Powered By Blogger

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Πώς φτάσαμε στα σκαλοπάτια μιας ακόμη πτώχευσης;ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΑΜΦΟΣ


 ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ BLOG.ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΑΜΦΟΣ. 
Ευχαριστω τον φιλο απο την Θεσσαλονικη Ντινο απο το blog ΓΑΤΟΠΟΝΤΙΚΟΦΩΛΙΑ που μου εστειλε το σχετικο LINK
Συνέντευξη του Στέλιου Ράμφου στον Αντώνη Παγκράτη.
 “ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΩΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ: Νά αυτοπροσδιοριστούμε και να αφυπνιστούμε”
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΓΚΡΑΤΗΣ
(Δημοσιογράφος, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία/ Έψιλον Περιοδικό)
Copyright: www.enet.gr (Sunday Eleftherotipia, Epsilon Magazine1044, 23-24/04/2011)
ΣYNENTEYΞH | ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΓΚΡΑΤΗΣ

Πώς φτάσαμε στα σκαλοπάτια μιας ακόμη πτώχευσης; 
Είναι αποτέλεσμα μιας διεργασίας των τελευταίων 20-30 ετών; Ή μιας συλλογικής νοοτροπίας που αρνούμαστε να κοιτάξουμε κατάματα εδώ και 190 χρόνια;

Το δεύτερο υποστηρίζει ο Στέλιος Ράμφος και ξετυλίγει το νήμα της εθνικής μας κακοδαιμονίας από τις απαρχές του νεότερου ελληνικού κράτους, οπότε ξεκινά το εθνικό – υπαρξιακό μας ζήτημα, έως τις μέρες μας. Ποιο είναι; 

Ντύσαμε με το ζόρι Δύση μια χώρα που ζούσε στον δικό της γαλαξία. Το αποτέλεσμα, μια μασκαράτα που κοροϊδεύει και την κοροϊδεύουν. Πώς το αντιμετωπίζεις; Αναζητώντας την αληθινή σου ταυτότητα. Η κρίση του μνημονίου είναι μια ευκαιρία. Η εθνική ενηλικίωση, ίσως, το αποτέλεσμά της.

Bιώνουμε άλλη μία κρίση οικονομική, κοινωνική, πολιτική και ατομική. Μάλιστα, συνοδεύεται από τέτοια απογοήτευση που φαίνεται να οδηγούμαστε σε αδιέξοδο. Δηλαδή, δεν διαγράφεται μέλλον. Είναι αυτή μία ειλικρινής δήλωση αδιεξόδου ή ένα υποκριτικό τέχνασμα με σκοπό την άφεση των αμαρτιών μας από αυτούς που ανέκαθεν θεωρούσαμε υπεύθυνους της κακιάς μας μοίρας, δηλαδή τους Aγγλους, τους Αμερικανούς και τώρα τους Γερμανούς; Με λιγότερα λόγια, θα μπορέσουμε να συγκροτήσουμε έναν υπεύθυνο εαυτό για να πορευτούμε στο μέλλον ή θα εξακολουθήσουμε να ενεργούμε σαν παιδιά, ζητώντας την βοήθεια των μεγαλυτέρων;  «Ναι, μόνο που τώρα δεν έχουμε να κάνουμε εμείς με την παρέα μας. Τώρα έχουμε να κάνουμε με Γερμανούς, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να λυπηθούν κανέναν. Αλλά, πάνω από όλα, δεν έχουμε δήλωση αδιεξόδου, έχουμε αίσθημα αδιεξόδου. Αισθανόμαστε σε αδιέξοδο; Οτι το δηλώνουμε είναι δευτερεύον».

Το έχουμε καταλάβει ακριβώς ή για άλλη μια φορά κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας;

«Το νιώθουμε, το εισπράττουμε, το πληρώνουμε. Δεν είναι βέβαιο, όμως, ότι το έχουμε καταλάβει ακριβώς. Και δεν το έχουμε καταλάβει ακριβώς επειδή το αντιμετωπίζουμε σαν γεγονός που συμβαίνει τώρα και που υπάρχει εδώ και είκοσι χρόνια. Oμως, στην πραγματικότητα, είναι μια αλήθεια που αρχίζει, τουλάχιστον, από το 1821, δηλαδή, εδώ και 190 χρόνια και, εάν τα πράγματα πάνε καλά, θα λήξει μετά τα 200 χρόνια του νεοελληνικού κράτους».

Ας το κάνουμε πιο συγκεκριμένο, τονίζοντας ότι εδώ και τουλάχιστον 190 χρόνια έχει ξεκινήσει αυτό το πρόβλημα, αν υποθέσουμε ότι δεν είναι ακόμα παλαιότερο. Ποιο ακριβώς είναι αυτό το πρόβλημα και ώς πού απλώνονται οι ρίζες του;

«Οι ρίζες του προβλήματος, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι πήγαμε να φτιάξουμε ένα νεωτερικό κράτος κρατώντας τον παλιό μας εαυτό. Ο οποίος συνίσταται στο γεγονός ότι οι νόμοι που διέπουν τις σχέσεις της οικογενείας, του σιναφιού, της συντεχνίας, της τοπικότητος κ.τ.λ. υπερισχύουν των νόμων του κράτους. Αυτός είναι ο πρώτος κανόνας για την διαφθορά. Δηλαδή, το αίσθημά μου για τον γιο μου, τον κουμπάρο, τον μπατζανάκη μου είναι ισχυρότερο από ό,τι επιτάσσει ο νόμος. Επομένως θα καταστρατηγήσω το Α.Σ.Ε.Π. για να τον διορίσω. Φτιάξαμε ένα σύγχρονο κράτος για να κοροϊδεύουμε, υποτίθεται, τους  “Φράγκους”, αλλά το αιμοδοτήσαμε με την παλιά μας νοοτροπία. Σύμφωνα με την παλιά νοοτροπία τα στοιχεία του αίματος και του τόπου καθορίζουν τις όποιες μας επιλογές. Το βλέπουμε το 1821, οπότε εκδηλώνεται για καλά η σύγκρουση των στρατιωτικών με τους πολιτικούς, που ήθελαν να φτιάξουν κράτος. Το 1823 έχουμε κιόλας εμφύλιο πόλεμο!»

Δεν είναι παλαιότερο, δηλαδή, το πρόβλημα;

«Επειδή δεν είχαμε κράτος δεν είναι παλαιότερο. Παλαιότερη, όμως, είναι η νοοτροπία. Για να βγουν οι Ρωμιοί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία έπρεπε να γίνουν κράτος. Για να γίνουν κράτος έπρεπε να δημιουργήσουν κράτος δικαίου όπως τα ευρωπαϊκά κράτη εκείνης της εποχής. Δηλαδή, μετά την Γαλλική Επανάσταση τα προηγμένα κράτη ήταν έννομες τάξεις. Δεν είχαν υπηκόους, είχαν πολίτες. Οι υπήκοοι βρίσκονταν σε συντηρητικές μοναρχίες στην Ευρώπη, αλλά και αυτές άλλαζαν. Εμείς δεν θέλαμε υπηκόους, αλλά πολίτες. Και την ώρα που πήγαμε να φτιάξουμε αυτό το κράτος για να υποστηρίξουν οι ξένοι τον αγώνα για την απελευθέρωσή μας, την ίδια εκείνη ώρα κάθε οπλαρχηγός ήθελε την εξουσία του, πράγμα που οδήγησε σε σύγκρουση».

Δεν ερχόταν όμως αυτή η στάση σε σύγκρουση μόνο με την επιδίωξή μας, αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό.


«Με τον ίδιο μας τον εαυτό, αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο. Στην πραγματικότητα, μετά την νίκη στα Δερβενάκια, κάποιοι έλεγαν να θεσπίσουμε νόμους, να κάνουμε κράτος, και κάποιοι άλλοι επέμεναν στις τοπικές τους εξουσίες, μόνο που αυτός ο κοινοτικός πολιτισμός, με την ιεραρχική τοπική του εξουσία, δεν άντεχε τους πολίτες!»

Αυτοί που θέλανε το κράτος ήταν και αυτοί Eλληνες

«Eλληνες του εξωτερικού! Eχει σημασία αυτό. Hταν σαν τους σημερινούς Έλληνες του εξωτερικού, που θέλουν την έννομη τάξη επειδή βιώνουν την αξία της στους σύγχρονους πολιτισμούς των ελεύθερων πολιτών».

Ποια η διαφορά μεταξύ του Ελληνα του εξωτερικού και του Eλληνα υπηκόου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; 

«Η διαφορά του ξενιτεμένου Eλληνα, του σπουδαστή, λογίου, εμπόρου, ναυτικού, από τον ριζωμένο στον τόπο του έγκειται στο ότι έχει καταλάβει πως για να φτιάξεις ένα σύγχρονο κράτος πρέπει το κράτος αυτό να έχει έννομη τάξη για πολίτες ελεύθερους, ενώ η χθόνια, ιθαγενής παράδοση είχε τις αμετάβλητες ιεραρχίες τής προνεωτερικής κοινωνίας, τις οικογενειοκρατικές, τοπικές, κληρονομικές εξουσίες».

Δηλαδή, μιλάμε για έναν διαφορετικό τύπο ανθρώπου; 

«Μιλάμε για διαφορετική αντίληψη. Ο ένας είναι ο παραδοσιακός άνθρωπος, ο άλλος θέλει να είναι ο νεωτερικός. Για να υπάρξει λύση του προβλήματος θα έπρεπε αυτοί οι δύο να συνυπάρχουν. Εκεί όχι μόνο δεν συνυπήρχαν, αλλά έβλεπαν ο ένας τον άλλο σαν εχθρό και αντί να συνεννοηθούν έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εξουδετερώσει και να επιβληθεί ο ένας στον άλλο».

Δεν είναι λογικό να προσπαθεί ο ένας να νικήσει τον άλλον, αφού έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες νοοτροπίες

«Είναι λογικό να υπάρχει αντιπαλότητα, αλλά δεν είναι λογικότερο να συμφιλιωθούν για να ελευθερωθούν, την ώρα που ο Ιμπραήμ βρίσκεται στην Ελλάδα και τα σαρώνει όλα;»

Eκείνη την χρονική στιγμή ποιος θα μπορούσε να έχει κάνει την σύνθεση των διαφορετικών νοοτροπιών; 

«Την σύνθεση ούτε την σκέφτηκε, ούτε θα μπορούσε να την κάνει κανείς. Ο λόγος για τον οποίο ο Κοραής ή ο Καποδίστριας ήθελαν να γίνει η Επανάσταση αργότερα ήταν ότι ζητούσαν μεγαλύτερη ωρίμανση του λαού. Η Επανάσταση όμως ξεκίνησε νωρίτερα και υπ’ αυτήν την έννοια η ωρίμανση δεν ήρθε. Eμενε, λοιπόν, να λύσουμε ταλαίπωρα το πρόβλημα. 
Οντως αυτά τα 190 χρόνια το “λύνουμε” περιπλέκοντάς το αδιάκοπα».

Πώς προσδιορίζεται αυτή η ωρίμανση

«Ο άνθρωπος ο οποίος είναι υποχρεωμένος να ζήσει σε έννομη τάξη, θα πρέπει να συντονίσει το αίσθημά του με το πνεύμα της ευθύνης και όχι με αδιαφορία και ιδιοτέλεια. Φέρεται ώριμα όποιος κατανοεί ότι το κράτος είναι ο πολιτικός εγγυητής της κοινωνικής συνοχής και δρα αναλόγως. Oποιος παρανομεί αναγνωρίζει τον νόμο, αλλά δεν τον σέβεται: όποιος προσφεύγει στο ευήκοον  “Δεν πληρώνω”, για να ενθαρρύνει την ανομία, υπολογίζει στον νόμο της ζούγκλας. Η κοινωνία των πολιτών δεν του λέει τίποτε, καταλαβαίνει μόνο τον δικό του. Είναι μεθυσμένος, «παραμυθιασμένος» με τον εαυτό του και δεν αντέχει την αλήθεια του. Επομένως, κάνει πολύ εύκολα την παθητικότητα ιδεολογία».

Δηλαδή, δεν αντιστέκεται μ’ αυτόν τον τρόπο; 

«Μπορεί να νομίζει ότι αντιστέκεται και να το κάνει με τις καλύτερες προθέσεις, όμως αφ’ ης στιγμής δεν επιδιώκουμε επαναστατική ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος –και ποια θα ήταν αυτή;– αλλά θεραπεία των νοσηρών πολιτικών καταστάσεων που όλοι βιώνουμε, σκοπός δεν είναι να διαλυθεί το κράτος, είναι να αποκατασταθεί στον πραγματικό του ρόλο: να υπηρετεί δηλαδή το γενικό συμφέρον της κοινωνίας και όχι τα επί μέρους συμφέροντα των διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Διότι η πεμπτουσία της σημερινής κρίσεως έγκειται στο ότι τα οικογενειακά, τοπικά, πολιτικά, συντεχνιακά συμφέροντα επέτυχαν να μετατρέψουν το κράτος από πεδίο ασκήσεως του κοινωνικού αγαθού σε πεδίο της ιδιοτελούς των ικανοποιήσεως. Η λειτουργία του κράτους είναι απολύτως αναγκαία, δεδομένου ότι απαγορεύει στη βία να πάρει τη θέση του δικαίου. Επομένως, αντίσταση θα γίνει πραγματικά μόνο στο πλαίσιο των μέσων πολιτικού αγώνος, που αναγνωρίζουν οι θεσμοί, με τη δυναμική άσκηση των ανθρωπίνων και πολιτικών μας δικαιωμάτων».

Αυτή η πολιτική ανωριμότητα εμφανίζεται το 1821 ή διαμορφώνεται παλαιότερα; 

«Είναι χαρακτηριστικό της μεσαιωνικής ψυχοσυνθέσεως του Eλληνα και διατηρείται στο κλίμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία νοιαζόταν πάνω από όλα να έχει φόρου υποτελείς. Βυζαντινός και οθωμανικός κόσμος ήθελαν τους ανθρώπους μικρά παιδιά, αλλά από την στιγμή που τα  “παιδιά” ζήτησαν την ελευθερία τους έπρεπε να  “μεγαλώσουν” και να δημιουργήσουν κράτος ευρωπαϊκό, γιατί αλλιώς δεν θα τους δεχόταν κανείς. Οπότε έπρεπε να σκεφτούν ή, τουλάχιστον, να σκεφτούμε για λογαριασμό τους τώρα ότι αυτό ήταν το πρόβλημα. Σημαντικό δεν είναι ότι μιλάμε για την ιστορία του ’21, είναι ότι το πρόβλημα παραμένει μέχρι σήμερα άλυτο. Η σημερινή κρίση οφείλεται, εν τέλει, στο γεγονός ότι τα προσωπικά συμφέροντα δεν ενδιαφέρονταν εάν με τον τρόπο τους οδηγούν σε κατάρρευση το κράτος. Oτι ζούμε σήμερα την πολλοστή ελληνική πτώχευση σημαίνει πως κατ’ εξακολούθηση επιμένουμε στις ίδιες αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές διαφθοράς, χρηματισμού και απονομιμοποιήσεως. Ακόμα και σήμερα ελάχιστοι εντοπίζουν το πρόβλημα. Οι άλλοι μιλούν για φορολογικά μέτρα και απλώς ενδιαφέρονται να εισπράξουν λεφτά. Και να τα ειπράξουν, δεν θα τα φάνε οι ίδιες νοοτροπίες;»

Tι διαφορές έχει o ελληνικός από τον δυτικό Μεσαίωνα; 
Από τον δυτικό Μεσαίωνα βγήκε ένας άνθρωπος που εξελίχθηκε σε πολίτη. «Ο όψιμος κυρίως Μεσαίωνας παίζει ρόλο, γιατί μέχρι τον 8ο και 9ο αιώνα τα πράγματα προχωρούν, με μικρές διαφορές, και με καταφανή πολιτισμική υπεροχή του Βυζαντίου. Μετά την πτώση της η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είχε κατακερματιστεί, ενώ το Βυζάντιο ήταν μία Νέα Ρώμη κραταιά μέχρι τον 12ο αιώνα. Η διαφορά αρχίζει από την στιγμή που η Ανατολή κρατά τον άνθρωπο έξω από τον ιστορικό χρόνο, τον βλέπει εκτός της ιστορίας και δεν τον κατανοεί ως ατομικότερη ύπαρξη, ενώ η Δύση προς το έτος 1000 μ.Χ. παίρνει μια στροφή αναγνωρίσεως της αξίας στον άνθρωπο και το 1215, με την Magna Carta, δείχνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην λογική του, οπότε είναι θέμα χρόνου να του αναγνωρίσουν δικαιώματα. Ο Μεσαίωνας δεν είχε εμπιστοσύνη στον άνθρωπο, τον θεωρούσε ον αμαρτωλό και απαιτούσε να παραδώσει στον Θεό την σκέψη και την θέλησή του. Στην Δύση, χωρίς να γίνουν άθεοι και άθρησκοι οι άνθρωποι, αυτό ανετράπη όταν μέσω του Θωμά Ακινάτη μπήκε στην Καθολική Εκκλησία η Αριστοτελική λογική. Στην Ανατολή όχι μόνο δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά η αναγνώριση της ιστορικότητας έγινε αιτία του Σχίσματος. Οταν λέμε ότι αιτία του Σχίσματος ήταν, μεταξύ των άλλων, ότι το Αγιο Πνεύμα εκπορεύεται “και εκ του Υιού”, αυτό σημαίνει ότι εκπορεύεται για τον Λατίνο και από την ανθρώπινη δημιουργία, δηλαδή περνάει και από τον ανθρώπινο πολιτισμό. Για τον Βυζαντινό το Aγιο Πνεύμα εκπορεύεται μόνο από τον Πατέρα και έτσι μένει έξω από την ιστορία του ανθρώπου. Αυτό σήμαινε έναν δογματικό αποκλεισμό της ιστορικότητος και της αξίας του ανθρώπου, με πολύ σοβαρές συνέπειες. Η λύση “διά” του Υιού, που πρότειναν οι Ορθόδοξοι, κρατά καθ’ ολοκληρίαν το στοιχείο της θειότητος του δεύτερου προσώπου της Τριάδος και δεν αλλάζει τα δεδομένα. Πάντως, η σημερινή ιστορική πραγματικότητα και η κατανόησή της επιτρέπουν βήματα χωρίς να αλλάξουν κατ’ ανάγκην οι δογματικές διατυπώσεις».

Αυτή η ατομικότερη ύπαρξη των Δυτικών έχει να κάνει με έναν άνθρωπο δυνάμει πιο ελεύθερο; Γιατί εδώ αν πεις την λέξη «ατομικότερος» ή «ατομικότητα» είναι βλασφημία

«Ο εγωισμός είναι άγριος στον άνθρωπο ούτως ή άλλως. Oταν λέμε όμως “ατομικότητα” δεν εννοούμε υποχρεωτικά ένα αβυσσαλέο Εγώ. Εννοούμε έναν άνθρωπο που παίρνει την εικόνα του εαυτού του και από μέσα του, δηλαδή αναρωτιέται ποιος είναι. Ενώ ο ομαδικός άνθρωπος παίρνει την εικόνα του εαυτού του από το περιβάλλον του. Εδώ στην Ελλάδα παίρνεις την εικόνα του εαυτού σου από το περιβάλλον, από το τι θα πει ο κόσμος. Ο Δυτικός άνθρωπος θα αναρωτηθεί ο ίδιος “έκανα καλά ή δεν έκανα;”. Θα κρίνει μάλιστα ως υποκείμενο και την ίδια την κρίση του».

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν έχει καμία σχέση με το εξωτερικό του περιβάλλον. Επηρεάζεται και από τους άλλους ανθρώπους. 

«Επηρεάζεται ασφαλώς, αλλά το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι και το περιβάλλον πια παύει να θεωρεί ότι καθορίζει την ατομική εικόνα. Υπάρχει επιρροή, αλλά δεν είναι καθοριστική».
Κρίσιμο στοιχείο είναι το θεμελιώδες στοιχείο. «Στην μια περίπτωση έχεις μια συμφιλίωση με τον ανθρώπινο εαυτό, με τον χρόνο του και τη δημιουργικότητά του· στην άλλη, η ανθρώπινη πράξη και θέληση είναι στοιχεία πτώσεως και ετερονομίας. Στο Βυζάντιο και στην Ανατολή η πράξη είναι πτώση γιατί ο άνθρωπος πρέπει να ταυτίσει την θέλησή του με την θέληση του Θεού. Να ζει την αιωνιότητα και όχι τον δικό του χρόνο. Αλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην Ανατολή δεν μετράει η χρονικότητα αλλά η αιωνιότης».

Τι σημαίνει χρονικότητα; 

«Σημαίνει την ροή που βιώνει ο άνθρωπος σαν διαρκή δημιουργική αναγωγή από την ύπαρξη στο νόημα της υπάρξεως, μέσα στις πράξεις και τις αποφάσεις της καθημερινής του ζωής. Αυτό το βίωμα στην Βυζαντινή Ανατολή δεν μετράει. Εκείνο που μετράει είναι η Δευτέρα Παρουσία και τι θα έχει κάνει στην ζωή του ο πιστός, ώστε όταν φτάσει η ώρα της κρίσεως να κριθεί ευνοϊκά. Εδώ η χρονολογία επιβάλλεται στην χρονικότητα και η χρονογραφία στην ιστορία. Σε αυτήν την προοπτική το ιστορικό παρόν παύει να έχει σημασία καθεαυτό. Ολα έχουν σημασία μόνο για το τέλος. Aρα δεν μετράει ο χρόνος των ανθρώπινων σκοπών και πράξεων, μετράει η αιωνιότητα. Γι’ αυτό οι Βυζαντινοί δεν είχαν  “χρόνο”, είχαν  “καιρό”. Καιρός –από το  “κείρω”: κόβω– σημαίνει το κόψιμο του χρόνου στην κατάλληλη στιγμή, κι αυτό γίνεται η ευκαιρία. Αντί να ζω τον χρόνο  “αρπάζω την ευκαιρία” και αρπάζοντας την ευκαιρία, ο τρόπος της υπάρξεώς μου συνδέεται κάποτε με την  “αρπαχτή”».

Μπορείτε να μου πείτε ένα παράδειγμα από την βυζαντινή τέχνη που να στηρίζει αυτήν την ανάλυση; 

«Oλη η ζωγραφική τους δεν έχει προοπτική, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει χρόνος. Τα πρόσωπα και τα σώματα είναι εξαϋλωμένα, ενώ στην Δύση της Αναγεννήσεως τα πρόσωπα είναι φυσικά. Οι αγιογραφίες των Βυζαντινών είναι απόκοσμες και επίπεδες, δεν έχουν βάθος ούτε χρονικότητα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρόκειται για μεγάλη τέχνη, είναι ένα στάδιο προγενέστερο από εκείνο που έφερε μια αίσθηση του ανθρώπου ο οποίος ανοίγεται στην φύση και στον χρόνο».

Αυτός ο τύπος του βυζαντινού ανθρώπου δέχεται παθητικά την μοίρα του; 

«Oχι ακριβώς. Ο βαθμός στον οποίο ο Βυζαντινός φτιάχνει την μοίρα του είναι ο βαθμός που το θέλημά του ταυτίζεται με το θέλημα του Θεού, όχι με το δικό του. Δηλαδή δεν διεκδικεί, αλλά χάνει τον εαυτό του».

Δυσκολεύεται και στην ατομική δημιουργία με έναν τρόπο. 
«Δεν την θέλει. Γι’ αυτό οι ζωγράφοι υπογράφουν  “Διά χειρός”. Δεν βάζουν το όνομά τους».
Η δημιουργικότητα υπάρχει εν ονόματι του Θεού; 

«Από τον Θεό στον Θεό και με το Πνεύμα του Θεού, όχι του ανθρώπου. Αυτό στον Μεσαίωνα είχε θετική σημασία, υπό την έννοια ότι το κενό της εσωτερικότητος του αρχαίου ανθρώπου σιγά σιγά αναπληρωνόταν με την Θεία παρουσία μέσα μας. Γιατί ο αρχαίος άνθρωπος δεν είχε ανεπτυγμένη εσωτερική ζωή, είχε τον κόσμο απέναντί του. Αίφνης οι θεότητές του προσωποποιούσαν κοσμικές δυνάμεις ή καταστάσεις της ζωής – ο Ζευς τον κεραυνό κυρίαρχο των ουρανών, ο Απόλλων το φως, η Αφροδίτη την γεννετήσια ορμή, η Αρτεμις το κυνήγι κ.λπ. Ο μεσαιωνικός άνθρωπος, όμως, σιγά σιγά αρχίζει να εξελίσσεται εσωτερικά, επειδή ο χριστιανικός Θεός ενηνθρώπισε, οπότε ο άνθρωπος φέρει τη χάρη της θεότητος μέσα του και αναπτύσσει εσωτερική ζωή (αισθάνεται ενοχές, αναρωτιέται για τον εαυτό του, δηλαδή στρέφεται μέσα του). Υπ’ αυτήν την έννοια ο μεσαιωνικός άνθρωπος είναι πιο ανεπτυγμένος από τον αρχαίο άνθρωπο. Ο ιστορικός μεσαιωνικός άνθρωπος διαρκεί από τον 4ο-5ο αιώνα μέχρι τον 10ο. Στην καθ’ ημάς Ανατολή μάλιστα –ας πούμε συμβατικά– μέχρι το 1821».

Αλλά τα αισθήματα αυτού του ανθρώπου εξακολουθούν να υπάρχουν και μετά το 1821. 

«Εκσυγχρονίζεται» μόνο το σχήμα, κι αυτό επειδή στην πραγματικότητα δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. «Από την στιγμή που οι Ρωμιοί ζήτησαν την ελευθερία τους έπρεπε να διαλέξουν αυτό το σχήμα. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζοντας τους  “κουτόφραγκους” λένε: εμείς θα κάνουμε Σύνταγμα, αλλά θα μείνουμε ίδιοι. Oμως αυτό δεν γίνεται. Γι’ αυτόν το λόγο όταν αρχίζουν τα δάνεια που δίνουν οι ξένοι, οι ίδιοι οι Ελληνες τα χρησιμοποιούν για να εξαγοράσουν ο ένας τον άλλον. Σημαντικό είναι ότι αυτό ισχύει μέχρι σήμερα και επιμένουμε να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε».

Μήπως δεν το βλέπουμε; 
«Μπορεί και να μην το βλέπουμε. Αλλά είναι πολύ κρίσιμο να το δούμε. Αλλιώς θα εισπράττουμε τις συνέπειες χωρίς να ξέρουμε τους λόγους. Είναι ευκαιρία τώρα με την κρίση να καταλάβουμε τι ακριβώς γίνεται. Προς το καλύτερο».
Μα όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να αλλάξεις τον χαρακτήρα σου για να γίνεις καλύτερος άνθρωπος… «Δεν είναι ανάγκη να αλλάξεις ριζικά χαρακτήρα. Αρκεί, όπως είσαι, να κάνεις αυτό το οποίο κάνει ο Ελληνας που εγκαθίσταται στην Αμερική ή στην Ευρώπη: Εντάσσεται οργανικά σε έννομη τάξη και αλλάζει χωρίς να αλλοιώνεται. Εξ ου και όταν επιστρέφει στην Ελλάδα χειροτερεύει πάλι ή φεύγει οριστικά επειδή δεν μπορεί να υποφέρει την ανομία της».
Οι Eλληνες που εγκαθίστανται στο εξωτερικό πράγματι δημιουργούν
«Μα δεν υπάρχει αμφιβολία! Το πολιτισμικό πλαίσιο της κοινωνίας μας πιέζει να μη δημιουργήσουν. Η Παιδεία τούς ζητάει να απομνημονεύσουν, το πολιτικό σύστημα τούς ζητάει αναξιοπρέπεια, η κοινωνική προαγωγή τούς ζητάει να συμβιβαστούν. Αν είναι καινοτόμοι θα πρέπει να μην κάνουν τίποτε, για να μη δυσκολέψουν αυτούς οι οποίοι είναι βολεμένοι».

Μου έρχεται τώρα στο μυαλό η φράση «Δεν γίνεται τίποτα σε αυτήν τη χώρα»… 
«Αυτό όμως δεν είναι θέμα χαρακτήρος. Είναι ότι τα ρίχνουμε ακόμη όλα στην Τουρκοκρατία. Πρόκειται για μεγάλη ανακρίβεια. Θα πρέπει να αποφασίσουμε ότι υπάρχει ένα θέμα προβληματικής ελληνικής πνευματικότητος. Θα δώσω ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα: Τα Επτάνησα δεν είχαν δει ποτέ Τούρκο, όμως οι Επτανήσιοι ήταν και είναι σαν κι εμάς. Αυτό σημαίνει ότι ο χαρακτήρας μας ριζώνει στην ορθόδοξη πνευματικότητα, για την οποία ο άνθρωπος οφείλει να παραδώσει το θέλημά του στον Θεό και να παραιτηθεί από τον εαυτό του».
Αυτό, όμως, δεν βλέπω να αλλάζει χωρίς να αλλάξει η νοοτροπία
«Η νοοτροπία, είναι δύσκολο. Ομως όταν αλλάζει το πλαίσιο, απορροφά την νοοτροπία εφ’ όσον προσφέρει συμφέρουσες λύσεις. Αν σε κάνει πιο δημιουργικό και άξιο, δεν έχεις λόγο να το απορρίψεις».

Τι σου προσφέρει ένα πιο σύγχρονο πλαίσιο; 
«Αυτό που σου προσφέρει η Γερμανία, η Γαλλία, η Αγγλία, όταν πηγαίνεις να σπουδάσεις εκεί ή να ζήσεις: Σε σέβονται!»
Ναι, αλλά αυτά τα κράτη προϋποθέτουν τους ανθρώπους που τα έχουν φτιάξει. 
«Και εκεί αντιμετώπισαν προβλήματα επί αιώνες. Η Ευρώπη των εθνικών κρατών έγινε το 1648, με το τέλος του τριακονταετούς πολέμου. Η λύση του ευρύχωρου νομικού πλαισίου δόθηκε στην Γαλλική Επανάσταση και θέλει τον πολίτη να ζει μεν με τον οικείο του και τον συγγενή του, αλλά να έχει την ευθύνη και του αγνώστου. Από την στιγμή που το νομικό πλαίσιο σου το ζητάει, δεν παύεις να είσαι βεβαίως ο χαρακτήρας σου, αλλά συντονίζεσαι με αυτό, μπαίνεις στον ρυθμό του».

Μήπως άλλαξαν οι νοοτροπίες πριν λειτουργήσει αυτό το πλαίσιο στην Ευρώπη; 
«Και κλέφτες υπάρχουν εκεί και παλιάνθρωποι, αλλά οι κοινωνίες είναι έννομες τάξεις. Aλλωστε τώρα πια είμαστε χώρα της Ενωμένης Ευρώπης. Είναι διαφορετικά τα πράγματα. Μένει να συνειδητοποιήσουμε την νέα πραγματικότητα και να αδράξουμε την ευκαιρία. Είμαστε κράτος της Ευρώπης εδώ και αρκετές δεκαετίες, αλλά δεν εννοούμε να το καταλάβουμε. Η κατανόηση του προβλήματος είναι πολύ σημαντική».

Σε τι έγκειται η κατανόηση του προβλήματος; Πρέπει να ισχύσουν οι νόμοι που υπάρχουν; 
 «Το πρόβλημα είναι ότι δεν τους αφήνουμε να ισχύσουν και ότι πολλές φορές τους ψηφίζουμε για να καλύψουμε άλλα πράγματα. Επί παραδείγματι, το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης Υπουργών είναι κατάλοιπο κοινωνίας προνομιούχων· η απαγόρευση ιδρύσεως μη κρατικών Πανεπιστημίων καθαγιάζει νομοθετικά την αυτοκτονική ανεπάρκεια των υφισταμένων Ανωτάτων Ιδρυμάτων. Με άλλα λόγια, χρησιμοποιούμε τους νόμους και τα παράθυρά τους για να υπονομεύσουμε την έννομη τάξη. Aρα μένει να καταλάβουμε και αναλόγως να πράξουμε».
Η κατανόηση του προβλήματος ταυτίζεται στην πραγματικότητα και με την λύση του, αλλά δεν συμβαίνει πάντα αυτό. 
«Δεν έχει σημασία. Πάντοτε η κατανόηση κάνει αποφασιστικά τα βήματα για την λύση. Επιβάλλει την λογική της και λογική εν τέλει του επωφελούς».
Η πρότασή σας δεν έγκειται σε ριζική αλλαγή νοοτροπίας, που πραγματικά είναι πολύ δύσκολη, αλλά σε πολιτική συμπεριφορά που θα επιτρέψει το νόμο να ισχύσει. 
 «Eνα κράτος δικαίου θα διευκολύνει την έκλυση του αισθήματος, το οποίο μπλοκάρει η παλιά κοινωνία. Τα δεσμευμένα αισθήματα της οικογενειοκρατικής κοινωνίας θα ελευθερωθούν. Θα συμβεί σε άλλο επίπεδο αυτό που συμβαίνει τώρα στην Τουρκία. Γιατί η Ελλάδα πάσχει από βαλτωμένα αισθήματα, από μια πνιγηρή στασιμότητα που δεν αφήνει τους ανθρώπους να ενεργήσουν. Να παίρνεις άδεια επιχειρήσεως σε ένα εικοσιτετράωρο, και όχι σε έξι μήνες πληρώνοντας παντού, αυτομάτως δημιουργεί δυνατότητες εκφράσεως του αισθήματος να περνάς από τις γραφειοκρατίες με αξιοπρέπεια, όπως συμβαίνει στην Αγγλία ή στην Γαλλία, αυτό επιφέρει απελευθέρωση δημιουργικών δυνάμεων, με ό,τι καλό συνεπάγεται για την θυμική διάθεση. Θα υπάρχουν πάντοτε στα ανθρώπινα οι κακοήθειες, αλλά δεν θα νομοθετηθούν. Υποφέρουμε από μπλοκάρισμα του αισθήματος. Αυτό είναι το μυστικό!»

Πώς συνδέεται το αίσθημα με την νοοτροπία; 

«Αίφνης, είσαι ένας νέος άνθρωπος και θέλεις να προκόψεις. Για να προκόψεις πρέπει να περάσεις από δέκα πολιτικά γραφεία και να κάνεις συμβιβασμούς που θα σε τσακίσουν. Το αίσθημα για τον εαυτό σου τραυματίζεται – νιώθεις απαξιωμένος».
Κι αν συνηθίσεις να ζεις με αυτόν τον τρόπο; 

«Αν θες να μείνεις έτσι, μείνε. Αν όμως υπάρχουν 50.000 αιτήσεις νέων για εργασία στο εξωτερικό, πρέπει να βρεθεί μια λύση. Ο νέος θέλει να δημιουργήσει, αυτό ζητάει σήμερα κι αυτό του απαγορεύει να κάνει η Ελλάδα. Απαγόρευση απελευθερώσεως δυνάμεων! Η κοινωνία τούς θέλει στον γύψο! Τι άλλο είναι η παρακμή;»
Aρα η «κατανόηση» αυτή περνάει και από το πολιτικό σύστημα. 

«Βεβαίως. Το πολιτικό σύστημα είναι άρρωστο γιατί, αντί να οδηγεί την κοινωνία, μεσιτεύει μεταξύ κράτους και πολιτών και παίρνει τα μεσιτικά, παίρνει την μίζα. Η δουλειά του πολιτικού συστήματος είναι να οδηγεί και όχι να παζαρεύει το πολιτικό κόστος. Πρόκειται για σύνθετο πρόβλημα, το οποίο προτείνω να σκεφτούμε και με ανθρωπολογικούς όρους. Το σκεπτικό μου επιρρωνύουν τα γεγονότα από το ’21 μέχρι σήμερα και βασίζεται στην σπουδή των προηγούμενων οχτώ αιώνων της πνευματικής μας ιστορίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να κάνω λάθος. Απλώς, κάνω αυτήν την σκέψη και τη μοιράζομαι με τους άλλους. Αν δεν έχει καμία δόση αλήθειας, θα απορριφθεί. Αλλά δεν έχω ακούσει μέχρι στιγμής κάτι που να πείθει περισσότερο».

Οι Eλληνες του εξωτερικού που πήραν τότε μέρος στην Επανάσταση είχαν επίγνωση, έστω και μερική, αυτού του προβλήματος; 

«Σημαντικό είναι πως οι Φαναριώτες ήξεραν ότι η απελευθερωμένη Ελλάδα έπρεπε να αποκτήσει ένα είδος εννόμου τάξεως. Στην πραγματικότητα ήξεραν τα δεδομένα που απλώς συνθέτω πρόχειρα. Αλλά η σύγκρουσή τους με τους οπλαρχηγούς, ο εμφύλιος μέσα στην Επανάσταση, ό,τι διχαστικό ακολούθησε στην ελληνική ιστορία ήταν μία διαρκής πάλη μεταξύ κράτους του νόμου και οικογενειών ή περιορισμένων συμφερόντων. Αίφνης οι Μαυρομιχαλαίοι για να διατηρούν την τοπική εξουσία τους και να μην πληρώνουν φόρους δολοφόνησαν τον Καποδίστρια».

Δηλαδή ο Καποδίστριας δεν αντιλαμβανόταν αυτήν την σύγκρουση; 

«Ασφαλώς την αντιλαμβανόταν, και οι στρατηγικές του κατευθύνσεις ήταν ορθές, ασχέτως εάν η μέθοδος που επέλεξε ήταν ίσως πέραν του δέοντος συγκεντρωτική και το πλήρωσε. Oμως ήξερε ότι έπρεπε να γίνει κράτος και οι πολίτες να γίνουν πολίτες κράτους, όχι το κράτος να είναι κουρελού των πολιτικών και των τοπαρχών. Αυτό που έκανε ήταν κρίσιμο και αποφασιστικό, και η σύγκρουση που προκάλεσε συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Και η τωρινή κρίση σε αυτό εν τέλει οφείλεται. Διότι κάποιοι εδώ και τριάντα πέντε χρόνια άρχισαν να βάζουν στην τσέπη τους τους πόρους του κράτους. Προφανώς θεωρούσαν ότι η δική τους βολή ήταν σπουδαιώτερη από την ευπορία των πολιτών του κράτους. Επί πλέον φρόντιζαν να κάνουν θεσμούς αυτοπροστασίας, οι οποίοι υπονόμευαν την σύννομη λειτουργία του κράτους. Σπανιότατα η Βουλή έχει άρει ασυλία βουλευτή της. Ακόμη και για ποινικά αδικήματα!»

Eχουμε συνείδηση ποιοι είμαστε; 

«Δεν έχουμε καθαρή αυτοσυνείδηση και γι’ αυτό νιώθουμε τόσο πολύ την ανάγκη του μύθου, αλλά αυτό είναι λεπτό πρόβλημα. Εκείνο που χρειαζόμαστε τώρα είναι πιο πρακτικό και πρέπει να το σκεφτούμε καλύτερα. Βεβαίως έχουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα πολιτισμού, ένα πρόβλημα ελλείμματος εαυτού».
Μία διευκρίνιση στο έλλειμμα εαυτού… «Από την στιγμή που η θέλησή σου και οι πράξεις σου δεν σε δικαιώνουν, αλλά σε δικαιώνει ο Θεός, ο εαυτός σου έχει έλλειμμα. Πρέπει να απομακρύνεσαι από τον εαυτό σου για να φτάσεις τον Θεό, ενώ θα μπορούσες θαυμάσια και να λαχταράς τον Θεό και να φτάνεις στον εαυτό σου. Aλλωστε, οι δυτικοί λαοί δεν παύουν να είναι χριστιανικοί λαοί».

Δεν μιλάμε μόνο για τους Eλληνες, μιλάμε για όλους του Ορθοδόξους τώρα, πιθανόν και για τους Ισλαμιστές. 

«Για τους Ορθοδόξους. Οι Ισλαμιστές έχουν επίσης παρόμοια προβλήματα, αλλά ας τους αφήσουμε. Το έλλειμμα εαυτού γεννά την αδύναμη σχέση μας με τον χρόνο και την δημιουργικότητα, την δυσκολία μας να ενδιαφερθούμε για ό,τι δεν είναι δικό μας και να πάρουμε την ευθύνη του αγνώστου συνανθρώπου. Αυτό το έλλειμμα είναι ταυτόχρονα έλλειμμα Παιδείας και γενικότερα πολιτισμού στην Ελλάδα. Το πρώτο που χρειάζεται είναι ένα υγιές θεσμικό πλαίσιο και πολίτες που να αισθάνονται ότι είναι πολίτες ενός κράτους δικαίου».

Μπορούμε να ξεπεράσουμε τα βαθύτερά μας εμπόδια απλώς με ένα κράτος δικαίου; Κι αυτό το κράτος πώς γίνεται χωρίς να αλλάξουν οι νοοτροπίες

«Δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής χαρακτήρος, όπως δεν τίθεται όταν μεταναστεύουμε στην Ευρώπη ή στην Αμερική και ζούμε εκεί. Δεν αλλάζει ο χαρακτήρας μας, αλλάζει η συμπεριφορά μας, βασιζόμενη στα πλατύτερα στοιχεία του χαρακτήρα μας. Αυτό είναι κατά βάση και το αίτημα του εκσυγχρονισμού στην Ελλάδα, αίτημα το οποίο δεν έχει διατυπωθεί με σαφήνεια και το οποίο δεν αρνείται τα χθόνια στοιχεία. Δεν χρειάζεται να αρνηθούμε την παράδοση. Αντιθέτως, αξίζει πάντοτε να τονίζουμε τα προσφορώτερά της στοιχεία και αυτά με την σειρά τους να εντάσσονται λειτουργικά στο πλαίσιο ενός κράτους δικαίου, οπότε δεν θα το υπονομεύουν. Η παράδοση θα δώσει καρπό στον σημερινό πολιτισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χωρίς την ελευθερία δεν διαφέρουμε από τα ζώα!»

Πώς όμως οι άνθρωποι που δημιουργούν το πρόβλημα θα μπορέσουν να το επιλύσουν; 

«Δεν χρειάζεται να το κάνουν αυτοί. Θα το κάνουν εκείνοι οι οποίοι αντιδρούν. Η κοινωνία τώρα την ώρα της κρίσεως είναι ανοιχτή στις αλλαγές».
Σ’ αυτές τις αλλαγές υπάρχουν πάντα φορείς: κόμματα, συνδικάτα, κινήματα κ.λπ. 
«Επειδή εδώ αυτά όλα είναι σάπια, θα δούμε ακριβώς τι απρόβλεπτη έκβαση θα λάβουν –αν λάβουν– τα πράγματα. Γιατί η κρίση που περνάμε δεν είναι κρίση απλώς χρεοκοπίας, είναι κρίση κοινωνικού βαλτώματος και κατ’ επέκτασιν κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς».

Ζητάτε, λοιπόν, ανθρώπους να στρατευθούν στην λύση αυτού του προβλήματος
«Ζητώ να καταλάβουμε το πρόβλημα. Από εκεί και πέρα ό,τι γίνει, έγινε. Αλλά αν γίνει με αυτήν την κατανόηση, θα είναι αλλιώς. Το σχήμα τούτο δείχνει δραστικό και εφικτό. Αν όλες οι ζωντανές δυνάμεις του τόπου το βάλουν στόχο, τελείωσε. Έως τώρα οι εκσυγχρονιστικές δυνάμεις συγκρούονταν μονίμως με τις δυνάμεις της παραδόσεως. Η λύση που προτείνω είναι μια λύση συνθέσεως, όχι μια λύση επιβολής του ενός επί του άλλου».

Αυτό, όμως, προϋποθέτει κάποιος να καταλάβει… 

«Oσοι βλέπουν μπροστά, όλοι αυτοί καταλαβαίνουν ότι είναι λυτρωτικό κλειδί η συνεπής λειτουργία ενός κράτους δικαίου με τους θεσμούς του. Εκεί μέσα οι νοοτροπίες θα κάνουν μία εσωτερική κάθαρση από μόνες τους. Προκειμένου να είμαι σωστός πολίτης θα προσπαθήσω να αποθαρρύνω τις αρνητικές πλευρές της προσωπικότητας και της νοοτροπίας μου. Θα κρατήσω αυτά που με καλυτερεύουν. Την εγκαρδιότητά μου, το φιλότιμο, και θα απωθήσω αυτά που με κάνουν να επιζητώ μια κοινωνία αγρίων. Με άλλα λόγια: Hρθε η ώρα το έθνος-κράτος μας να προσλάβει δημιουργικά το εθνοτικό του στοιχείο».

Μια διευκρίνιση ανάμεσα στο εθνικό και το εθνοτικό

«Το έθνος-κράτος και το εθνοτικό στοιχείο δεν ταυτίζονται κατ’ ανάγκην. Το εθνοτικό είναι αυτό που λέμε φυλή, σχέσεις αίματος, εντοπιότητας, θρησκευτικής παραδόσεως, βιολογικές καταβολές. Στην Αμερική ελλείψει παρελθόντος δεν υφίσταται ενιαίο εθνοτικό στοιχείο. Υπάρχει μόνο το εθνικό. Αντιθέτως, η εθνική υπόσταση του Βελγίου δοκιμάζεται από τις εθνοτικές ομάδες των Φλαμανδών και των Βαλόνων. Oταν το εθνοτικό στοιχείο μάθει να συνεργάζεται με το εθνικό κράτος, τότε έχουμε λύσεις υγιείς και γόνιμες, λύσεις που διευκολύνουν την μετάβαση και στο μεταεθνικό κράτος. 

Π.χ., η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μεταεθνικό σύστημα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μεταεθνικό κράτος. Μιλάμε για τους τεράστιους συνασπισμούς που διαμορφώνονται μετά το ’89, οι οποίοι προτυπώνουν σχήματα που θα επικρατούν στο μέλλον, χωρίς να χάνονται υποχρεωτικά οι ιδιαίτερες ταυτότητες. Θα πάμε σε έθνος-κράτος χωρίς τσαλάκωμα της ταυτότητος, αυτό θα πει συνύπαρξη του εθνοτικού με το εθνικό».

Και χωρίς αλλαγή της ταυτότητος; 

«Δεν πειράζει να γίνει αλλαγή, αφού θα υπάρχει ταυτότητα. Σημασία έχει να μην τσαλακωθεί η ταυτότητα και ξαφνικά βρεθώ εσωτερικά μετέωρος. Αν βρίσκω την ταυτότητά μου και σε κάτι πιο σύγχρονο, δεν βλάφτει. Στο ρεμπέτικο, λόγου χάριν, και στο ροκ. Μιλούμε πάντα για οδοιπορικό απελευθερώσεως και όχι για χρονικό απελπισίας».
ΤΕΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ.

Υ.Γ
Σε ολα αυτα που παραπανω αναφερθηκαν θα επισημανω και παλι,
τις 22 αναρτησεις απο αποσπασματα του βιβλιου του Β.Ραφαηλιδη,που αφορουν σχολια του στο βιβλιο του Γερασιμου Κακλαμανη <<Η Ελλας ως Κρατος δικαιου>>.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΕΔΩ 


και τις αναρτησεις απο το ιδιο βιβλιο με θεματα.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Το σενάριο της Αργεντινής είναι το χειρότερο για την Ελλάδα... Ευρω η Τουρκικη Λιρα


Αν λάβουμε υπόψη το υπόδειγμα της Αργεντινής, σήμερα αν  το ελληνικό κράτος έχει έσοδα περί τα 50 δισ. ευρώ σε ένα ΑΕΠ 230 -240 δισ. ευρώ, πόσα έσοδα θα είχε με ένα προϋπολογισμό 70-80 δισ. ευρώ;

Είναι απλό το 20-23% των 80 δισ. ευρώ δεν μας αθροίζει παραπάνω από 20 δισ. ευρώ. Πόσες συντάξεις, μισθούς, περιπολικά, καύσιμα, φάρμακα και θρανία να μπορούσε να πληρώσει με αυτά;

 
Η υπόλοιπη κοινωνία κάθε πότε θα είχε κατσαρόλα γεμάτη, καθώς εμείς, σε αντίθεση με την Αργεντινή που είναι πλεονασματική στο εμπόριο τροφίμων και όχι μόνο.. είμαστε ελλειμματικοί.
 
Το ΑΕΠ της Αργεντινής έκανε 10 χρόνια να φτάσει στα προ 2002 επίπεδα σε δολάρια. Αν λάβουμε υπόψη πως το δολάριο σε σχέση με το Ευρω το 2002 ήταν 1 $ ίσον με 1,2 Ε και τώρα 1 $ ίσον με 0,75 Ε το ΑΕΠ της χώρας είναι λίγο πάνω από το μισό του 2001 σε Ευρω… 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ  
Εσείς τι προτιμάτε: Ευρώ ή Τουρκική Λίρα;

Περι Αργεντινης διαγραμματα.
http://www.capital.gr/stoupas/images/largeImages/6834d93f-646d-407a-b0c1-ff10e1815c3d.jpg

http://www.capital.gr/stoupas/images/largeImages/4cdc835c-7d0e-4e01-8723-788ac2eb1a82.jpg

ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΕΛΛΕΙΜΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ.
http://www.capital.gr/stoupas/images/largeImages/c97e10c2-9240-4512-b129-9240ac76feee.png


Εννοειται οτι αυτα δεν αφορουν τον Γαλαζιο πλεον οχλο της ανω πλατειας που καθοδηγειται απο τους αποστρατους αστυνομικους της Ν.Δ και χαιδευεται απο τα καναλια της διαπλοκης.


 

ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΚΑΙ ΑΤΑΚΤΑ AN ΔΕΝ...

Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΑΙ Η (ΕΘΝΙΚΗ) ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΑΙ Η (ΕΘΝΙΚΗ) ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ

 Πριν πω για την χθεσινη ομιλια του Μιμη Ανδρουλακη στην Βουλη θα μεταφερω τα πρωτα αποτελεσματα που εγιναν επισημως γνωστα απο ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΛΟΠΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑ.....

8.000 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΟΓΑ ΣΕ ΠΕΘΑΜΕΝΟΥΣ!!!!!!!!!!!

4.000 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΟΑΕΕ ΣΕ ΠΕΘΑΜΕΝΟΥΣ!!!!!!!!!!!!

4.500 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΕ ΠΕΘΑΜΕΝΟΥΣ!!!!!!!

18.000 ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥΣ!!!!!

Επεται και συνεχεια και ακομα δεν εχουν ερθει τα συνολικα αποτελεσματα απο ΙΚΑ και ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΑΙΜΟΥΔΕΣ.....

Οπως το ελεγε ο Αριστερος Βασιλης Ραφαηλιδης στο Βιβλιο του ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.Τι ελεγε;;;;;;;;;;;;

O ΥΠ ΑΡΙΘΜ ΕΝΑ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΑΝ ΠΟΝΤΙΚΟΣ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ.

Αληθεια ο ΟΧΛΟΣ των Αγανακτισμενων,τι εχει να πει για τα παραπανω;;;;;;;;;;;

Aλλα ας ερθω τωρα στην χθεσινη ομιλια Ανδρουλακη.

Μιμη Ανδρουλακη,κανεις μεγαλο λαθος......!!!!!!

http://blip.tv/mimis-androulakis/istorika-mathimata-ptoxeusis-5294698

ΑΥΤΑ που ειπε ο Μιμης Ανδρουλακης,στην Βουλη,(στο παραπανω link υπαρχει το βιντεο στις ιστορικες αναφορες του),αναφερομενος στα ιστορικα αντιστοιχα παραδειγματα χρεοκοπιας του 1920,του 1893-1897 και 1932,τα εχουμε γραψει προ καιρου σε αυτο το blog.

Ειδικα για την περιοδο 1893-1897,μπορειτε να δειτε ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΔΩ.
Στο βιβλιο ενος Αριστερου διανοουμενου που εχει πεθανει.

Ο Ανδρουλακης ειπε,<<Δεν πιστευω οτι υπαρχει Δηλιγιαννης σημερα στην Ελλαδα,αλλα το φαντασμα του εχει στοιχειωσει επι πολλα χρονια.........>>

Κανεις ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΜΙΜΗ.

<<ΔΗΛΙΓΙΑΝΝΗΣ>> ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ.

Ήταν γιος του Πανάγου Δεληγιάννη και εγγονός του κοτζαμπάση της Πελοποννήσου, Ιωάννη Δεληγιάννη.ΒΛΕΠΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΔΗΜΑΓΩΓΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΥΟΥ 1893 ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ 1897

 ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΛΑΙΚΙΣΜΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ...Και το αλλο το φρουτο...πως το λενε...Φαηλος Κρανιδιωτης...το φαντασμα του 1893-1897,1920 ΚΑΙ 1932 ειναι εδω,ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΔΩ...ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ... Μιμη Ανδρουλακη

Αυτο που κανεις δεν προσεξε και δεν ανεφερε ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΙΚΙΣΤΗ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ <<ΝΕΑΣ>> ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,τον λεγομενο <<Μακεδονομαχο>> του 1993,ειναι ποιο;;;;;;;; 
Oτι ενας απο τους ορους του που εβαλε την περασμενη Τεταρτη στην προοπτικη κυβερνησης Εθνικης συνεργασιας ειναι ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ.Ποιο ομως;;;
Τον νομο με τον οποιο οι μεταναστες πρωτης γενιας,που ηδη ειναι νομιμοι στην Ελλαδα,που εχουν 20χρονα παιδια που φοιτουν σε Ελληνικα Λυκεια και Πανεπιστημια,εχουν το δικαιωμα να ψηφιζουν στις Δημοτικες εκλογες.
Ο <ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ> ΤΗΣ <ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ>,θελει αυτο να καταργηθει!!!!!!!!!!!!
Και αυτο ηταν ενας απο τους ορους του!!!!!!!
ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΑΡΑΓΕ ΤΟ ΑΝΕΔΕΙΞΕ.
Το κινημα ΤΩΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΑΝΩ ΠΛΑΤΕΙΑΣ,ειναι πλεον καθοδηγουμενο απο τον Λαικιστη αρχηγο της Ν.Δ,καθως και το, εκ του Μορια ορμωμενο κινημα,ητοι ΣΠΑΡΤΗ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ,που μαζι με ΔΕΚΑΔΕΣ αποστρατους της Αστυνομιας, που το καθοδηγουν,το κινημα αυτο εχει αποκτησει πλεον γαλαζια χαρακτηριστικα.Παντα μιλαω για την Ανω Πλατεια.
Οι Ευρωπαιοι δεν ειναι ΤΟΣΟ ΜΑΛΑΚΕΣ,το εχουν ηδη καταλαβει και γιαυτο του την πεφτουν οι εφημεριδες.
Ο νεος Δηλιγιαννης του 2011,ειναι ετοιμος για το νεο <<εθνικο νταηλικι>>,και ειναι σιγουρο οτι μεσα απο αυτην την τακτικη του,θα οδηγησει  ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ.
Δυστυχως η ΔΕΙΛΗ και Ανισχυρη κυβερνηση και ο Ανεπαρκης Γ.Α.Π του εδωσαν ολα τα πλεονεκτηματα να παιζει ανετα στο γηπεδο του ακραιου λαικισμου,παιζοντας την τυχη εκατομμυριων Ελληνων που κατα βαθος μεσα απο μια κοτσαμπασικη κληρονομια,αρεσκονται στον κοτσαμπασικο λαικισμο του χαιδεματος των αυτιων.
Μιας κυβερνησης,που εδω και 18 μηνες,ΧΑΙΔΕΥΕΙ ΕΝΑΝ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ,μια κυβερνηση που ενω ειχε το momentum,το εχασε,χωρις να προβει αμεσα σε ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ αλλαγες στην αθλια δημοσια διοικηση,με αποτελεσμα 20 μηνες μετα,προκειμενου να εισπραξει εσοδα,βρισκει παλι τα συνηθη υποζυγια.
Απλα θα πρεπει να θυμομαστε,οτι μονο στα συρταρια της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ,υπαρχουν υποθεσεις ΜΕΓΑΛΟΟΦΕΙΛΕΤΩΝ του δημοσιου,πολλων δισεκατομμυριων ΕΥΡΩ,που δεν εχουν εκδικασθει οριστικα.
Aληθεια δεν χρειαζεται ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ βαθυτατες συνταγματικες αλλαγες ολο το ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ,που αποτελει ουσιαστικα μια απο τις κυριαρχες συνταγματικες εξουσιες;;;;;;
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ;;;;;;;;;;;;;;;

Βεβαια,για να συνεχισουμε στην ιστορικη αντιστοιχιση των γεγονοτων που οδηγησαν σε αλλες περιοδους την χωρα σε χρεοκοπιες,οπως και τοτε,ετσι και τωρα, ετσι και σημερα.

ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΠΩΣ ΤΟΤΕ.

ΖΟΥΡΑΡΗΣ-ΜΙΚΗΣ-ΠΕΛΕΓΚΡΙΝΗΣ-Αριστεριστικος και εθνικιστικος Λαικισμος-ΟΧΛΟΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ(την πανω πλατεια συντονιζουν ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)-και στην κατω πλατεια ΛΑΙΚΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟ 1976 ΕΛΕΓΑΝ ΓΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΛΑΜΠΡΟ <<ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ>> ΜΕΛΛΟΝ.
Το μετωπο του Λαικισμου σημερα ειναι αυτο που ενδεχομενα θα οδηγησει την Ελλαδα σε μια ΑΤΑΚΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ.
ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ Ο ΚΟΥΡΗΣ-ALTER-SUNDAY TIMES-DAILY TELEGRAF(συντηρητικες Αγγλικες Εφημεριδες που λενε τα ιδια με <<εθνικα υπερηφανους Ελληνες>>....τυχαιο!!!!!!)....ΤΟ CONTRA-O ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΠΑΝΙΣΤΙΡΤΖΗΣ,και ολη η Ελλαδα των ΚΟΤΣΑΜΠΑΣΗΔΩΝ!!
Και σε ολα αυτα μια κυβερνηση που δεν μπορει ΑΠΟ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΝΑ ΧΕΙΡΙΣΤΕΙ την υποθεση αυτη.
Τι πιο ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ!!!!

Εχουμε ηδη γραψει αναρτησεις πριν καν τα πει ο Μιμης,ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ,και <περιμενουμε> την επαναληψη της ΙΣΤΟΡΙΑΣ του 1893-1897,1920,1932,διοτι σε αυτην την Χωρα οπου η ιστορια διδασκεται απο το <<υπουργειο Εθνικης παιδειας και θρησκευματων>>,κανεις Νεοελληνας δεν εχει καμμια διαθεση να κοιταξει πισω στην Ιστορια....αφου την αγνοει..
Σε αυτην την χωρα μας εφαγε <<Η εθνικοτης>> και το <<πιστοποιημενο Θρησκευμα>>,η αλλοιως το <<ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ>> ΑΓΝΟΟΥΝΤΩΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.
Αλλωστε η αποδειξη ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ αποτελει και το κυριαρχο αρθρο του πρωτου συνταγματος της Επιδαυρου.Επειδη δεν μπορουσαν να βρουν ακρη με ολη αυτη την πανεσπερμια λαοτητων,εθνοτητων και γλωσσων,βρηκαν την χρυση τομη.
<<Ποιοι θα ειναι Ελληνες που να παρει!!!>>
Απλο.
<<ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟΙ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΣΙΝ ΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΝ>>,λεει το αρθρο...οποτε αν ο συνεκτικος κρικος ειναι ενα συνειδησιακο προβλημα που λεγεται Θρησκεια,τοτε η Εθνικη συνειδηση παει περιπατο.
Εξ ου και δεν υπαρχει Εθνικη συνειδηση σε αυτην την χωρα,δεν αισθανεται κανεις δικη του αυτην την χωρα,δεν μπορει να συννενοηθει κανεις σε αυτην την χωρα,και παρα-πολλοι λεηλατουν αυτην την χωρα.
ΔΙΟΤΙ...ΟΛΑ ΣΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΡΑΒΑ ΕΞ ΑΡΧΗΣ...
...κατι πηγε να κανει Ο Καποδιστριας αλλα τον εφαγαν οι Κοτσαμπασηδες......
Κατα συνεπεια η ελλειψη ουσιαστικης Εθνικης συνειδησης,εχει ως αποτελεσμα τον Λαικιστικο Εθνικισμο Σαμαρα,περι αφαιρεσης δικαιωματος ψηφου απο τους Μεταναστες,αλλα και ο γραφικος εθνικισμος του περιφερειαρχη Βορειου Ελλαδας.
Και ολα αυτα προκειμενου να μην <<μολυνθει το αιμα της Φυλης>>!!!!!

Υ.Γ
Παρτε κερια για να αντιμετωπισετε το ΣΚΟΤΟΣ των Κοτσαμπασηδων της ΓΕΝΟΠ.
Τον ειδατε τον συνδικαλιστη το πρωι;;;
-Ποσα παιρνετε,τον ρωταει ο δημοσιογραφος.
-5.700 ευρω τον μηνα,πολλα ειναι;;;
Ρωταει κυνικοτατα ο συνδικαλιστης!!!!!


Y.Γ 2
Ο Γερμανος Σοιμπλε ειπε το αυτονοητο,απεναντι στους συμπατριωτες του Λαικιστες,που ζητουν πωληση της Ακροπολης.
Τι ειπε;;
Με τετοια ηλιοφανεια που εχει η Ελλαδα,θα μπορουσε να πουλησει την αφθονη και ΑΙΩΝΙΑ ΗΛΙΑΚΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ.
Αλλα που μυαλο εμεις για τετοια...Αλλωστε υπαρχει και η ΓΕΝΟΠ.............
Οι αγανακτισμενοι του συνταγματος,εχουν καμμια προταση για αυτο;;;
Τριχες κατσαρες εχουν,ο οχλος και η μαζικη ψυχολογια του, μονο αδιεξοδα μπορει να δωσουν.......που σκεψεις για παραγωγη και πωληση ηλιακης ενεργειας....αυτα ειναι..... <<αλλα λογια να αγαπιομαστε....!!!!>>

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ


ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ


23 ΚΕΙΜΕΝΑ Β.ΡΑΦΑΗΛΙΔΗ


Ο ΟΧΛΟΣ ΤΩΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ.


ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ ΑΤΑΚΤΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ, ΑΝ ΔΕΝ......


ΑΓΝΟΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ..

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Επιστολη στην Γ.Γ του ΚΚΕ κ.Αλεκα Παπαρηγα....Περι Τειχους και Τειχων..

Αξιότιμη κ Παπαρήγα.

Στήν ομιλία σας στήν Βουλή την Κυριακή 19-6-2011,κατά την διαδικασία ομιλίας επί του αιτήματος της παρούσας κυβέρνησης γιά ψήφο εμπιστοσύνης,μεταξύ όλων των αρχηγών των κομμάτων,άκουσα και εσάς.
Στέκομαι σε ένα ιδιαίτερο απόσπασμα της ομιλίας σας που μου έκανε μεγάλη εντύπωση.Διότι οφείλω να ομολογήσω ότι για τα υπόλοιπα σας έχω ακούσει και άλλες φορές να τα λέτε,οπότε στο μυαλό μου δεν προσθέσατε τίποτα νεότερο.
Αυτό λοιπόν πού μού έκανε εντύπωση,είναι το σημείο πού αναφερθήκατε στον τεχνητό εκείνο φράκτη που είχε στηθεί στην οδό Β.Σοφίας,την ημέρα της πανελλαδικής απεργίας,προκειμένου να προστατευθεί η Βουλή,από ένα μαινόμενο όχλο που δεν νομίζω ότι συνάδει ακόμα και με την δική σας ιδεολογία και πρακτική.
Με αφορμή λοιπόν αυτόν τον φράκτη,εκφράσατε τους ενδόμυχους φόβους σας,και μιλήσατε περί ύψωσης ΤΕΙΧΩΝ στις λαικές συνοικίες ακόμα μάλιστα...και με ηλεκτροφόρα καλώδια(!!!!),κάνοντας λόγο ότι ο Λαός θα ρίξει τα τείχη.
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ.
ΑΝ ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΤΕΙΧΗ ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ,ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΤΑ ΑΝΕΧΕΤΑΙ!!!
Αλλά εσείς τα λέτε αυτά;;;;;;
Σας παραθέτω λίγες από τις φωτογραφίες ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ,ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΙΣ,και συνεχίζω ακριβώς μετά τις φωτογραφίες...................













 



Αλλά ας επανέλθω.Ενας τεχνητός φράκτης σε έναν δρόμο μπροστά στο κοινοβούλιο,δεν είναι ικανός να συγκριθεί ΜΕ ΕΝΑ ΤΕΙΧΟΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΠΟΥ ΧΩΡΙΖΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΣΤΑ ΔΥΟ ,MIA XΩΡΑ,ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΚΟΣΜΟ,ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ.!!!
Ενα τείχος πάνω στο οποίο σκοτώθηκαν δεκάδες εκατοντάδες άνθρωποι από <<σοσιαλιστικές σφαίρες>>,στην προσπάθεια τους να διαφύγουν στην Δύση.
Ενα τείχος από το οποίο διέφυγαν δεκάδες χιλιάδες Ανατολικο-Γερμανοί και άλλοι προς την καπιταλιστική Δύση....γιατί άραγε...αφού περνούσαν τόσο καλά;;;;
Ξέρετε υπάρχει μία ΓΕΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΕΥΤΥΧΙΑ,διότι την απόλυτη δεν θα την βρούμε ποτέ.
Σας επαναλαμβάνω οτι η φυγή ήταν,από τα ανατολικά προς τα δυτικά....και όχι από τα δυτικά προς τα ανατολικά.
Κάτι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι θέλουν να φύγουν από κάπου,κάτι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι μαζικά θέλουν να φύγουν απο τον <<σοσιαλιστικό>> παράδεισο και να θέλουν μετά μανίας να πάνε στην καπιταλιστική <<κόλαση>>.
Και μήν μας λέτε,αυτό που πρόσφατα είχατε πει,ότι δηλαδή <<το τείχος στο Βερολίνο έγινε για να προστατευτεί η Λαική Δημοκρατία της Γερμανίας από τις ιμπεριαλιστικές και καπιταλιστικές επιβουλές>>.
Διότι έτσι, συνεχίζετε ακόμα και σήμερα, να υπερασπίζεστε ιδεολογικά,όπως το κάνατε πάντα,ένα ΤΕΤΟΙΟ ΤΕΙΧΟΣ,την ίδια στιγμή που καταγγέλετε φράκτες 25 μέτρων που στήθηκαν για μερικές ώρες.
Ενα ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ,έτσι όπως εσείς το παρουσιάζατε,δεν θα είχε την ανάγκη ύψωσης και κατασκευής τείχους,όταν οι κάτοικοι του περνάνε τόσο καλά <<στόν επίγειο σοσιαλιστικό παράδεισο>>
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ....μόνο ο Αδάμ και η Εύα,και αυτοί εξεδιώχθησαν ,όπως μας λένε τα θρησκευτικά παραμύθια.
Οι πραγματικοί παράδεισοι δεν έχουν ανάγκη από τείχη προστασίας.
Η Ιστορία μας διδάσκει ότι τα τείχη προστάτευαν πάντα ΔΥΝΑΣΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΕΣ.
Και αν η άποψη σας έστεκε στην λογική,τείχος θα έπρεπε να είχε υψώσει η Δυτική Γερμανία,και να είχαμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους πού θα διέφευγαν από τον καπιταλισμό προς τον <<σοσιαλισμό>>.
Ομως η Ιστορία,άλλα κατέγραψε,η Ιστορία είναι η ΑΜΕΙΛΙΚΤΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ,ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΛΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ.

Eυτυχώς σήμερα ,σχεδόν σε όλον τον πλανήτη,πλήν ορισμένων αυταρχικών καθεστώτων συμπεριλαμβανομένου και του Κινέζικου <<κομμουνισμού>>,οι πολίτες του κόσμου,χωρίς τείχη,και περιορισμούς,επικοινωνούν,συντονίζονται και
εκφράζονται ΕΛΕΥΘΕΡΑ.
Το ίδιο και εγώ,που δεν ξέρω τι θα είχα υποστεί εάν τολμούσα να πω τέτοιες απόψεις σε ένα καθεστώς,στο οποίο θα επικρατούσαν δυνάμεις,που ακόμα και σήμερα δικαιολογούν ιδεολογικά το ΤΕΙΧΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΗΤΗΣ ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ.

Σάς αφιερώνω τέλος, ένα απόσπασμα από ένα παγκόσμιο έργο,γνωστό σε όλους.
Το απόσπασμα δεν έχει καμμία προσωπική αιχμή ,η αιχμή κατά του δικού σας κόμματος.
ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΝΤΟΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΩΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ,ΚΑΤΑ ΤΟΥ <<ΑΝΘΡΩΠΑΚΟΥ>>,κατά του ίδιου του ανθρώπινου γένους,αλλά και των ιδεοληψιών του, ανά τους αιώνες,ιδεοληψίες που οδηγούν στα αδιέξοδα που μόνιμα ταλαιπωρούν την παγκόσμια πολιτισμική εξέλιξη,και δεν δίνουν κανένα σημάδι ότι τούτος <<ο μάταιος>> κόσμος μπορεί ποτέ να αλλάξει,ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
Γραμμένα από έναν Γερμανό Κομμουνιστή,και μετέπειτα Ψυχίατρο.

<<Συμβαινει να εισαι οπως λες μαρξιστης <<επαγγελματιας επαναστατης>>,επιδοξος ηγετης των προλεταριων ολου του κοσμου,ο Μελλοντικος πατερας μιας Σοβιετικης πατριδας.

Θελεις ανθρωπακο να απαλλαξεις τον κοσμο απο τα δεινα.

Οι εξαπατημενες μαζες σε αποφευγουν και εσυ τρεχεις πισω τους φωναζοντας:

<<ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ,ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ!

ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΩΣ ΕΙΜΑΙ Ο ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΗΣ ΣΑΣ!Γιατι δεν με αναγνωριζετε;Κατω ο καπιταλισμος!>>

Οταν καποτε ενας μεγαλος αντρας ξεκινησε να θεμελιωσει σε επιστημονικη βαση την οικονομικη σου απελευθερωση,εσυ τον αφησες να πεθανει της πεινας.

Εξοντωσες την πρωτη επιθεση της αληθειας κατα της εκτροπης απο τους φυσικους νομους.

Οταν η πρωτη αποπειρα πετυχε εσυ ανελαβες την εφαρμογη της σκοτωνοντας την ετσι για δευτερη φορα.

Την πρωτη φορα εκεινος ο μεγαλος ανθρωπος διελυσε την οργανωση σου.

Την δευτερη ,ειχε πεθανει στο μεταξυ και δεν μπορουσε να κανει τιποτα εναντιον σου.

Δεν καταλαβες οτι ειχε ανακαλυψει μεσα στην δουλεια σου,την ζωντανη δυναμη που δημιουργει αξιες.

Δεν καταλαβες οτι με την κοινωνιολογια του ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΟΥ.

Δεν καταλαβαινεις απολυτως τιποτα ανθρωπακο.

Ακομα και οι οικονομικοι συντελεστες σου δεν σου βγαζουν πουθενα.

Ενας μεγαλος αντρας ΔΟΥΛΕΨΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΠΝΟΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΕΥΤΥΧΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ.

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΣΤΥΛΩΝΕΤΑΙ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟ ΛΑΟ,ΑΛΛΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΟΔΟ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ.

Ο μεγαλος αυτος και αληθινος αντρας εκανε μονο ενα λαθος στην προσπαθεια του να σε διαφωτισει.

Πιστεψε οτι θα μπορουσες να διασφαλισεις την ελευθερια σου αν καποτε την αποκτουσες.

ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΕΣΕΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ.

Και εσυ τι εκανες Ανθρωπακο ολο αυτο τον πλουτο των γνωσεων που σου αφησε εκεινος ο μεγαλος αντρας;

Απο ολα αυτα μια λεξη ηχουσε μονο στα αυτια σου.ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ<<ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ>>

Απο ολα εκεινα που δωρισε πλουσιοπαροχα εκεινο το υπεροχο μυαλο,αυτη η μεγαλη καρδια,μια μονο λεξη σου εμεινε.ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ <<ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ>>

Ολα τα αλλα τα πεταξες στην θαλασσα,ελευθερια,ελεημοσυνη και αληθεια,την λυση των προβληματων της οικονομικης σκλαβιας,την μεθοδο του προγραμματισμου.Ολα μα ολα πεταχτηκαν στην θαλασσα.

Μια λεξη κολλησε στο αρρωστημενο μυαλο σου.ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ <<ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ>>.

Απο εκεινη την μικρη συντακτικη απροσεξια ενος μεγαλου ανθρωπου δημιουργησες ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΨΕΜΑΤΩΝ,ΔΙΩΓΜΩΝ,ΦΥΛΑΚΩΝ,ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ,
ΔΗΜΙΩΝ,ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ,ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ,ΣΤΡΑΤΟΚΡΑΤΙΑΣ,ΣΤΡΑΤΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ.

Αρχιζεις να συνειδητοποιεις καλυτερα τι εισαι ανθρωπακο;

Οχι;

ΘΑ ΣΤΟ ΠΩ ΠΙΟ ΑΠΛΑ

Μπερδεψες τις οικονομικες συνθηκες ευτυχιας σου στην αγαπη και την ζωη <<με τον βιομηχανικο εξοπλισμο>>,την απελευθερωση του ανθρωπου με το <<κρατικο μεγαλειο>>,την θεληση για θυσιες για ενα μεγαλο σκοπο με την <<βοδινη κομματικη πειθαρχια>>.

Τον ξεσηκωμο εκατομμυριων ανθρωπων με τις παρελασεις των τανκς.

Την σεξουαλικη απελευθερωση με τους μαζικους βιασμους Γερμανιδων Γυναικων απο <<προλεταριους>.στρατιωτες που εμπαιναν στο Βερολινο.

Την εξολοθρευση της φτωχειας με το ξεριζωμα των φτωχων που ΕΣΥ ΕΚΑΝΕΣ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΕ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ,στο ονομα τους κρατους σου.....

Η πατριδα της εργατιας,δεν ειναι η μονη,που η ατυχη λεξουλα δικτατορια αντηχησε στα αυτια σου,ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ.

Αλλου την εντυσες με λαμπρες στρατιωτικες στολες,και ανεδειξες μεσα απο το πληθος,τον μικρο,ανικανο,μυστικιστη,και σαδιστη μπογιατζη,που οδηγησε εσενα μεν στο Γ ΡΑΙΧ,και εξηντα εκατομμυρια ομοιους σου στον ταφο.

Και εσυ συνεχιζεις να φωναζεις ανθρωπακο <<ΖΗΤΩ...ΖΗΤΩ...ΖΗΤΩ>>

Να τι εισαι ανθρωπακο.

Κανενας ομως δεν τολμα να σου το πει.

ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΘΕΛΟΥΝ ΜΙΚΡΟ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ......................>>

<<Δεν καταδιωκεις την ΑΝΥΠΑΝΤΡΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΑΝ ΑΝΗΘΙΚΟ ΠΛΑΣΜΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ;;

Δεν κανεις αυστηρο διαχωρισμο μεταξυ παιδιων που γεννηθηκαν <<εντος γαμου>>,και ειναι νομιμα,και παιδιων που γεννηθηκαν εκτος γαμου και ειναι παρανομα οπως λες;

ΑΘΛΙΟ ΠΛΑΣΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΤΙ ΛΕΣ!

Σεβεσαι τον Χριστο;

Ο Χριστος γεννηθηκε απο μια μητερα που δεν ειχε <<πιστοποιητικο γαμου>>

ΕΤΣΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΣΕΒΕΣΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΟΝ ΠΟΘΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ.

Εκανες τον <<παρανομα>> γεννημενο Χριστο ,παιδι του Θεου,που δεν ξεχωριζει παρανομα και νομιμα παιδια.

Και ΥΣΤΕΡΑ ΕΣΥ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ,ΣΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ,αρχισες να κυνηγας τα παιδια του αληθινου ερωτα,και ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΛΗΘΙΝΟΥ ΜΙΣΟΥΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΟΥ ΝΟΜΩΝ.

Περνας με τα αυτοκινητα σου και τα τραινα σου τις γεφυρες που εφευρε ο μεγαλος Γαλιλαιος.

Ξερεις ,Ανθρωπακο,οτι ο μεγαλος Γαλιλαιος ειχε ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΔΕΙΑ ΓΑΜΟΥ;

Aυτο δεν το διδασκεις στα σχολεια το κρυβεις Ανθρωπακο!

Μηπως δεν βασανισες τον Γαλιλαιο για τον ιδιο λογο;

Και ξερεις, οτι ο Λενιν ο μεγαλος σου Λενιν,καταργησε τον υποχρεωτικο γαμο οταν ανεβηκε στην εξουσια;

Αυτο το κρατας μυστικο.ε Ανθρωπακο;

Και ξερεις οτι αυτος ο ιδιος ζουσε με την γυναικα του,χωρις αδεια γαμου;

Μηπως δεν ξαναεφερες σε ισχυ ολους τους παλιους νομους περι υποχρεωτικου γαμου,με τον Σταλιν,ΓΙΑΤΙ ΗΣΟΥΝ ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ.>>

Βιλχεμ Ραιχ απο το παγκοσμιως γνωστο εργο του,ΑΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ.

Υ.Γ
Και στο τελος τον μουμιοποιησες τον εβαλες σε ενα μαυσωλειο και τον προσκυνας σαν θρησκοληπτος,χωρις καν να σεβαστεις την επιθυμια του να τον θαψεις οπως ηθελε διπλα στην μανα του.......θα συμπληρωσω εγω...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:
Mια <<προφητικη>> κοινωνιολογικη αναλυση του Σ.Φρουντ για το μελλον του κομμουνισμου στην Σοβιετικη Ενωση απο το 1930,αποσπασμα απο το εργο του Η ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ-DAS UNBEHAGEN IN DER KULTUR.