Powered By Blogger

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΦΙΛΟ.-ΤΟ ΣΑΚΑΚΙ ΠΟΥ ΒΕΛΑΖΕΙ!!!

Αγαπητε Φιλε,θα μου επιτρεψεις να σε λεω ετσι.



Επειδη εφευρες και καθιερωσες στο σημερινο πολιτικο συστημα το ΕΠΙΘΕΤΟ-ΣΟΒΙΕΤΙΑ-σου αφιερωνω το παρακατω κειμενο μου.



Aπο ότι φαινεται η κατασταση σοβαρευει,και οι Κοτσαμπασηδες της δραχμης και της χρεοκοπιας,από ακρα δεξια μεχρι ακρα αριστερα,θελουν να παρουν το πανω χερι και να οδηγησουν την Ελληνικη Σοβιετια στην πληρη εξαθλιωση και την μονιμη Αλβανοποιηση.



ΕΝΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΠΛΑΝΙΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΤΣΑΜΠΑΣΙΣΜΟΥ,ΔΕΞΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ.



Και εγω μεσα στις ονειροπολησεις και τις αναμνησεις μου θυμηθηκα το σακακι που βελαζει.


Στο «Σακάκι που βελάζει»,ένα παλιο θεατρικο εργο.

Η πορεία του ήρωα, Ιβάν Αντόνωφ, ανάμεσα στα γρανάζια και τη μέγγενη της γραφειοκρατίας, δηλαδή την αδιαφορία, την υποκρισία, τις παρωπίδες, την άγνοια και τον παραλογισμό, προσομοιάζει με το ταξίδι του Οδυσσέα. Στην διαφορετική αυτή Οδύσσεια, η περιπλάνηση γίνεται από όροφο σε όροφο και από πόρτα σε πόρτα, τα νησιά και οι στεριές εδώ είναι τα γραφεία και οι διάδρομοι, η αχανής και απροσπέλαστη θάλασσα αντικαθίσταται από τον λαβύρινθο του συστήματος.

Μιας δημοσιας διοικησης της παλαι ποτε σοβιετιας στην Βουλγαρια.

Και εδώ ο ήρωας θα χάσει τους συντρόφους του, σε ένα άλλο επίπεδο όμως θα βγει κερδισμένος. Πως μετριέται το κέρδος του; Με ποιο τρόπο θα προσεγγίσει τον προορισμό του;

Το εργο θυμιζει σε ολη του την πλοκη,ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ,αν και γραφτηκε απο ενα Βουλγαρο συγγραφεα,τον  ΣΤΑΝΙΣΛΑΒ ΣΤΡΑΤΙΕΒ που περιεγραφε μεταφορικα και καυστικα την Βουλγαρικη Κρατικη Διοικηση στα χρονια του υπαρκτου σοσιαλισμου. 

H Σοβιετια σε ολο το μεγαλειο,με συνειρμους στην Ελληνικη δημοσια Διοικηση.

Ξαναβλεποντας αυτο το παλιο θεατρικο εργο που ειχα πρωτοδει απο την θεατρικη ομαδα <<αμφιθεατρο>> του Σ.Ευαγγελατου πριν απο 20 και πλεον χρονια, θυμηθηκα αυτον τον τυπο που αγορασε ενα σακακι με μεγαλο τριχωμα και αποφασισε να το κουρεψει.

Αλλα επειδη στο κουρειο που προσεφυγε,<<ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΝΑ ΚΟΥΡΕΥΟΥΝ ΣΑΚΑΚΙΑ!!!>>,με την προτροπη ενος φιλου πηγε σε εναν κτηνοτροφο που κουρευε προβατα ,προκειμενου να του κουρεψει το σακακι.

Επειδη ομως, και ο κτηνοτροφος <<ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΡΜΟΔΙΟΣ>>,του ειπε να πεσει κατω  ο ιδιος και να ΒΕΛΑΖΕΙ,προκειμενου να του κουρεψει το σακακι, αλλα και για να μην καταλαβει ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ-ΕΠΙΣΤΑΤΗΣ που ηταν πιο περα και ασχολειτο με την καταγραφη των αιγοπροβατων της χωρας. 

Ετσι ο προισταμενος επιστατης θα πειθοταν οτι πραγματι ο κτηνοτροφος, κουρεψε ενα προβατο και οχι το σακακι του ανθρωπου που το φορουσε!!!!!

Κατοπιν ο κατοχος του <<κουρεμενου σακακιου>. πηγε στον επιστατη και υπεβαλε δηλωση κουρεματος του <<προβατου-σακακιου>> δηλωνοντας οτι εχει ΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ ΑΠΟ ΧΟΜΠΥ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΣΤΟΝ ΛΟΥΤΡΟ-ΚΑΜΠΙΝΕ πραγμα που ο επιστατης απεδεχθη(!!!),και συμπληρωσε στο εντυπο ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΑΤΟΥ.!!!!!!!!!!!
Αλλωστε αυτες ηταν και οι τυπικες ερωτησεις της σοβιετικης υπευθυνης δηλωσης,δηλαδη.
-Γιατι εχεις προβατο;
-Aπο χομπυ.
-Που το εχεις και βοσκει;
-Στον καμπινε!!
ΤΑΥΤΑ ΔΗΛΩΣΕ,Ο ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΑ ΑΠΕΔΕΧΘΗ ΠΟΥ ΛΕΜΕ!!!

Οταν ομως μετα καιρο ηρθε στον ιδιοκτητη του σακακιου απο το Δημοσιο, ενα εντυπο με το οποιο καλειτο να πληρωσει φορο για το δηλωθεν κατεχομενο <<προβατο>>,τοτε αρχισε η περιπετεια του Ιδιοκτητη του <<σακακιου-προβατου>>,στα γαναζια της γραφειοκρατιας, ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΑΤΟ ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΣΑΚΑΚΙ,και πως το ΣΑΚΑΚΙ δεν ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΑΤΟ,σε αντιθεση με τους εκπροσωπους της Δημοσιας Γραφειοκρατιας .

-Πριν εξετασουμε το αιτημα σου θα μας φερεις μια σκοτωμενη αλεπου!!!

-Μα εγω δεν μπορω να σκοτωσω,δεν εχω οπλο.

-Συντροφε η χωρα εχει γεμισει αλεπουδες,χρεος ολων μας ειναι να σκοτωσουμε και απο μια αλεπου!!

-Μα δεν εχω οπλο.

-Συντροφε χωρις την σκοτωμενη αλεπου δεν μπορει να εξετασθει το αιτημα σου,θα μας φερεις μια σκοτωμενη αλεπου.

-ΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ

-Εστω θα μας φερεις ενα ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΤΙ ΣΚΟΤΩΣΕΣ ΑΛΕΠΟΥ.

....Ο Φιλος του λεει..

-Ξερω εναν που ΑΝ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙΣ ΚΑΤΙ,ΕΝΑ ΜΠΑΞΙΣΙ, ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΨΕΥΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ..αλλωστε ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΑΛΕΠΟΥΔΕΣ..εχει γεμισει η χωρα απο ΑΛΕΠΟΥΔΕΣ..αλλα ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΤΙΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ..!!!.ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΜΜΙΑ!!!

 (δεν ξερω αν ο συνειρμος σας οδηγει πουθενα.)

Ο Βουλγαρος συγγραφεας ΣΤΑΝΙΣΛΑΒ ΣΤΡΑΤΙΕΒ  μεσα απο αυτο το καταπληκτικο θεατρικο εργο περιγραφει ΑΝΑΓΛΥΦΑ την Γραφειοκρατια στο δημοσιο αλλα και την κατασταση που επικρατουσε συνολικα στην δημοσια διοικηση στις χωρες του υπαρκτου σοσιαλισμου και πραγματικα θυμιζει ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ.

Οι σκηνες του εργου εχουν μια εκπληκτικη σοφια αλλα συναμα περιγραφουν με στοχευμενη φιλοσοφικη αναλυση την βαθυτερη αντιληψη που διαχεεται σε ολα τα επιπεδα της γραφειοκρατιας...

Οπως σε μια απο τις αναριθμητες σκηνες οπου ο ιδιοκτητης του σακακιου-προβατου,ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ <<ΟΡΟΦΟ-ΟΡΟΦΟ>> την γραφειοκρατια,φτανει σε ενα αραχνιασμενο υπαλληλο οπου μεσα στο γραφειο του ακουγονταν εμβατηρια!!!!Πολυ δυνατα.

-Δεν σας ενοχλει αυτος ο θορυβος

-Οχι τον εχω συνηθισει 27 χρονια.

-Δεν σταματαει απο πουθενα.

-Ειναι συνδεδεμενος με την κεντρικη θερμανση(!!!),απο τοτε που εγινε το κτιριο,παιζει συνεχεια νυχτα μερα χωρις διακοπη 35 χρονια!!!

Καποια στιγμη ο ιδιοκτητης του σακακιου βλεπει εναν διακοπτη,τον κατεβαζει και η μουσικη απο τα εμβατηρια σταματαει!!!

Και ο υπαλληλος εκπληκτος λεει.

-Σταματησε;;Ενας συναδελφος μου που βγηκε σε συνταξη πριν 15 χρονια μου ειχε πει οτι δεν υπαρχει τροπος να σταματησει!!!

Αλλα το πιο εκπληκτικο ειναι οτι μολις ο ιδιοκτητης του σακακιου αποχωρησε απο το γραφειο,Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΗΚΩΘΗΚΕ,ΣΗΚΩΣΕ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΜΒΑΤΗΡΙΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΠΑΛΙ..!!!!

Ετσι ειχε συνηθισει πλεον!!!!

Και κανεις,και τιποτα,δεν μπορουσε να του αλλαξει αυτην την νοοτροπια.

Οπως παλι η σκηνη ενος αλλου ανωτερου υπαλληλου ο οποιος,μετα απο πολλες περιπετειες και ΣΚΗΝΕΣ,του θεατρικου εργου,εδειχνε πως αρχισε να καταλαβαινει το δικιο του ιδιωτη που ειχε το <<ΣΑΚΑΚΙ-ΠΡΟΒΑΤΟ>>.

-Σας καταλαβαινω,σας κατανοω,ξερω οτι εχετε ενα σακακι που το περασαμε για προβατο,καναμε λαθος,μπορω να σας βοηθησω αλλα πρεπει να αγορασετε ενα προβατο πρωτα.!!!!!!!!!!!!

-Μα γιατι αφου λετε οτι κατανοειτε το λαθος.

-Το κατανοω, αλλα σας ειπα για να λυθει το θεμα με την υποθεση του φορου που πρεπει να πληρωσετε ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ,πρεπει να αγορασετε ενα προβατο,να μου το φερεται εδω,να σας βγαλω ΕΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΤΙ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΝΙΑΤΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑ,ΝΑ ΤΟ ΣΦΑΞΕΤΕ,ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΑΤΟ ΠΕΘΑΝΕ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΦΟΡΟ.!!!

Πραγματικα απειρες οι σκηνες που μας φερνουν στην σημερινη κατασταση και κανουν το εργο του Βουλγαρου συγγραφεα επικαιρο.

Επικαιρο,σε ένα άλλο σακακι <<που ουρλιαζει>>,και δεν θελει επ ουδενι να αποχωριστει πελατειακες σχεσεις και προνομια,θελει παση θυσια να ροκανιζει μετα μανιας τα Ευρωπαικα Δανεια,και να ελεγχει και να καθηλωνει ολη την χωρα.



Όμως σακακια που να βελαζουν δεν μπορουν να υπαρχουν στις σημερινες συνθηκες.
Και δεν μπορουμε να πεισουμε κανεναν εκει εξω,ΟΤΙ ΤΑ ΣΑΚΑΚΙΑ ΒΕΛΑΖΟΥΝ,αυτα γινονταν μονο στην παλαι ποτε Σοβιετια!!



Η Χωρα αυτή πρεπει να αποτιναξει από πανω της τα <<σακακια>> και <<παλτα>> του παρελθοντος,δικαιωνοντας υστερα από 180 τον δολοφονημενο Κυβερνητη,που οι φτηνοι Ιστορικοι και τα φτηνα ιστορικα αλλοθι του Νέο-οθωμανισμου,δικαιολογησαν την στυγερη δολοφονια του από τους Κοτσαμπασηδες,με το αιτιο της <<αυταρχικοτητας>>,ενός πραγματικα σπουδαιου Ανθρωπου,που επεσε στην προσπαθεια του να φκιαξει ένα συγχρονο Ευρωπαικο κρατος από τοτε.



Βρισκομαστε ισως μπροστα στο μεγαλυτερο ιστορικο Εθνικο  διλλημα,από την εποχη της δολοφονιας του Καποδιστρια.



Η,με τους κοτσαμπασηδες πασης πολιτικης αποχρωσης,(από δεξια εως και αριστερα),και τα <<σακακια τους>>,στην μιζερια και την απομονωση ,

Η, με τις ιδεες του Νεοδιαφωτισμου,(εστω και με καθυστερηση 180 ετων),στην Εθνικη,πολιτικη και οικονομικη αναγεννηση και αναπτυξη.



Τριτος δρομος,δεν υπαρχει!!




TA EΞΩΦΡΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ.




ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 180 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ.

(Ας τον τιμησουμε επιτελους καποτε).




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ....σοβαρες και αστειες μιας κωμικοτραγικης πραγματικοτητας


 http://filikietaireia.blogspot.com/2011/04/blog-post_15.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου