ημέρα ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου ως ημέρα εορτασμού της ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ,ενώ άλλαξε την ημερομηνία εορτασμού των ενόπλων δυνάμεων από τις 29 Αυγούστου στις 21 Νοεμβρίου.
ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΧΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΠΛΗΡΩΣ.
ΥΓ6
30 χρόνια μετά το 1944,το 1974,το ελληνικό αστικό πολιτικό σύστημα συνειδητοποιεί με ΕΠΩΔΥΝΟ τρόπο,πως το αφήγημα που είχε διαμορφωθεί από την δεκαετία του 1930 περί του "ΑΝΤΕΘΝΙΚΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ" κατέρρευσε με πάταγο καθώς στην θέση του υψώθηκε Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ που φέρει το όνομα ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟΣ-ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΣΜΟΣ.

ΥΓ7
ΤΟ 1984 δύο ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ από τα αντίπαλα στρατόπεδα του Δεκεμβρίου 1944 και του εμφυλίου πολέμου 1946-1949 συναντώνται στην Ιταλία με πρωτοβουλία της Ιταλικής RAI και δίνουν τα χέρια συμφιλίωσης.
Ο στρατηγός Τσακαλώτος και ο Μάρκος Βαφειάδης.
Τα λόγια του εμβληματικού στρατηγού Τσακαλώτου σε εκείνη την συνάντηση είναι ένα ηχηρό μάθημα και χαστούκι σε όσους ανεγκέφαλους ακόμα και σήμερα,δεκαετίες μετά προσπαθούν να αναβιώσουν το κλίμα διχασμού εκείνης της περιόδου.
"ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙΝΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΖΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ.Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΩΜΕΝΟΥ ΑΝΤΑΡΤΗ ΕΠΟΝΕΣΕ ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΩΜΕΝΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ"
Ο Τσακαλώτος στις εκλογές του 1985 προέβη σε δημόσια δήλωση υποστήριξης στο ΠΑΣΟΚ και δήλωσε μάλιστα πως θεωρεί τον Ανδρέα Παπανδρέου αδερφό του.
Ο Μάρκος Βαφειάδη εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και εξελέγη βουλευτής.
Μπόρεσε να επαναπατρισθεί το 1983 με νόμο του ΠΑΣΟΚ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 3
1.ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ 1984 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ.

2.Δεκέμβριος του 1944 προκύρηξη στρατιωτών της Γ ορεινής ταξιαρχίας που ρίχνεται κατά χιλιάδες από αγγλικά αεροπλάνα στην Αθήνα τις συνοικίες και τον Πειραιά, προς τους Αντάρτες του ΕΛΑΣ.

3.Η πλατεία συντάγματος Νοέμβριος 1944 λίγο πριν την καταιγίδα.Το ΚΚΕ γιορτάζει τα 26 χρόνια(1918-1944) στο βάθος η οδός Φιλελλήνων και αριστερά στην οδό Όθωνος τα γραφεία που στέγαζαν τότε το ΚΚΕ.









8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1974 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΑΔΙΑΒΛΗΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ.

 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1974 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΑΔΙΑΒΛΗΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ.
(Σημ.Οι 3 πρώτες φωτογραφίες τα εκλογικά ποσοστά Αβασίλευτης και Βασιλευομένης δημοκρατίας στις 56 εκλογικές περιφέρειες της χώρας)

Αν 30 χρόνια πριν  από τον Δεκέμβρη του 1974, δηλαδή στις 26 Δεκεμβρίου 1944, στην σύσκεψη που οργάνωσε ο Τσώρτσιλ στην Αθήνα, για τα ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ, παρουσία του υπουργού εξωτερικών της Αγγλίας, του Άγγλου πρεσβευτή, του Αμερικανού πρεσβευτή, του στρατάρχη Αλεξάντερ, του Στρατηγού Σκόμπι, του συνόλου των πολιτικών των αστικών ελληνικών κομμάτων και των 3 εκπροσώπων του ΕΑΜ, υπήρχε κάποιος που να έλεγε στους ΕΑΜΙΤΕΣ εκπροσώπους, πως το αίτημα τους για αδιάβλητο, ελεύθερο και υπό ομαλές συνθήκες δημοψήφισμα για τον Βασιλιά, θα το κάνει πράξη 30 χρόνια μετά, ένας Αρχηγός της Δεξιάς που θα λέγεται ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ που θα ηγείται ενός κόμματος απότοκο του Λαϊκού κόμματος των Βασιλοφρόνων που θα ονομάζεται ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, όχι μόνο οι ΕΑΜΙΤΕΣ εκπρόσωποι, αλλά άπαντες οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη θα του φόραγαν ζουρλομανδύα!!

Από εκείνο το διαβλητό με βία και νοθεία δημοψήφισμα του 1946 που γυρνούσαν πάνοπλες τα χωριά και τις συνοικίες των πόλεων οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες φωνάζοντας:
"με των Άγγλων τα κανόνια θα φέρουμε τον Βασιλιά"

1974 Η ΧΡΟΝΙΑ ΟΡΟΣΗΜΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΕΚΛΕΙΣΕ ΠΛΗΓΕΣ ΚΑΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ.

Το 1974 το πολιτικό σύστημα θα υποστεί ένα σοκ πολύ δυνατότερο από το σοκ του 1944 όταν το αριστερό ΕΑΜ κυριαρχούσε τότε στην Ελλάδα(τις ημέρες της απελευθέρωσης).

ΤΟ ΣΟΚ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΑΤΤΙΛΑΣ ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΤΤΙΛΑΣ ΙΙ (13 Αυγούστου 1974)
Για πρώτη φορά μετά την συνθήκη της Λωζάνης του 1923 ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα(αλλά και η μέχρι τότε Ιωαννιδική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων) συνειδητοποιούν πως το αφήγημα που έχει δημιουργηθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1920 και ίσχυε μέχρι τις 20 Ιουλίου 1974 "περί εσωτερικού κομμουνιστικού κινδύνου" κατέρρευσε με πάταγο.
Με επώδυνο τρόπο και με πολύ αίμα να ρέει υψώνεται μπροστά σε όλους ο πραγματικός Εθνικός κίνδυνος που δεν είναι ο Κομμουνισμός αλλά ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΣΜΟΣ.

Η κεντροδεξιά αποφασίζει την έξοδο της χώρας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ-απίστευτα πράγματα(μια τέτοια ενέργεια έστω σαν σκέψη από το 1952 μέχρι και τις 20 Ιουλίου του 1974)θα χαρακτηριζόταν "αντεθνική κομμουνιστική ενέργεια στρεφόμενη κατά της ασφάλειας του κράτους"

Κι όμως συνέβη όχι από την αριστερά η κάποιο νέο ΕΑΜ αλλά από την Δεξιά δείγμα του τεράστιου σοκ που έφερε τα πάνω κάτω.
Ενα μήνα μετά ακόμα και το επί 27 χρόνια παράνομο ΚΚΕ έγινε νόμιμο με ένα προεδρικό διάταγμα.

Το Δεύτερο στοιχείο που ανατράπηκε πλήρως τις ημέρες εκείνες του Ιουλίου 1974 ήταν η νοοτροπία δεκαετιών που είχε παγιωθεί και αφορούσε τις συνεχείς επεμβάσεις του στρατού στην πολιτική ζωή της χώρας

Η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της 23ης Ιουλίου του 1974 έκπληκτη και πανικόβλητη σήκωσε τα χέρια ψηλά ΕΚΛΙΠΑΡΩΝΤΑΣ τους πολιτικούς να σώσουν ότι μπορούσε να σωθεί σε εκείνη την περίφημη σύσκεψη μεταβίβασης της εξουσίας.
Ο πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ήταν θέμα χρόνου να ξεσπάσει ενώ είχε διαταχθεί μία ανόητη και χωρίς σχέδιο επιστράτευση με ένοπλες δυνάμεις σε πλήρη διάλυση χωρίς τα αναγκαία οπλικά συστήματα ενώ οι Αμερικάνοι διεμήνυσαν στην Χούντα πως σε ενδεχόμενο πόλεμο η Ελλάδα θα υποστεί ήττα από την Τουρκία με ολέθριες συνέπειες(Σίσκο δηλώσεις 21 Ιουλίου 1974)
Το πολιτικό σύστημα μετά το 1950 δεν είχε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων οι οποίες ήταν γεμάτες από διάσπαρτες αντικομμουνιστικές ομάδες επιτελώντας περισσότερο το έργο της φύλαξης στο εσωτερικό από ένα εχθρό που δεν υπήρχε αφού ούτως η άλλως είχε συντριβεί και στρατιωτικά και πολιτικά.
Τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου ήταν μέχρι το 1974 εύκολος στόχος αφού ο εξοπλισμός τους βασικά ξεκίνησε από το 1974 και μετά όπως από το 1974 και μετά ξεκίνησαν και τα σοβαρά εξοπλιστικά προγράμματα που δεν υπήρχαν από το τέλος του εμφυλίου μέχρι το 1974.
Μοναδικός ρόλος η καλύτερα κυρίαρχος ρόλος του στρατού από το 1950 και μετά το κυνήγι του εσωτερικού εχθρού.

Η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων τις επώδυνες εκείνες ημέρες του Ιουλίου του 1974 ήταν όλοι μέχρι τότε πιστοί και υπάκουοι στο καθεστώς Ιωαννίδη (είχαν αναλάβει την 25 Νοεμβρίου του 1973 όταν ο Ιωαννίδης ανέτρεψε τον Παπαδόπουλο), έδωσαν τον λόγο τους στους πολιτικούς παρέχοντας εγγυήσεις, πως ο στρατός πλέον θα πάψει να επηρεάζει τα πολιτικά πράγματα και το μόνο του μέλημα θα είναι η προάσπιση των συνόρων από εδώ και μπρος.

Διότι ήξεραν πως τα έκαναν σκατά.

Μην ξεχνάμε πως ναι μεν ο Ιωαννίδης ανέτρεψε τον Μακάριο αλλά ΘΕΣΜΙΚΑ Ο Α/ΓΕΕΘΑ ΜΠΟΝΑΝΟΣ έβαλε την ΤΖΙΦΡΑ του στην επιχείρηση με κωδική ονομασία.
Και κανείς από την τότε στρατιωτική ηγεσία δεν περίμενε Τουρκική εισβολή

Και κανένας βέβαια ούτε πολιτικός ούτε στρατιωτικός δεν περίμενε την εκδήλωση του ΑΤΤΙΛΑ ΙΙ στις 13 Αυγούστου του 1974 όταν οι Τούρκοι ήδη κατέχοντες το 7% προχώρησαν στην κατάληψη του 37% κάνοντας ακόμα και το σχέδιο Ατσενσον του 1964 να φαντάζει ως Ελληνική Εθνική νίκη.
Να ποιο ήταν το σοκ που μέσα σε δύο 24ώρα εξαφάνισε το εμφυλιοπολεμικό κράτος που υπήρξε από τον Γενάρη του 1945 μέχρι τις 20 Ιουλίου του 1974 και έκανε μια Χούντα 7 ετών που κατάπνιξε την εξέγερση του Πολυτεχνείου λίγους μήνες πριν,να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος σε δύο μόνο μέρες χωρίς να εξεγερθεί ούτε κουνούπι.

Ο ίδιος ο σφόδρα αντικομμουνιστής Ιωαννίδης είχε δηλώσει πως αν οι Έλληνες μάθαιναν τι είχε συμβεί εκείνες τις ημέρες θα ήθελαν να γίνουν κομμουνιστές και να πάνε στο ανατολικό μπλοκ(εκπομπή Παπαχελά με θέμα ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ)

Αφου λοιπόν εξέλιπαν τόσο ο εσωτερικός κομμουνιστικός κίνδυνος όσο και η ανάμειξη του στρατού στην πολιτική, τι χρειάν έχομεν Βασιλέως και θρόνου;

Ο θρόνος στην Ελλάδα δεν ήταν όπως στην Αγγλία την Δανία η αλλού. Εδώ ο θρόνος υπαγόρευε στους πολιτικούς τι πολιτική θα ακολουθήσουν χρησιμοποιώντας τον στρατό.
Χωρίς τον φόβο πραξικοπημάτων από τον στρατό και χωρίς τον μπαμπούλα του κομμουνισμού ο θρόνος ήταν μια παροπλισμένη σακαράκα.

Ο Καραμανλής τα εγνώριζε ήδη αυτά άλλωστε ο ίδιος από το 1962 έως και το 1963 είχε υποστεί τα πάνδεινα από τον θρόνο(δεν είναι ανάγκη να αναφέρω την προσπάθεια του για αναθεώρηση άρθρων του συντάγματος που αφορούσαν τον Βασιλέα,όποιος έχει διαβάσει ιστορία καλώς)
Προσπάθεια που αρνήθηκε να στηρίξει ο γέρος Παπανδρέου που ήλπιζε σε εκλογική επιτυχία μετά τις πράγματι εκλογές νοθείας του 1961 και ο οποίος Γεώργιος Παπανδρέου 2 χρόνια μετά πέφτει θύμα του θρόνου αφού ακόμα και δηλωμένοι αντιμοναρχικοί βουλευτές του(μεταξύ των οποίων και ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού η ο πρώην ΕΑΜΙΤΗΣ Τσιριμώκος και άλλοι τον εγκαταλείπουν)
Ο Καραμανλής όντως είχε συναινέσει στην δημιουργία μηχανισμού εντός των ορίων του κράτους  από το 1958 για την διασφάλιση του κράτους από "την εσωτερική κομμουνιστική απειλή" αλλά η κατάσταση ξέφυγε από τα χέρια του και του κράτους και πέρασε στα χέρια του παρακράτους.
Και αυτό διότι σε εκείνες τις έκτακες συνθήκες που επικρατούν στην χώρα από το 1945 και μετά τα όρια κράτους και παρακράτους είναι δυσδιάκριτα  και πολλές φορές πρόσωπα και υπηρεσίες του κράτους εισέρχονται στα σύνορα του παρακράτους και το αντίθετο.
Σε τέτοιες διαδικασίες διαπλοκής κράτους και παρακράτους το παλάτι έπαιζε καθοριστικό ρόλο με ένα σύστημα αυλικών πολιτικών και στρατιωτικών που αποτελούσαν την συνδετική ουσία καθώς οι Φιλομοναρχικοί κύκλοι είχαν την δύναμη να διεισδύουν και να κατευθύνουν τα πράγματα.
Οπως και με την δολοφονία Λαμπράκη που ιστορικά από πουθενά δεν προκύπτει πως ο ίδιος ο Καραμανλής είχε ανάμειξη η ευθύνη,όπως το ίδιο ακριβώς από πουθενά δεν προκύπτει πως ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε προσωπική ανάμειξη και ευθύνη για τα αιματηρά γεγονότα στο σύνταγμα στις 3 Δεκεμβρίου 1944.

Οπως ακριβώς ΣΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ ΤΟΥ 44 Η ΦΙΛΟΜΟΝΑΡΧΙΚΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ οδήγησε με προβοκατόρικες ενέργειες τα πράγματα εξωθώντας το ΕΑΜ αναγκαστικά στην ένοπλη σύγκρουση με την ανοχή των Άγγλων και του εξόριστου Βασιλιά(και εδώ όποιος έχει διαβάσει ιστορία-όχι από αριστερούς ιστορικούς-αλλά ανεξάρτητους)

Ετσι λοιπόν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γυρνώντας πλέον από το Παρίσι πολύ πιο ώριμος ειδοποιεί τηλεφωνικά τον τ.Βασιλιά Κωνσταντίνο "περίμενε έξω θα σου πω εγώ πότε θα έρθεις"
Ακόμα και σήμερα ο Κωνσταντίνος περιμένει τηλεφώνημα του Καραμανλή(το έχει αυτό του το παράπονο πει σε πάνω από 10 συνεντεύξεις του αναφέροντας μάλιστα πως ο Καραμανλής τον εξαπάτησε.)

ΑΛΛΑ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΗΡΕ ΠΟΤΕ ΤΗΛΕΦΩΝΟ.ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ

Την 1η Αυγούστου του 1974 η κυβέρνηση Εθνικής σωτηρίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή φέρνει Συντακτική πράξη επαναφέροντας το σύνταγμα του 1952 χωρίς όμως τις θεμελιώδεις διατάξεις που αφορούν τον βασιλέα οι οποίες θα συμπληρωθούν εν ευθέτω χρόνο με Δημοψήφισμα.
ΚΑΙ ΤΕΖΑ Ο τ.Βασιλιάς Κωνσταντίνος.

Και το δημοψήφισμα ορίζεται μόλις 3 εβδομάδες μετά τις εκλογές της 17 Νοεμβρίου του 1974 που η ΝΔ λαμβάνει 55%,δηλαδή στις 8 Δεκεμβρίου 1974. Τσάκα-τσάκα να τελειώνουμε με τον Θρόνο των Γλύξμπουργκ σκέφτηκε ο Σερραίος πολιτικός ηγέτης.
Που στον νόμο του στις Σέρρες το ψηφοδέλτιο της  ΑΒΑΣΙΛΕΥΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΗΡΕ 67,5% και τα λόγια είναι περιττά.
όταν στο εκλογικό του Κάστρο και τόπο καταγωγής του, η ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ ΕΙΝΑΙ 67% Ο Καραμανλής πέρασε γραμμή κατά του Βασιλιά  με μέθοδο που θα ζήλευε το ΚΚΕ και το ΕΑΜ.

Και ενώ μόλις πριν 21 μέρες στις εκλογές της 17 Νοεμβρίου 1974 το κόμμα του η ΝΔ λαμβάνει 55% ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ;

Γνωστός για την πυγμή του την ηγετική του φυσιογνωμία αλλά και το κύρος του ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΣΤΟΥΣ 220 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΞΕΛΕΞΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 300, ΣΙΓΗ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ
Κανένας βουλευτής της ΝΔ δεν θα πάρει θέση ούτε υπέρ ούτε κατά.Θα έτριζαν τότε τα κόκαλα του Δημητρίου Γούναρη που λέμε.

Εκπληκτικά ιστορικά γεγονότα.
220 βουλευτές Δεξιού κόμματος στην Ελλάδα με παραδοσιακή βασιλόφρονα προσήλωση αυτήν την φορά με εντολή αρχηγού τουμπεκί ψηλοκομμένο!!
Και μάλιστα από τους 220 αρκετοί βασιλόφρονες που δεν μπορούν να πουν κάτι για τον Βασιλιά τους.
ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΕΑΜΙΤΕΣ ΤΟΥ 44 ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΥΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.(εκεί ήταν κι αυτοί 50άρηδες 60άρηδες 70άρηδες και ψήφισαν, εννοώ όσους είχαν φύγει από την ζωή τα πέτρινα χρόνια)

Και από την άλλη ο Καραμανλής αφήνει την Αντιπολίτευση να παίζει μπάλα μόνη της με αντίπαλους κάτι φιλοβασιλικές επιτροπές για γέλια και κάτι τηλεοπτικά μηνύματα του τ.Βασιλιά σκέτη αποτυχία.
Και η Αντιπολίτευση από το την Ενωση Κέντρου-νέες δυνάμεις του Γ.Μαύρου,το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα,την ΕΔΑ του Ηλία Ηλιού το ΚΚΕεσωτ του Δρακοπούλου και το ΚΚΕ του Φλωράκη επί 21 ημέρες να αλωνίζουν δια εκατοντάδων αντιμοναρχικών επιτροπών που έχουν στηθεί σε όλη την χώρα και να θυμίζουν στο εκλογικό σώμα του 1974 όλα τα κακά που προξένησε ο θρόνος από τον πρώτο εθνικό διχασμό του 1915 μέχρι το πραξικόπημα του 1967.

ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ 1974 ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ διότι οι πιο γέροι ψηφοφόροι είχαν γεννηθεί το 1888-1890 και 80άρηδες ζούσαν αρκετοί και οι πιο νέοι ψηφοφόροι του 1974 που ψήφιζαν για πρώτη φορά είχαν γεννηθεί το 1952.

Ολο λοιπόν το εκλογικό σώμα του 1974 είχε έντονες μνήμες και βιώματα και έτσι προέκυψε εκείνο το σχεδόν 70% υπερ της ΑΒΑΣΙΛΕΥΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ που απάλλαξε την χώρα από τον καρκίνο της Μοναρχίας.

ΥΓ
το τι θα ψήφισε ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός,πολλοί υπουργοί του η πλειοψηφία των τότε βουλευτών της ΝΔ είναι περίπου ολοφάνερο.

ΥΓ2
Σε ένα τέτοιου είδους αδιάβλητο και με ομαλές συνθήκες δημοψήφισμα με τόσο ξεκάθαρο και αποδεκτό από όλους αποτέλεσμα η πολύπαθη αυτή χώρα οδηγήθηκε γιατί υπήρχε ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ στην οποία αυτή την φορά κυρίαρχο ρόλο έπαιξε η παράταξη που κυριάρχησε εκλογικά τρείς εβδομάδες πριν και που ιστορικά και παραδοσιακά από το 1915 είχε ταυτίσει την ύπαρξη της με την Μοναρχία.

ΟΜΩΣ ΤΟ ΕΤΟΣ 1974 ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΑΦΗΓΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΥΤΙΣΕΙΣ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ.

ΥΓ3
16 χρόνων τότε θυμάμαι ανθρώπους που πριν 3 εβδομάδες είχαν ψηφίσει ΝΔ(πήρε ποσοστό 55%) να καταφέρονται με ακατανόμαστο υβρεολόγιο και μίσος κατά του Βασιλιά λες και άκουγες πολιτοφύλακες του ΕΑΜ το 1944.Δεν θα με ξενίζε αν μου έλεγε κάποιος ότι πράγματι ήταν τέτοιοι.
Η ψήφος τότε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή ήταν διαπαραταξιακή.
Ο κόσμος μετά δεκαετίες εκτάκτων μέτρων εξοριών και φυλακίσεων ΑΝΑΖΗΤΟΥΣΕ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ.
Δεν ήταν "κυρ Παντελήδες" όπως θα τους έλεγαν τα ώριμα φρούτα που γεννήθηκαν από το 1970 και μετά.

ΥΓ4.
1.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ 3 ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑ ΝΟΜΟ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ περιφέρειες ΑΒΑΣΙΛΕΥΤΗ-ΒΑΣΙΛΕΥΟΜΕΝΗ
σε πάρα πολλούς νόμους Μακεδονίας Ηπείρου Θεσσαλίας η Αβασίλευτη ξεπερνάει το 65% κάπου καθ το 70%
Η Βασιλευομένη μόνο σε 2 νόμους πλειοψηφεί.
Ροδόπη 50% συν οριακά και Λακωνία 59%
Στα αστικά κέντρα η Αβασίλευτη από 72% μέχρι 82% Κρήτη από 90% έως 94%

2
φωτογραφίες 3
εφημερίδα Βραδυνή ΝΔ
Αθηναική Κέντρο και ΠΑΣΟΚ
Ριζοσπάστης ΚΚΕ
περίπου στο ίδιο μοτίβο ομοψυχίας την επόμενη ημέρα από το δημοψήφισμα.